Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

 Πως να πάρουμε “διαζύγιο”… από την αϋπνία

Αν αναζητήσετε σε βιβλία ή στο διαδίκτυο πηγές ενημέρωσης σχετικά με το φαινόμενο της αϋπνίας, θα εκπλαγείτε από την ποσότητα των δημοσιευμάτων που θα προκύψει.
Ο ύπνος είναι ο τρόπος συμπεριφοράς με τον οποίο ο οργανισμός ικανοποιεί την ανάγκη για ανάπαυση ή πιο ειδικά την ανάγκη να κοιμηθεί.
Γενετικά ο Φρόιντ του έδωσε την έννοια της επιστροφής στην ύπαρξη πριν τη γέννηση:
«Δημιουργούμε για τον εαυτό μας συνθήκες απόλυτα ανάλογες με εκείνες της ύπαρξης: ζεστασιά, σκοτάδι, απουσία ερεθισμάτων, κάποιοι από εμάς κουλουριάζονται, μια στάση ανάλογη με αυτή που είχαν μέσα στα σπλάχνα της μητέρας τους».
Ένας ήρεμος ύπνος, χωρίς όνειρα, αντιστοιχεί στην μείωση της έντασης στην οποία μπορεί φυσιολογικά να καταλήξει ένας ζωντανός οργανισμός.
Πριν από κάποια χρόνια οι άνθρωποι δεν υπέφεραν από αϋπνίες. Η απλοϊκή απάντηση είναι ότι στην σύγχρονη κοινωνία έχουμε ξεχάσει πώς να κοιμόμαστε. ...

Πρόκειται για μια κατάσταση, την οποία κατά πάσα πιθανότητα έχουμε αντιμετωπίσει όλοι σε κάποιες περιόδους της ζωής μας. Κάποιο εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν, κάποιο πρόβλημα υγείας, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, προβλήματα στο οικογενειακό ή εργασιακό μας περιβάλλον και το φαινόμενο της αϋπνίας μπορεί να γίνει αφόρητο, ειδικότερα όταν το πρόβλημα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε ορισμένες δε περιπτώσεις η αϋπνία μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις ακόμη και στην καθημερινότητά μας και να διαπιστώσουμε ότι δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε στις οικογενειακές και επαγγελματικές μας υποχρεώσεις .

Ας δούμε λοιπόν κάποιες φυσικές τεχνικές, που μπορούν να μας εξασφαλίσουν καλύτερο ύπνο:
1. Μην πιέζετε τον εαυτό σας.
Ο ύπνος είναι μια ανάγκη που δεν μπορούμε να «εκβιάσουμε», αλλά ούτε και να στερηθούμε για πολύ (όταν πια ο οργανισμός μας δεν αντέχει άλλο, είναι βέβαιο ότι θα αποκοιμηθούμε, όσο κι αν προσπαθούμε για το αντίθετο). Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν δεν κοιμηθείτε 15-20 λεπτά αφότου ξαπλώσετε, είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι.
Ασχοληθείτε με κάτι που προσωπικά σας ευχαριστεί, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε λίγη τηλεόραση ή να ακούσετε μουσική.
Μετά από λίγη ώρα επιστρέψετε στο κρεβάτι σας και προσπαθήστε ξανά να κοιμηθείτε.
2. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε  σωστό στρώμα και  μαξιλάρια.
Μπορείτε να απαλλαγείτε από την αϋπνία, όταν κοιμάστε σε καλό στρώμα. Οι εταιρίες παρασκευής στρωμάτων, δαπανούν πλέον σημαντικά ποσά σε έρευνες και δοκιμές για τη δημιουργία των  «σωστών» στρωμάτων που θα καλύψουν όσες περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις σας προκύπτουν.     Επιπλέον φροντίστε τα μαξιλάρια σας να είναι αναπαυτικά.
3. Μη διαφοροποιείτε συχνά τις «συνήθειες» του ύπνου σας.
Είναι σημαντικό να κοιμάστε στο κρεβάτι σας, ακόμα κι αν δεν σας παίρνει ο ύπνος, γιατί με αυτό τον τρόπο συνηθίζει ο οργανισμός σας στην ιδέα ότι ο συγκεκριμένος χώρος προορίζεται για ύπνο. Επίσης να αποφεύγετε να κοιμάστε στον καναπέ και προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ρουτίνα ύπνου-ξυπνήματος ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αν συνηθίσετε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί οι πιθανότητες για έναν καλό ύπνο αυξάνονται.
4. Αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο, απομονώστε θορύβους & φως.
Αν πάρετε έναν υπνάκο το μεσημέρι πιθανότατα θα δυσκολευτείτε τη νύχτα, ειδικότερα αν ταλαιπωρείστε από αϋπνία. Αν είστε από αυτούς που ενοχλήστε εύκολα από  θορύβους (πχ: βόμβος κατάψυξης ψυγείου ή λειτουργία air-condition), βάλτε ωτοασπίδες. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αϋπνία προκαλείται λόγω επαναλαμβανόμενων θορύβων. Επίσης, κάποιοι ενοχλούνται ακόμα και από το παραμικρό φως. Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι σκοτεινό, σιωπηλό, χαλαρωτικό και όχι υπερβολικά ζεστό ή κρύο. Αν εξασφαλίσετε το ιδανικό περιβάλλον, θα εξασφαλίσετε κι έναν ξεκούραστο ύπνο.
5. Αποφύγετε αλκοόλ / υπνωτικά χάπια
Αν και το αλκοόλ έχει – καταρχήν – την ιδιότητα να προκαλεί υπνηλία, έχει ταυτόχρονα και δυσάρεστες επιπτώσεις, αφού μπορεί να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Όταν η επίδραση του αλκοόλ εξαφανίζεται, θα έχετε δυσκολία να τα καταφέρετε να ξανακοιμηθείτε. Αν έχετε αϋπνία, δοκιμάστε μερικές φυσικές θεραπείες (πχ: ενδεδειγμένα βότανα) και αποφύγετε τη λήψη υπνωτικών χαπιών. Τα υπνωτικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα εθισμού. Το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα είναι ότι χωρίς να το καταλάβετε δεν θα μπορείτε πλέον να κοιμηθείτε χωρίς να καταφύγετε στη χρήση τέτοιων χαπιών.
11. Αποφύγετε το φαγητό πριν από τον ύπνο
Είναι σημαντικό να τρώτε ένα ελαφρύ βραδινό 2 ή 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τη δυσπεψία, που πολλές φορές οδηγεί σε αϋπνία.
Δυστυχώς, ο καλός και απρόσκοπτος νυχτερινός ύπνος δεν είναι δεδομένος για όλους μας. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς που ταλαιπωρούνται ΠΑΡΟΔΙΚΑ από αϋπνία, προσπαθήστε να την αντιμετωπίσετε με μια σειρά από εύκολες, φυσικές τεχνικές χαλάρωσης και προετοιμασίας του οργανισμού σας για τον βραδινό σας ύπνο. Υπάρχουν συνήθειες, τις οποίες καλύτερα να ξεχάσετε την εποχή που αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα (δουλειά στο σπίτι, ανεπιθύμητες συζητήσεις / επισκέψεις, εντάσεις στο οικιακό περιβάλλον). Εστιάστε στο πώς να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.
Αν η αϋπνία επιμένει, καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η αξιολόγηση και η αντιμετώπιση από έναν ειδικό μπορεί να είναι απαραίτητη, ειδικά αν η αϋπνία συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.