Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

5 Απριλίου, 2012.

Εδώ και μερικές βδομάδες, πίσω από κλειστές πόρτες συζητείται και σχεδιάζεται ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για τους σκοπούς της οποίας έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 50 δις ευρώ.

Κι αρχίζουν και βγαίνουν στη φόρα οι πρώτες επίσημες δηλώσεις.

Η Τρόικα και οι τοποτηρητές της (Ελληνική Κυβέρνηση) έχουν αποφασίσει να χωρίσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε συστημικό και μη συστημικό, σε βιώσιμο ή μη βιώσιμο, όπως ανέφερε χθες ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην κατηγορία των συστημικών τραπεζών θα ενταχθούν απ’ ότι φαίνεται η Εθνική, η Eurobank, η Alpha και μάλλον τελικά και η Πειραιώς. Δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί βασικά σε αυτές τις 4 τράπεζες.

Οι υπόλοιπες (Αγροτική, Ταχ.Ταμιευτήριο, Attica bank, Proton, Probank, FBBank, συνεταιριστικές τράπεζες), εντάσσονται στην κατηγορία των προσωρινά μη βιώσιμων δηλαδή των μη συστημικών που θα καλυφθούν εφόσον χρειαστεί… μόνο χρηματοδοτικά (και όχι κεφαλαιακά) από τον ELA, τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Και οι οποίες στη συνέχεια θα συγχωνευτούν, ολόκληρες ή σε κομμάτια, ή θα… διαλυθούν. Αλλά μη σας νοιάζει… Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constanzio, “στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητη η αναδιάρθρωσή τους, είτε μέσω συγχωνεύσεων, είτε μέσω ομαλής διάλυσης, αυτή θα γίνει με τρόπο που… δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία” .

Περίφημα…


Tο Κράτος πήρε λοιπόν τα λεφτά των Κρατικών Τραπεζών (Αγροτική, Ταχ.Ταμιευτήριο) και τα έκανε ομόλογα. Όπως και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Μετά τα κούρεψε, χωρίς δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, αφού τα χρώσταγε στον εαυτό του (Ελληνικό Δημόσιο), δηλ.ουσιαστικά δεν τα χρώσταγε. Όπως και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Τώρα τους ζητάει και τα ρέστα και τις βγάζει στη σέντρα ως «μη βιώσιμες»… όπως και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και τις στέλνει στην κλίνη του Προκρούστη για να τεμαχιστούν και να διαλυθούν.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς), που πόνταραν (από επιλογή) τεράστια ποσά σε ομόλογα για σκοπούς κερδοσκοπίας και χρεωκόπησαν… διασώζονται (άτοκα) από το Κράτος, με τα λεφτά που δανείζεται (εντόκως) από την Τρόικα… δηλ. επί ζημία των Ελλήνων φορολογουμένων που θα πληρώσουν τον λογαριασμό…

Με κοινές, άνευ ψήφου μετοχές, δηλ. χωρίς καν οι τραπεζίτες να χάσουν την ιδιοκτησία των τραπεζών τους, που με την απληστία τους και τις ανόητες επιλογές τους οι ίδιοι χρεωκόπησαν… και οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο και μόνο χάρη στους ωκεανούς δημοσίου χρήματος που έχουν λάβει από την αρχή της κρίσης.

Καταλάβατε ποιος κυβερνά στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό;

Θυμηθείτε μόνο τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που έχουν ήδη οι εν λόγω τράπεζες από το Κράτος στα «Ίδια Κεφάλαια» (με τη μορφή προνομιούχων μετοχών) για να πιάνουν τους δείκτες επάρκειας και να επιτρέπεται να συνεχίζουν να λειτουργούν: Εθνική 1,4 δις ευρώ, Eurobank 1 δις, Alpha 1 δις, Πειραιώς 0,8 δις. (Χωρίς να συνυπολογίζονται οι λοιπές ενισχύσεις και εγγυήσεις του Κράτους μέσω των οποίων οι εν λόγω τράπεζες έχουν αντλήσει άμεσα ή έμμεσα από την ΕΚΤ και την ΤτΕ αρκετές δεκάδες δις ακόμα).

Η Αγροτική;; Μηδέν κεφαλαιακή ενίσχυση!! Το Ταχ.Ταμιευτήριο; Μηδέν κεφαλαιακή ενίσχυση.

Στο εξωτερικό (ακόμα και στη Μ.Βρετανία, το κέντρο του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη), τα Κράτη εθνικοποίησαν τις Ιδιωτικές Τράπεζες που χρεωκόπησαν, για να διασφαλίσουν καταθέσεις και θέσεις εργασίας, και όταν εξυγιάνθηκαν και πήραν μπρος τις μοσχοπούλησαν πίσω στους ιδιώτες με κέρδος συνήθως για τους πολίτες. Διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχό των όποιων Κρατικών Τραπεζών, ακόμα και Ιδιωτικών (βλ. Royal Bank of Scotland, Loyd’s) για να μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία (τη στιγμή που οι ιδιωτικές δε δανείζουν πια σε κανέναν).

Στην Ελλάδα, εμείς κάνουμε το αντίθετο. Διασώζουμε τους μεγαλοτραπεζίτες (και όχι τις τράπεζες) με λεφτά των φορολογουμένων, και δολοφονούμε τις Κρατικές Τράπεζες (που είναι Δημόσια Περιουσία και ανήκουν στους φορολογούμενους) τους οποίους έτσι το Κράτος ληστεύει διπλά.

Είμαστε τελικά πολύ LARGE εμείς οι Έλληνες… αυτό τουλάχιστον οφείλουν να μας το αναγνωρίσουν.

ΥΓ1. Κατά τ’ άλλα, αυτό είναι άραγε το μοντέλο του (δήθεν) υγιούς ανταγωνισμού και των (δήθεν) απελευθερωμένων αγορών που μας προωθούν; Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός; Ο αποκλεισμός των κρατικών και μικρομεσαίων ιδιωτικών τραπεζών από αυτό που θεωρείται… αυτονόητο (κρατική διάσωση) για τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες; Η εξαφάνιση κάθε ανταγωνισμού στην ελληνική τραπεζική αγορά και η εξάρτηση της οικονομίας από ένα Καρτέλ (χρεωκοπημένων) μεγαλοτραπεζιτών;

ΥΓ2. Σε επόμενη φάση, οι έλληνες μεγαλοτραπεζίτες θα χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους, αυτό είναι βέβαιο. Έτσι, οι τράπεζές τους αντί να περάσουν (προσωρινά) στον έλεγχο του Ελληνικού Κράτους, ώστε να ελέγξει την οικονομία, θα περάσουν απευθείας σε ξένα χέρια (διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι) και στο τέλος, το μόνο που θα έχουν πετύχει, θα είναι ο αφελληνισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.