Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ: ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ «ΚΕΝΟ»! ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ»... Η_«ΛΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!
OΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ EUROGROUP (ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) ΕΔΩ
Σε προσωρινό «συμβιβασμό» μεταξύ τους κατέληξαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, στην πραγματικότητα Γερμανία και ΗΠΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (27/11), αλλά χωρίς λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πολύ περισσότερο χωρίς καμιά διέξοδο για την κρίση, την ύφεση και τηνλεηλασία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, η οποία θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.
Το γεγονός μάλιστα ότι η απόφαση δε λύνει το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πέραν όλων των άλλων, συνάγεται και από την επιφυλακτικότητα της ίδιας της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα θα φέρει προς ψήφιση την απόφαση για συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα μετά την επαναγορά ομολόγων, αφού ούτε η ίδια έχει πεισθεί ότι η τελευταία μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος. 
Ο «συμβιβασμός» αυτός (βλέπε παρακάτω), αν και αδιέξοδος, στηρίζεται εν πολλοίς σε αυθαίρετουςυπολογισμούς και υποθέσεις και σε αρκετά παραπλανητικές καταλήξεις, ενώ έχει πολλά στοιχεία αοριστίας, επιδεκτά πολλαπλών ερμηνειών
Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ. Πέραν των μηδαμινών, σχεδόν, πιθανοτήτων επαλήθευσης των στόχων που τίθενται με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αλλά και λόγω της δογματικής εμμονής των ευρωπαϊκών ηγεσιών στη λιτότητα που βαθαίνει την ύφεση, ακόμα κι αν οι υπολογισμοί αυτοί θα σημαίνει ότι μετά από 10 και πλέον χρόνια λιτότητας το χρέος θα βρίσκεται ξανά στα προ κρίσης επίπεδα. ...

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΑΙΝΙΓΜΑ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ - ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Βάσει της συμφωνίας η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιχειρηθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:
  • Επαναγορά ελληνικού χρέους
  • Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
  • Μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (το πρώτο πρόγραμμα) κατά 100 μονάδες βάσης
  • Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων της Ελλάδας επί των δανείων του EFSF
  • Την επέκταση κατά 15 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
  • Την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF κατά 10 χρόνια
Σε ότι αφορά τα παραπάνω εργαλεία αξίζει κανείς να δει τα εξής:
α) η απόφαση για επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και μείωση των επιτοκίων, συνιστούν ομολογία των ευθέως ληστρικών και τοκογλυφικών όρων δανεισμού της χώρας μέχρι σήμερα
β) η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από το EFSF και των τόκων αυτών δεν μειώνουν το μέγεθος του χρέους παρά μόνο λογιστικά, ενώ μετακυλύουν το πρόβλημα στις επόμενες γενιές
γ) η επαναγορά ομολόγων μπορεί ανάλογα με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα θεσπιστούν όταν και αν εφαρμοστεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Κρίσιμος παράγοντας που θα επιτρέψει να ξεδιαλύνει η εικόνα είναι η υποχρεωτικότητα ή μη της υπαγωγής των ομολογιούχων στο πρόγραμμα επαναγοράς και αν αυτή θα είναι καθολική ήμερική.
Στην υπόθεση εργασίας ότι η επαναγορά ομολόγων θα πραγματοποιηθεί και η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι υποχρεωτική, τότε είναι προφανές πως τίθεται θέμα πιστωτικού γεγονότος. Εάν πάλι η υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτική, τότε είναι βέβαιο πως η απόπειρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα αποδειχτεί μία τρύπα στο νερό, στο βαθμό που οι μόνοι που θα συμμετάσχουν σε αυτό θα είναι όσοι κερδοσκοπώντας θα πουλήσουν τίτλους που απέκτησαν όταν τα ελληνικά ομόλογα αμέσως μετά το PSI+ βρέθηκαν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν μία επόμενη ευκαιρία. Παράλληλα ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, έχουν διακρατήσει τους τίτλους που έλαβαν κατά την ανταλλαγή ομολόγων στα πλαίσια του PSI+. Αντιλαμβάνεται κανείς πως εφόσον τα Ταμεία υποχρεωθούν να συμμετάσχουν και στο εν λόγω πρόγραμμα, αυτό θα συνιστά το κύκνειο άσμα τους, οδηγώντας τα στην πλήρη χρεοκοπία και την οριστική τους κατάρρευση.
Όπωςγίνεται εύκολα κατανοητό και από τα προηγούμενα, η επαναγορά χρέους, που εκλαμβάνεται και από την ίδια την τρόικα ως το βασικό εργαλείο μείωσης του ελληνικού χρέουςβρίσκεται στον αέρα, ενώ ακόμα και αν τελικά εφαρμοστεί είναι σχεδόν απίθανο να επιφέρει τα αποτελέσματα που προϋπολογίστηκαν από τους πιστωτές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ Η ΔΟΣΗ…
Όπως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τέσσερα μέρη: Η μερίδα του λέοντος (34,4 δισ. ευρώ) θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά, τα 10,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τις δημοσιονομικές ανάγκεςκαι τα 23,8 δισ. ευρώ για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.


Οι άλλες τρεις μικρότερες δόσεις (συνολικά 9,3 δισ. ευρώ) θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 και είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.

Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ποσά αυτά δεν πρόκειται να κατευθυνθούν στον ελληνικό λαόαλλά αποκλειστικά στις τράπεζες και στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ «σίγουρα» μπορούν να θεωρηθούν μόνο τα πρώτα 33,4 δισ., αφού η σύνδεση των υπολοίπων με ορόσημα – προαπαιτούμενα δεν αποκλείει νέες εμπλοκές για δόσεις που με βάση την αρχική συμφωνία θα έπρεπε να έχουν ήδη εκταμιευθεί.
ΥΠΟΝΟΜΕΥΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ο ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Το Eurogroup σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει το δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσειςτα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στον δεσμευμένο λογαριασμό.
Η παραπάνω ρήτρα, πέραν από αποικιοποίηση της χώρας, μεταφράζεται ευθέως και σε υπονόμευση οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής της, αφού οδηγεί τα όποια πλεονάσματα προκύψουν από την άγρια λιτότητα που εφαρμόστηκε και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται από τις δυνάμεις του μνημονιακού τόξου αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Πρόκειται για μία απόφαση που στερεί de jure τη δυνατότητα τα ποσά που θα προκύψουν να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν πραγματικά το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠαυξάνοντας τον παρονομαστή του κλάσματος.
Είναι, δε, δεδομένο με βάση τόσο τη διεθνή όσο και την εγχώρια εμπειρία, ότι η διοχέτευση των πλεονασμάτων στην εξυπηρέτηση του χρέους, συνοδευόμενη από την πολιτική της λιτότητας οδηγεί σε μείωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από τη μείωση του χρέους σε απόλυτα νούμεραεπιτείνοντας σε τελική ανάλυση το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.
Ερωτηθείσα εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το μαραθώνιο Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη συμφωνία, σημαντική όμως τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη.


Ο ίδιος έκανε αναφορά στις «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα και τη δέσμευση που επιδεικνύει στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, καθώς και στο πακέτο μέτρων αυτόματης διόρθωσης για αποφυγή αποκλίσεων που θέτει σε εφαρμογή. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα υπάρχουν παρεμβατικοί έλεγχοι στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας. 

Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπο, από το σύνολο των 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε τρεις μικρότερες δόσεις, συνδεδεμένες με στόχους του προγράμματος.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι η συμφωνία αποτελούσε τεστ αξιοπιστίας της Ευρωζώνης και αφαιρεί αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα. «Δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για μείωση του χρέους, ο κ. Ρεν ανέφερε τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 100 μονάδες βάσης, την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις, σημείωσε ο επίτροπος. Το Eurogroup -πρόσθεσε- αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο και οι εταίροι της χώρας θα συνεχίσουν να την στηρίζουν με αποφασιστικότητα.

«Η απόφαση θα περιορίσει αναμφίβολα την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
«Τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό», είπε δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
«Έχουμε ένα αποτέλεσμα, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιό μας για να αποφασίσει», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εκτός από τη Γερμανία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου τους. Για το Βερολίνο, ο στόχος είναι να λάβει το πράσινο φως της Κάτω Βουλής, «το αργότερο την Παρασκευή», είπε.
Στη συνέχεια η Iskra, για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει ενδιαφέρον ρεπορτάζ από άλλη ιστοσελίδα.
ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Άλλη μία μεταμεσονύκτια συνεδρίαση στης Βρυξέλλες, αν και αυτή ήταν λιγότερο χαοτική από την προηγούμενη. Το eurogroup ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κάνει μερικούς υπολογισμούς και να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, σημειώνουν οι Financial Times σε ανάρτησή τους στο μπλογκ Κόσμος. 


Το ΔΝΤ, που είχε στυλώσει τα πόδια σε ό,τι αφορά την ανάγκη τα άλλα δύο μέρη της τρόικας να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, δήλωσε ικανοποιημένο, αν και το ελληνικό χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 αντί του 120% που το ταμείο είχε θέσει ως όριο πριν από δύο εβδομάδες. 

Στην πραγματικότητα, σημειώνει, μετά την ατελέσφορη συνεδρίαση του eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα, το ταμείο είχε ήδη κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τον στόχο του 120%, με αντάλλαγμα μεγαλύτερες μειώσεις στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Αυτό υποδηλώνει ότι πιθανότατα δεν θα ήταν καλή ιδέα να κάνει «φασαρία» για το νούμερο αυτό, διότι αυτό το κάνει να φαίνεται πως, για νιοστή φορά, έδωσε τη συγκατάθεσή του σε μια συμφωνία με την οποία δεν είναι ευχαριστημένο. 

Βέβαια, καθώς αυτή είναι η κρίση της ευρωζώνης, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ας αφήσουμε στην άκρη το θέμα του αν αυτή η συμφωνία θα καταστήσει πράγματι το χρέος της Ελλάδας διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα (κάποιοι αυτό πιστεύουν). Αυτό εξαρτάται από το αν η Ελλάδα επιτύχει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρωτογενές πλεόνασμα και ορισμένους στόχους ανάπτυξης. Βραχυπρόθεσμα, επίσης υπάρχει το ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων, το οποίο εντάσσεται στη χρηματοδοτική συμφωνία, και με βάση την οποία η ευρωζώνη θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Το ΔΝΤ έκανε τη συμφωνία του στο deal της Δευτέρας (και ως εκ τούτου την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα) να εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς χρέους. Ωστόσο, όπως εξήγησε χθες ο Gabriel Sterne της Exotix, θα πρέπει να παιχτεί ένα περίπλοκο παιχνίδι, όπου θα πρέπει αρκετοί ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους να προσφέρουν προς πώληση τα ομόλογά τους ώστε να μειωθεί το συνολικό χρέος της χώρας, χωρίς η τιμή να αυξηθεί τόσο πολύ ώστε να γίνει απαγορευτικά ακριβή για να αγοραστούν από τις ευρωπαϊκές αρχές. 


«Η πολυσυζητημένη απόφαση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων είναι περίπλοκη, αντάξια των δεκάδων game theorists που έχουν μέχρι τώρα κερδίσει το Νόμπελ οικονομίας», καταλήγει ο Sterne. 

Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά «κινητά» μέρη -η ελληνική κυβέρνηση, η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και οι ιδιώτες ομολογιούχοι- τα οποία θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν με ομαλό τρόπο ώστε το τελευταίο deal, από ανακοίνωση τύπου, να γίνει πραγματικότητα. 

Πράγματι, όταν η Christine Lagarde του ΔΝΤ ανακοίνωσε τη συμφωνία της στη συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, πρώτα είπε ότι όλα εξαρτώνται από την επαναγορά χρέους και μετά δήλωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για το θέμα της επαναγοράς χρέους για να μην προκαταβάλει τη διαδικασία. 

Όπως σχολίασε ο Alessandro Leipold του think tank Lisbon Council, στο tweet της βραδιάς, «όχι κεφάλαια του ΔΝΤ στην Ελλάδα πριν από τις επαναγορές. Η Lagarde πρόσθεσε: Όσο λιγότερο μιλάμε για την επαναγορά, τόσο καλύτερη θα είναι η τιμολόγηση. Α, καλά». 

Δεδομένης της έκβασης των συνεδριάσεων του eurogroup (που συνήθως είναι κακή), αυτή η συνεδρίαση ήταν κάπως παραγωγική. Προσέφερε όμως οριστική λύση στην Ελλάδα; Όχι...



Societe Generale: Έγινε ένα θετικό βήμα, αλλά χρειάζονται περισσότερα… 
 
Σε αυτήν τη φάση, δεν έχουμε ακόμα δει τους λεπτομερείς αριθμούς πίσω από τη νέα συμφωνία, όμως είναιενθαρρυντικό ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σηματοδοτούν ένα επιπλέον βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σχολιάζει η Societe Generale. Η ανησυχία μας, σημειώνει ο οίκος, είναι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να καταστήσει διαχειρίσιμα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από την αγορά το 2017. 


Η πιθανότητα αστοχιών στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι το ένα ρίσκο, όμως η πραγματική ανησυχία είναι η οικονομική ανάπτυξη, συμπληρώνει. Μέχρι τώρα, η ισχνότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη εξηγεί την υπέρβαση του στόχου για τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 37%. 

Συνεπώς, αν και αυτό το σχέδιο θα αγοράσει χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013, η Societe Generale εκτιμά ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να βοηθήσουν στη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους και πέραν αυτής της ημερομηνίας. Ήταν ενθαρρυντικό, από αυτήν την άποψη, το ότι στη συνέντευξη Τύπου αφέθηκε ένα παραθυράκι για περαιτέρω μέτρα όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. 

Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα να μειωθεί το ελληνικό μερίδιο χρηματοδότησης των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρώπης. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να είναι θετικό για την ανάπτυξη, διότι θα ξεμπλοκάρει πόρους για διάφορα μέτρα. Κατά την εκτίμηση της Societe Generale, θα απαιτηθεί κάτι πιο ουσιαστικό, με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που έχει στα χέρια του ο επίσημος τομέας να αποτελεί μια πραγματική, αλλά πολιτικά δύσκοληπιθανότητα

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, η Societe Generale σχολιάζει πως αυστηρή τήρησή τους παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του νέου προγράμματος και τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη διαχειρισιμότητα του χρέους θα υλοποιηθούν τμηματικά και μόνο υπό προϋποθέσεις. Μια νέα εξέλιξη είναι η δημιουργία μιας νέας «εργαλειοθήκης» αυτόματων διορθωτικών μηχανισμών. 

Το παράδειγμα που δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν ότι οι όποιες αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αντισταθμιστούν από αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ίση με το 50% του ποσού της αστοχίας μέσω περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες, σημειώνει. 



Bruegel: Απαιτείται τέλεια εφαρμογή και πολλή... τύχη

 
Η νέα συμφωνία για την Ελλάδα έχει δύο αναγνώσεις, σχολιάζει ο Zsolt Darvas του think tank Bruegel. 


Η πρώτη είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο σε ό,τι αφορά την επιτυχία της πρωτοβουλίας για την επαναγορά ομολόγων, ενώ ο στόχος που τίθεται για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δεν είναι αρκετά φιλόδοξος: 

- Δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για την επαναγορά ομολόγων, πέραν της ευχής αυτή να πραγματοποιηθεί σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες των τιμών της 23ης Νοεμβρίου 2012 (δηλαδή από 25 έως 34 σεντς στο ευρώ για διάφορες λήξης των νέων ελληνικών ομολόγων). Από τη στιγμή όπου τα νέα ελληνικά ομόλογα διέπονται από τον βρετανικό νόμο και διαφυλάσσονται με μια συμφωνία συγχρηματοδότησης με το EFSF, τα κίνητρα που δίνονται στους ομολογιούχους να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν σε τόσο χαμηλές τιμές πιθανότατα θα είναι λίγα. Το ΔΝΤ έθεσε ως όρο για τη συνέχιση της στήριξής του προς την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, την επιτυχή έκβαση της επαναγοράς ομολόγων. 

- Επίσης, ο πρότερος στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και συνεπώς τον περιορισμό της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μια επανάληψη παρόμοιων στόχων είναι απίθανο να βοηθήσει. Απλώς θα παρατείνει την οικονομική και κοινωνική μιζέρια και την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας: 

- Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και δήλωσαν ότι θα εξεταστούν «περαιτέρω μέτρα και βοήθεια» όταν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας προς αυτήν. 

Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και συνεπώς να στηρίξει μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, διότι οι μεγάλες συρρικνώσεις ακολουθούνταν από ταχείες ανακάμψεις και το ελληνικό ΑΕΠ έχει «βουτήξει» κατά σχεδόν ένα τέταρτο. 

Ποια από τις δύο αναγνώσεις θα δει ο ιδιωτικός τομέας; «Φοβάμαι πως η πρώτη ανάγνωση θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει», λέει ο Darvas. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν ακόμα περισσότερο οι επενδύσεις, να συνεχιστεί η σταδιακή φυγή κεφαλαίων, οι οικονομικές επιδόσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν ισχνές, η απασχόληση να μειωθεί ακόμα περισσότερο, και να αυξηθεί η κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση και στη Βουλή. Εν μέσω μιας παρατεταμένης ύφεσης, η τρέχουσα κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να καταρρεύσει, οδηγώντας σε εγχώρια πολιτική παράλυση και σε μια αλυσίδα γεγονότων, που θα οδηγήσουν σε έξοδο από το ευρώ, με καταστροφικές συνέπειες εντός και εκτός Ελλάδος». 

Κατά τον ίδιο, για να γυρίσει το κλίμα από την πρώτη στη δεύτερη ανάγνωση θα χρειαστούν «μια τέλεια εφαρμογή και πολλή τύχη».



Citirgroup: Η συμφωνία "ανοίγει την πόρτα" για μελλοντικό OSI 
 
Η συμφωνία στο eurogroup υιοθετεί κατά πάσα πιθανότητα όλες τις βιώσιμες επιλογές που ήταν διαθέσιμες για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με τη σαφή εξαίρεση των οριστικών διαγραφών στα δάνεια του επίσημου τομέα, επισημαίνει η Citi. 


Η σημαντική μείωση στο βάρος του χρέους θα εξαρτηθεί από την απόφαση της επαναγοράς, ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου πρόκειται να συζητηθούν στις επόμενες μέρες, συμπεριλαμβανομένου και του καίριου ερωτήματος τι ποσό θα διατεθεί τελικά για την επαναγορά, συνεχίζει η Citi. 

Είναι σημαντική ένεση ρευστότητας η απόφαση για τα επιτόκια των δανείων του EFSF, αν και δεν βοηθάει ιδιαίτερα στη μείωση του χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση, ωστόσο, πιστεύουμε ότι αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της, στο τέλος της περιόδου οι τόκοι θα μπορούσαν να χαριστούν. 

Η συμφωνία συνολικά ανοίγει την πόρτα σε μελλοντικές διαγραφές δανείων του δημόσιου τομέα -ίσως γι' αυτό ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετη ασφάλιση από την ευρωζώνη-, αλλά τελικά όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους της. 

Το να επιτύχει η Ελλάδα του στόχους πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο, καθώς η πολιτική κόπωση αυξάνεται και η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, εκτιμά η Citi. 

Οι βασικές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα για την αύξηση του ΑΕΠ είναι πολύ φιλόδοξες και ως εκ τούτου αμφιβάλλουμε αν η χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον στόχο του 124% μέχρι το 2020, ακόμη και αν όλες οι συμφωνημένες πράξεις υλοποιηθούν σωστά και στην ώρα τους, καταλήγει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.



BoFA: Η συμφωνία "αγοράζει χρόνο" για την προετοιμασία του OSI 
Η συμφωνία που επετεύχθη στο eurogroup καλύπτει το βραχυπρόθεσμο κενό στη χρηματοδότηση, αλλά αφήνει το επίπεδο του χρέους σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά την άποψη της Merrill Lynch - Bank of America. 


Οι τρόποι με τους οποίους το κενό χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε δείχνει ότι για ακόμα μία φορά το πρόβλημα μετατέθηκε χρονικά και πολύ σύντομα, σε ένα τρίμηνο περίπου, η Ελλάδα θα είναι και πάλι πρωτοσέλιδο. 

Η συμφωνία που επετεύχθη είναι θετική μόνο γιατί η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα για την ώρα. Η συμφωνία που αποσκοπεί στη μείωση τους χρέους ως προς ΑΕΠ στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% μέχρι το 2022 εξαρτάται από την υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνει ο διεθνής οίκος. 

Η συμφωνία αγοράζει χρόνο για την Ελλάδα και δεν αφαιρεί τους κινδύνους για τη χώρα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με την BoFA, ενώ η επέκταση των λήξεων και η αναβολή πληρωμών των τόκων αγοράζει χρόνο για την περαιτέρω διαπραγμάτευση του OSI. 



Nomura: Δόθηκε "αέρας" σε Ελλάδα *OSI το 2015-16 ή κοινωνική αποσταθεροποίηση

 
Συνολικά, η χθεσινή συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο, μετά από εβδομάδες αδιέξοδης συζήτησης, εκτιμά η Nomura. Στα θετικά, η συμφωνία έχει θέσει κάποιες νέες αρχές και επιπρόσθετα έχει δημιουργήσει λίγο περισσότερο χώρο στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου «να αναπνεύσει». 


Από την αρνητική πλευρά βλέπουμε πολλούς παράγοντες: η όλη συμφωνία εξαρτάται από την επιτυχημένη επαναγορά μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και δεύτερον, η πιθανότητα ενός επιπρόσθετου OSI μετά το 2015-16 φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή σε αυτό το στάδιο, εκτιμά η Nomura. 

Παρ 'όλα αυτά, κατά την άποψή τους, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν λύνεται με μειώσεις επιτοκίων και επαναγορές. Προκειμένου η Ελλάδα να επιβιώσει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, χωρίς σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις και πολιτικές συνέπειες, το 2015-16 ένα ουσιαστικό OSI απαιτείται και αυτό απέχει πολύ από τη σημερινή συμφωνία σε αυτό το σημείο. Οι εκταμιεύσεις των δόσεων που θα δοθούν σταδιακά στο 1ο τρίμηνο θα καθυστερήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται η Ελληνική Οικονομία.



Πώς αντιδρούν οι αναλυτές
PIMCO: «Τουλάχιστον είναι μια ανακούφιση, όμως στην πραγματικότητα ήταν ό,τι θα περίμενε ο κόσμος. Σίγουρα δεν αλλάζει το παιχνίδι», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής συναλλάγματος της PIMCO στο Μόναχο, Thomas Kressin. «Υπάρχει ένα κάποιο αρχικό ράλι ανακούφισης στην αγορά σήμερα, όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε να διαρκέσει πολύ, διότι όλοι περίμεναν ότι θα επιτυγχανόταν αυτή η συμφωνία. Αυτό που πρέπει να συμπεράνουμε σε τελική ανάλυση είναι ότι αυτή είναι άλλη μία προσπάθεια να κλοτσήσουμε το τενεκεδάκι, διότι αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας». 


JPMORGAN: Ο οικονομολόγος David Mackie δηλώνει ότι η συμφωνία «ίσα που βοηθάει την Ελλάδα να συνεχίσει», όμως δεν βάζει τέλος στο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό βάρος για τη χώρα. Και φαίνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερη επίσημη στήριξη μελλοντικά. Η τράπεζα σημειώνει ότι το eurogroup δηλώνει ρητά ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα. 

SCHRODERS: Ο Clive Dennis, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος, επισημαίνει πως η συμφωνία για την Ελλάδα ήταν αναμενόμενη από τη Schroders και την αγορά γενικότερα, όπως φαίνεται από τη συνεχιζόμενη επανατιμολόγηση του ελληνικού χρέους και των μετοχών τις πρόσφατες εβδομάδες και μήνες. «Αν και είναι θετική είδηση ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει, πιστεύω, περιορισμένο περιθώριο για ράλι του ευρώ μόνο από αυτήν την είδηση», σχολιάζει. 

BLUEBAY ASSET MANAGEMENT: «Αν και η συμφωνία αυτή βγάζει βραχυπρόθεσμα από το τραπέζι το ελληνικό ρίσκο, αναμένω πως τα προβλήματα στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθούν πάλι μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2013», εκτιμά ο senior fixed-income portfolio manager, Mark Dowding. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, αναφέρει: «Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η επαναγορά είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Κανονικά, θα προσφέρονταν premium στους επενδυτές για να εμπλακούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οι τιμές στη δευτερογενή αγορά είναι ήδη λίγο υψηλότερες των ‘αναμενόμενων’ επιπέδων επαναγοράς». 

UBS: Η σιωπηλή αντίδραση στις αγορές συναλλάγματος δείχνει μέχρι τώρα ότι η Ισπανία και όχι η Ελλάδα είναι η χώρα που πραγματικά προβληματίζει τους επενδυτές, σύμφωνα με τον αναλυτή Geoffrey Yu. «Ένα πραγματικά καλό ράλι ρίσκου θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στην Ισπανία», τονίζει. 

JEFFERIES BACHE: «Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι και τεράστια έκπληξη», δηλώνει ο επικεφαλής FX strategy, Jonathan Webb. «Έπρεπε να κάνουν κάποιου είδους παραχώρηση στο ΔΝΤ, καθώς μέρος της αξιοπιστίας του προγράμματος αφορά τη συμμετοχή του». «Η Ελλάδα είναι μια κάπως δευτερεύουσα υπόθεση σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την Ευρώπη. Τα θέματα αφορούν πολύ περισσότερο την Ισπανία και την ανάπτυξη στον πυρήνα». 

HSBC: «Πάντα θα αρέσει στην αγορά, διότι τουλάχιστον δεν καθυστέρησε πάλι», σύμφωνα με τον αναλυτή Daragh Maher. «Δεν νομίζω ότι περιμένει κανείς αυτή να είναι η τελευταία λέξη στη διαδικασία, και δεν είναι καθησυχαστικό το ότι χρειάστηκε να κοπανήσουν τόσο πολύ τα κεφάλια τους για να καταλήξουν σε αυτήν τη συμφωνία». 

RBC CAPITAL MARKETS: Τι θα γίνει με τις άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, διερωτάται η τράπεζα. «Κατά την άποψή μας, αυτή η συμφωνία είναι ουσιαστική και θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας», αναφέρει. «Εγείρει, όμως, πολλά ερωτήματα, ένα από τα οποία είναι ποια θα είναι η θέση των άλλων οικονομιών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης (Πορτογαλία και Ιρλανδία), οι οποίες, υποθέτουμε, θα ήθελαν επίσης να δουν χαμηλότερα επιτόκια κ.λπ. στις δικές τους συμφωνίες - κάτι που μπορεί να αναδυθεί ως ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες». 

DEUTSCHE BANK: «Θα μας εξέπληττε αν, έχοντας φτάσει μέχρι εδώ, το eurogroup αρνούνταν τη στήριξη προς την Ελλάδα λόγω χαμηλής συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Mark Wall. 

BARING ASSET MANAGEMENT: «Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας για την Ελλάδα… Τα πράγματα πιθανότατα θα αναζωπυρωθούν και πάλι του χρόνου», εκτιμά ο Dagmar Dvorak. «Η είδηση (για την Ελλάδα) είναι μια ανακούφιση, όμως δεν αλλάζει ριζικά το παιχνίδι. Υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες στην παγκόσμια αγορά ξένου συναλλάγματος… Νομίζω ότι το ευρώ θα παραμείνει αδύναμο, κάτι που θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα».


Ακολουθεί το προηγούμενο ρεπορτάζ της Iskra.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ ΣΕ «ΘΡΙΛΕΡ» ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΟΥΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
EUROGROUP: ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!
Τίποτα δεν καταδεικνύει τις αντιφάσειςτις (αγεφύρωτεςαντιθέσεις, την αποτυχία και τα αδιέξοδατων κυρίαρχων κύκλων στην ΕΕ και στην πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη, από το «θρίλερ» που διαδραματίζεται τη Δευτέρα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (27/11) στις Βρυξέλλες σε σχέση με τα θέματα του ελληνικού χρέους και της δόσης.
Σε αυτό το θεατρικό κακόγουστο «θρίλερ» η συγκυβέρνηση Σαμαρά έχει αναλάβει το ρόλο τηςδουλοπρεπούς αφωνίας και του υποτελούς παρατηρητή.
Και προβαίνουμε σε αυτόν τον ισχυρισμό περί αδιέξοδου «θρίλερ», αφού όποια κατάληξη και αν έχει τις πρωινές ώρες της Τρίτης (27/11) το Eurogroup, δεν πρόκειται να γεφυρώσει τις αντιθέσεις ΕΕ - ΔΝΤ, ή καλύτερα Γερμανίας - ΗΠΑ, και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να δώσει «λύση» στο πρόβλημα τηςβιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά ούτε και σε αυτό της δόσης. Κι αυτό γιατί η δόση έχει ωςθανάσιμο αντίτιμο τα μνημόνια και όλα δείχνουν ότι, μάλλον, θα δοθεί με περαιτέρω καθυστέρηση και με δόσεις, και με περαιτέρω αιχμαλωσία και διάλυση της χώρας μας.
Και λέμε ότι όποια απόφαση του Eurogroup δεν δίνει διέξοδο και «λύση», διότι μέτρα που στην καλυτέρα των περιπτώσεων θα «μειώσουν» το χρέος κατά 40 δισ. αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ θα συνοδευτούν με πρόσθετες επαχθέστατες εθνικές και οικονομικές δεσμεύσεις.
Εδώ που φτάσαμε, μόνη λύση είναι η διαγραφή του χρέους ως μέρος μιας συνολικήςαντιμνημονιακής προοδευτικής πρότασης και πορείας.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΔΟΣΗ
ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΚΤΑ
Μακρά προμηνύεται η νύχτα σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν για το κλίμα που επικρατεί στη συνεδρίαση του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup. Μετά από σχεδόν δέκα ώρες συνεδρίασης, όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση της καθοριστικής συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και εκείνο ενός νέου ναυαγίου.
Οι εταίροι στην ευρωζώνη -με αρχηγό τη Γερμανία- φέρονται να επιμένουν στις απόψεις τους για μη κούρεμα του ελληνικού χρέους και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Ανυποχώρητο, όμως, εμφανίζεται και το ΔΝΤ, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιμένει να ζητά από τους υπουργούς Οικονομικούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ) εδώ και τώρα, και δέσμευση για περαιτέρω μείωση του χρέους στο μέλλον, για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.
Αυτή η άμεση περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων προς την Ελλάδα, πρόσθεσε η ίδια πηγή που επικαλείται το Reuters.
Το ΔΝΤ, εξηγούν διπλωματικές πηγές, ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας.
Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.
Οι διπλωμάτες επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικώνμαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ό,τι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.
Ενδεικτικό των δυσκολιών που εμφανίζονται στην κατάληξη σε συμφωνία είναι και η προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης γύρω στις 18:00 προκειμένου να υπάρξουν διμερείς επαφές και να γεφυρωθούν οι διαφωνίες.
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε βάσει πληροφοριών και τριμερής επαφή Κρ.Λαγκάρντ, Β.Σόιμπλε και Ζ.Κ. Γιούνκερ με τον επικεφαλής του Eurogroup σε ρόλο πυροσβέστη.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο επεισοδιακό Εurogroup της 20ης Νοεμβρίου, που δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία είχε διακοπεί αρκετές φορές για τέτοιου είδους επαφές.
Ωστόσο, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ φαίνεται να έχουν πάει πιο αποφασισμένοι να δώσουν λύση στο ελληνικό ζήτημα, τουλάχιστον ξεμπλοκάροντας με πολιτική απόφαση την εκταμίευση της ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα επόμενης δόσης, συνειδητοποιώντας τι θα σήμαινε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και την αξιοπιστία της συνολικά μια αποτυχία στην κατάληξη απόφασης.
Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε, νωρίτερα σήμερα, την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup.
«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν», υπογράμμισε.
Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Πρέπει να υπάρξει σήμερα μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.
Ελπίδα για ύπαρξη τελικά της πολυπόθητης συμφωνίας δίνει το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή που λέει ότι επιτυγχάνεται πρόοδος «αργά αλλά σταθερά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει προς ποια λύση κατατείνει το Eurogroup.
Ελπίδα για συμφωνία εξέφρασε προσερχόμενος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, λέγοντας ότι σήμερα ολοκληρώνουμε τη λύση για την Ελλάδα. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα» είπε και εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα».
«Πολύ καλές πιθανότητες» για μια συμφωνία στο αποψινό Eurogroup, διακρίνει και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ και κάνει λόγο για «ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».
«Βλέπω πολύ καλές πιθανότητες να έχουμε συμφωνία απόψε τη νύχτα», δήλωσε ο κ. Κάμπετερ και σημείωσε ότι, για να βρεθεί λύση, πρέπει να μετακινηθούν όλες οι πλευρές, όχι μόνο η Γερμανία.
«Νομίζω ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ζήτημα θα έρθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Αναφερόμενος πάντως στα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υφυπουργός απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη επειδή δεν επιθυμεί το«κούρεμα».
Τόνισε δε ότι «16 χώρες της Ευρωζώνης αγνοούν την πρόταση του ΔΝΤ», ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την συζήτηση ακόμη και για μελλοντικό «κούρεμα», καθώς, όπως είπε, «οι εικασίες για μελλοντικά μέτρα μάλλον φρενάρουν την ανάπτυξη παρά ενθαρρύνουν την σταθερότητα» .
φώτο από greki.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.