ΣΕ ΑΠΟΙΚΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ασπιρίνες, που δεν αντέχουν στοιχειωδώς στην κοινή λογική, καταφεύγει για ακόμη μία φορά η άθλια Γερμανική ΕΕ, προκειμένου να περισώσει τα προσχήματα στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Αύριο, στις 16:30, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να προετοιμαστεί η σύνοδος τουEurogroup της Δευτέρας. Είναι εμφανές ότι ο στόχος των Ευρωπαίων είναι να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την παροχή της 2ετούς παράτασης στο πρόγραμμα προσαρμογής, και όχι να επέμβουν στη «βιωσιμότητα» του χρέους.
Σύμφωνα με το Βankingnews, ανάμεσα στο μείγμα των λύσεων που προκρίνεται είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με στόχο να εξοικονομηθούν 10 δισ. ευρώ, σχέδιο όμως που αμφισβητείται λόγω της κερδοσκοπίας που μπορεί να υπάρξει, και η απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 9 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που θα διατεθεί στην Ελλάδα θα ανέλθει πιθανότατα στο 75%. Μάλιστα, 8 δισ. ευρώ θα προκύψουν σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας.
Το συνολικό όφελος των μέτρων είναι έως 27 δισ. ευρώ ή 11,8% του ΑΕΠ στο χρέος. Στην ουσία, το πακέτο των μέτρων που προτείνεται καλύπτει μόνο και μόνο το χρηματοδοτικό κενό από την παροχή της διετούς παράτασης, και δεν παρεμβαίνει στη μείωση του χρέους. ...
Σε περίπτωση που εγκριθεί η επαναγορά ομολόγων από το προσεχές Eurogroup, τότε μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο, αύριο στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχτηκε το στόχο του 124% του ΑΕΠγια το ελληνικό χρέος, ποσοστό που το καθιστά «βιώσιμο». Παράλληλα, χωρίς να υπάρχουν διευκρινίσεις, διαρρέεται ότι οι πιστωτές της χώρας μας έχουν συμφωνήσει σε μέτρα που μειώνουν το ελληνικό χρέος έως το 130% μέχρι το 2020. Η διαφορά πιθανότατα θα καλυφθεί από νέα μέτρα.
Τα σπουδαία για την Ελλάδα, ωστόσο, παραπέμπονται στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, με τον πρόεδρο του Eurogroup J. C. Juncker να δηλώνει μετά τη λήξη της πρώτης μέρας των εργασιών της Συνόδου πως πρέπει τη Δευτέρα 26/11 να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. «Είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι Έλληνες έκαναν αυτό που έπρεπε, τώρα είναι και η σειρά μας», πρόσθεσε.
Από τη μεριά της, η υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, δήλωσε ότι συναινεί στην επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, αλλά όχι σε νέα χρηματοδότηση μέσω του ESM/EFSF.
Για τη σφαιρικότερη ενημερωση των αναγνωστών παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από του euro2day.gr, το οποίο έχει ως εξής:
ΚΑΥΤΟ «WEEKEND» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΟΥ
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο καυτό θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει οριστική απόφαση τη Δευτέρα, το μεσημέρι του Σαββάτου προγραμματίζεται έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσουν τα θέματα.
Παράλληλα, σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται το Euro Working Group με στόχο να έχει έτοιμη πρόταση για τους υπουργούς οικονομικών.
Όπως υποστηρίζει Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, τα μεγέθη που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν μείωση του ελληνικού χρέους κατά 10 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς ομολόγων και της επέκτασης των ωριμάνσεών τους, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ ύψους 9 δισ. (κατά ορισμένες πληροφορίες το 75% των συνολικών κερδών) και μείωση επιτοκίων με όφελος περίπου 8 δισ. ευρώ. Τις εκτιμήσεις μεταφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται το Reuters.
Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, το ελληνικό υπουργείο ήδη ετοιμάζει τις διαδικασίες για την επαναγορά ομολόγων, ενώ, εάν υπάρξει έγκριση από το eurogroup, αυτή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι υπουργοί οικονομικών, πάντως, καλούνται να ξεπεράσουν ένα ακόμα πρόβλημα. Η άνοδος της τιμής των ομολόγων (το δεκαετές τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 35% της ονομαστική αξίας) δημιουργεί προβλήματα. «Αν η τιμή είναι υψηλή, δεν μπορεί να τρέξει το σχέδιο», δηλώνει αξιωματούχος στη Wall Street Journal.
Νωρίτερα το euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:
Η Ελλάδα μπορεί να μην ήταν επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, απασχόλησε όμως αρκετούς ηγέτες στις διμερείς επαφές που είχαν πριν αρχίσει η συνάντηση. Ανάμεσά τους η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ραντεβού με τους κ. Ρομπάι, Γιούνκερ και Μπαρόζο για να μεταφέρει την αγωνία της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται αλλά και για τις ξαφνικές απαιτήσεις της Γερμανίας για προνομιακή μεταχείριση, οι οποίες χαρακτηρίζονται «παράλογες».
Η ελληνική πλευρά φέρεται να άφησε να διαρρεύσει μετά τις συναντήσεις ότι το ΔΝΤ δέχεται να μειωθεί το έλλειμμα στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120%. Όμως αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην παρούσα φάση. Αξιωματούχος του ΔΝΤ, με τον οποίο συνομίλησε το euro2day, ανέφερε ότι «ουδέποτε το ταμείο συμφώνησε ή προώθησε τέτοια λύση».
Πάντως, ο Α. Σαμαράς διεμήνυσε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και τώρα ήρθε η ώρα των δανειστών. Αυτήν τη θέση διατύπωσε και στις δηλώσεις του. Από το μέτωπο των μετριοπαθών, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου τη Δευτέρα να κλείσει η συμφωνία.
Στη συνάντηση μάλιστα με τον κ. Γιούνκερ ήταν παρόντες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάραςαλλά και ο επικεφαλής του EWG, Τομάς Βύσερ, που έχει επιφορτιστεί να παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να βγαίνουν οι αριθμοί.
Οι κυβερνητικές διαρροές ανέφεραν ότι ο Α. Σαμαράς δήλωσε στις επαφές του ότι η διαφορά που χωρίζει τη συμφωνία από τη μη συμφωνία είναι 10 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πολύ μικρό για να προκληθεί χάος σε περίπτωση ρήξης της Γερμανίας με το ΔΝΤ.
Ωστόσο, η Α. Μέρκελ δεν έδωσε το πολυπόθητο ραντεβού για διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προφασιζόμενη το βαρύ πρόγραμμα επαφών λόγω των διαφωνιών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Οι πληροφορίες όμως από τη Γερμανία αναφέρουν ότι η καγκελάριος επιμένει στην προνομιακή μεταχείριση, διαφωνεί με τη μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο 0,25% και δεν θέλει στην απόφαση να αναγράφεται η προοπτική για κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα το 2016. Σημειώνεται ότι χθες και ο υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε υποστήριξε ότι αν η Γερμανία συναινέσει σε κούρεμα δεν θα μπορεί να δώσει εγγυήσεις (πρακτικά δάνεια μέσω ESM) στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα αντιβαίνει τους κανόνες του γερμανικού προϋπολογισμού.
Η Α. Μέρκελ συναντήθηκε πριν από την έναρξη της συνόδου με τον επικεφαλής του EWG Τομάς Βύσερ και σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος προσπάθησε να εξηγήσει ότι οι απαιτήσεις της δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά στους αριθμούς. Δεν θα χάσει δηλαδή η Γερμανία κονδύλια αν τα επιτόκια στα διμερή δάνεια μειωθούν στο 0,25% και αν υιοθετηθεί η πρόταση όπως αυτή παρουσιάστηκε στο eurogroup της Τρίτης.
Ο πυρετός των διαβουλεύσεων θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα, με το EWG να βρίσκεται επί ποδός μέχρι τότε. Όμως, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα φως στο τούνελ.
Όπως ενημερώθηκε το euro2day, ο μετριοπαθής άξονας ελπίζει ότι η Α. Μέρκελ θα πειστεί αν αναλογιστεί ότι η αποδυνάμωση της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα προκαλεί κίνδυνο πολιτικής αστάθειαςστη χώρα και καθιστά ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε μια περίοδο όπου καταγράφεται δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ διεμήνυσε μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να βρεθεί λύση τη Δευτέρα.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Όλι Ρεν, ο οποίος έκανε έκκληση να βρεθεί λύση τη Δευτέρα, καθώς και ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ που ζήτησε να κάνουν και οι δανειστές το καθήκον τους.
ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ
Εκ παραλλήλου, η κυβέρνηση διεξάγει και διαπραγμάτευση για τα κοινοτικά κονδύλια την περίοδο 2014 - 2020. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα μειώνονται από 20,2 δισ. που ήταν στο τρέχον ΕΣΠΑ μόλις σε 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, γιατί το απαισιόδοξο κάνει λόγο για 11,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση άνω του 40% και προκύπτει από το γεγονός ότι η κατανομή των κονδυλίων γίνεται με βάση το ΑΕΠ της χώρας τη διετία 2007-2009, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η ύφεση που ακολούθησε.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανεβάσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα, επικαλούμενη την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει και σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.