Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Στη δημοσιότητα τα φορολογικά στοιχεία επαγγελματιών - εταιρειών... Άλλο ένα μέτρο που συνδυάζει άψογα απελπισία και ηλιθιότητα...

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε κοινή θέα θα αναρτώνται όλα τα φορολογικά δεδομένα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που παραδόθηκε πρόσφατα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στη φοροδιαφυγή. Μάλιστα αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στον υφιστάμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η οποία όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ λόγω της απροθυμίας του πολιτικού συστήματος να την εφαρμόσει αλλά και νομικών προβλημάτων που υπήρχαν αναφορικά με το φορολογικό απόρρητο. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι αυτή τη

φορά να εφαρμοστεί καθώς και να εκλείψει οποιοδήποτε νομικό εμπόδιο για τη δημοσιοποίηση φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών από τα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα στο τελευταίο άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου ορίζεται ότι ο προϊστάμενος κάθε Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας συντάσσει κάθε χρόνο κατάλογο των φορολογούμενων με στοιχεία όπως το όνομα, το καθαρό εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα, το εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και ο φόρος που αναλογεί στο σύνολο του εισοδήματος. ...
Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε «πρόσφορη θέση» στην εφορία και θα είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε. Επίσης, θα τοποθετείται σε πρόσφορη θέση και στο κτίριο του δημαρχείου πόλης στην οποία λειτουργεί εφορία. Μάλιστα, ο κατάλογος αυτός θα μπορεί να παίρνει έντυπη μορφή και να εκδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών ενώ θα επιτρέπεται και η δημοσίευσή του στα μέσα ενημέρωσης. Ο κατάλογος θα αναρτάται και στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν οι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet.

Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων εισοδημάτων δεν αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους ή ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά μόνο όσους αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, αγροτική και ελευθέριο επάγγελμα) και ειδικότερα:

- Ατομικές επιχειρήσεις
- Αγροτικές επιχειρήσεις
- Ελεύθεροι επαγγελματίες
- Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και διαχειριστές λοιπών εταιρειών
- Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες
- Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, Ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες και Ευρωπαϊκές εταιρείες.
- Ανώνυμες εταιρείες
- Συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεταιρισμών
- Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς, και κοινοπραξίες
- Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το εισόδημα από τις παραπάνω πηγές ονομάζεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εισόδημα από πηγές κατηγορίας Βʼ. Στην κατηγορία Αʼ ανήκουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

spiros.dimitrelis@capital.gr
Σχόλιο αναγνώστη:

Άλλο ένα μέτρο που συνδυάζει άψογα απελπισία και ηλιθιότητα...

Αφήνω στην άκρη τα νομικά, αλλά και ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν (να υποθέσω πως οι νομοταγείς κι ειλικρινείς πολίτες που θα απαχθούν, ληστευτούν, σκοτωθούν με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης λίστας, θεωρούνται παράπλευρη απώλεια στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έτσι?).

Αφήνω επίσης στην άκρη το γεγονός πως ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού δεν εφαρμόζεται από καμία χώρα στον κόσμο, ακόμα και τις πλέον σκληρές σε θέματα φοροδιαφυγής (αλλά τι ξέρουν αυτοί οι κουτόφραγκοι?).

Αφήνω τέλος στην άκρη και το γεγονός πως θα ήταν πιο εύκολο, δίκαιο αλλά και αποτελεσματικό να δημοσιευόταν μια λίστα με τις δημόσιες δαπάνες που εγκρίθηκαν ανά δημόσιο λειτουργό, αλλά και τα έσοδα που είχε από το δημόσιο (είτε ως προμηθευτής είτε ως υπάλληλος/στέλεχος/σύμβουλος) κάθε εταιρία και κάθε φυσικό πρόσωπο. Έτσι οι πολίτες θα είχαν άμεση εικόνα για τις σπατάλες, ρεμούλες και χαριστικές ρυθμίσεις που γίνονται ακόμη και τώρα (αλλά αυτό δεν το θέλουμε έτσι?).

Κι έρχομαι στην ουσία που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και θα το πω όσο πιο απλά μπορώ: δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύστημα, όσο ευφάνταστο ή/και σκληρό κι αν είναι, που θα λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα εάν δεν λυθεί το θέμα της διαφθοράς. Και αυτό δε λύνεται ούτε με νουθεσίες ούτε με εκφοβισμούς.
Λύνεται μόνο με ένα απλούστατο φορολογικό σύστημα χωρίς υπερβολές και χωρίς παράθυρα, κάτι που πολύ απέχει από όσα προβλέπει η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση.
Και κυρίως, λύνεται με ένα ολοκληρωτικό και άνευ εξαιρέσεων ξήλωμα του συνόλου των εφοριακών. Γιατί η σαπίλα εκεί μέσα έχει πια φτάσει σε σημείο που δεν έχει νόημα να προσπαθείς να ξεχωρίσεις του έντιμους. Και γιατί ειδικά τώρα που όλο το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του, οι εφοριακοί κάνουν το πάρτυ της ζωής τους απαιτώντας (και δυστυχώς πολλές φορές λαμβάνοντας από απελπισμένους) περισσότερες μίζες από όσες έπαιρναν όταν ‘λεφτά υπήρχαν’...

Αν θέλει το κράτος να με πείσει πως έχει στοιχειωδώς σοβαρές προθέσεις, απαιτώ να προχωρήσει πρώτα σε αυτό το ξήλωμα.
Και για τους καινούριους εφοριακούς που θα τους αντικαταστήσουν να προβλέπεται συνεχής (real time) λεπτομερής δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων τους. Και όταν λέω λεπτομερή, εννοώ μέχρι και τι αμάξι οδηγεί η πεθερά τους.
Και τότε να δείτε πώς, ως εκ θαύματος, δεν θα χρειαστεί καμία άλλη λίστα για να λύσουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής...

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.