Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μήπως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να κινηθεί και στην Ελλάδα «πιο γρήγορα» η δικαιοσύνη; - Στη φυλακή για μίζες πρώην πρωθυπουργός


Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σανάντερ, καταδικάστηκε χθες, Τρίτη, από δικαστήριο του Ζάγκρεμπ σε 10 χρόνια φυλάκισης για δωροδοκία και κερδοσκοπία σε περίοδο πολέμου. Συγκεκριμένα κρίθηκε ένοχος για κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου στην υπόθεση με την Hypo Bank και δωροληψία στην υπόθεση Ina – Mol.
Η Εισαγγελία ζήτησε να καταδικαστεί ο Σανάντερ σε 15 χρόνια φυλάκιση. Για την προμήθεια 3,6 εκ. κούνα (460.00 ευρώ) που έλαβε από την αυστριακή τράπεζα Hypo Bank στα μέσα της δεκαετίας του 1990 την περίοδο του πολέμου, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών. Επιπλέον καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7,5 ετών για δωροληψία από τον ουγγρικό πετρελαϊκό όμιλο MOL με αντάλλαγμα την παραχώρηση των διαχειριστικών δικαιωμάτων της κροατικής πετρελαϊκής εταιρίας INA.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Ίβο Σαναντέρ έλαβε από τη διοίκηση της MOL 5 εκ. ευρώ, αν και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKO) είχε υποστηρίξει ότι το ποσό είναι διπλάσιο. Ο πρώην πρωθυπουργός σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση θα πρέπει να επιστρέψει το παράνομα αποκτηθέν ποσό των 41,1 εκ. κούνα. ...
Ο Ίβο Σανάντερ ήρεμος, χωρίς σχόλια, άκουσε την καταδικαστική απόφαση κατά της οποίας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας. Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας οδηγήθηκε με χειροπέδες στη φυλακή Ρεμετίνατς του Ζάγκρεμπ, όπως ορίζει ο νόμος για ποινές κάθειρξης άνω των πέντε ετών.
Ο Ίβο Σανάντερ ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της Κροατίας από το 2003 ως το 2009, οπότε και παραιτήθηκε οικειοθελώς. (ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, greek.ruvr.ru)
Μήπως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να κινηθεί και στην Ελλάδα «πιο γρήγορα» η δικαιοσύνη; Μήπως είναι πλέον καιρός να επισπευτούν  οι νομικές διαδικασίες κατά όλων εκείνων των προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, ιδιαίτερα τη στιγμή που η χώρα γελοιοποιείται παγκοσμίως από τις «λίστες που χάνονται» και από τις περιπτώσεις ιδιαίτερης μεταχείρισης – με «χαβιάρι και σολομό», όπως έσπευσαν να μεταδώσουν τα διεθνή ΜΜΕ – των «εγκλεισμένων στον Κορυδαλλό»; 

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.