Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο τύπου με αφορμή την αναρτηση στον ιστότοπο dikastis απόψεων σχετικών με την λειτουργία της δικαιοσύνης

Με  αφορμή  την ανάρτηση στον ιστότοπο dikastis.blogspot.com   απόψεων  σχετικών με τη λειτουργία της δικαιοσύνης  (και  ανεξάρτητα  από το  γεγονός  της αδυναμίας διάγνωσης  της  ταυτότητας του  συντάκτη τους, λόγω της κατά κανόνα  ανώνυμης  καταχώρισης)  η  Ένωση  Εισαγγελέων Ελλάδος  υπενθυμίζει  ότι  το  δικαίωμα  έκφρασης   από τους δικαστικούς  λειτουργούς  της  γνώμης τους δημοσίως, προστατεύεται  με τη  διάταξη  του  άρθρου  91  Ν 1756/1988, « εκτός  αν γίνεται  με  σκοπό τη  μείωση  του  κύρους της Δικαιοσύνης  ή  υπέρ ορισμένου  κόμματος  άλλης ορισμένης πολιτικής οργάνωσης».
                  Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

        Ο Πρόεδρος   και α.α.
        Ο Α΄ Αντιπρόεδρος                      Η Γεν. Γραμματέας

        Δημήτριος Μητρουλιάς                  Ελένη Σκεπαρνιά
        Αντεισαγγελέας  Εφετών            Αντεισαγγελέας Εφετών                                                
 από dikastis.gr 
Σχετικό άρθρο: 
Αρθρο: 91
Ημ/νία: 07.06.2008
Ημ/νία Ισχύος: 16.09.1988
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Τίτλος Αρθρου
Πειθαρχικό παράπτωμα:

Σχόλια
Το εδάφ. δ της παρ. 3 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 14 παρ.3 περ. 1 του Ν. 1868/1989, (ΦΕΚ Α 230), αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από την παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 2207/1994 (Α 65). Η περ. η προστέθηκε με την παρ.2 άρθρ.6 Ν.2408/1996 (A 73).Οι περ. α, β και γ της παρ. 5 αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 14 παρ. 3 περ. 2 του Ν. 1868/1989, ΦΕΚ Α 230.- Το στοιχείο θ΄ της παρ. 3 προστέθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 3327/2005 (Α΄ 70/11.3.2005). To στοιχείο θ΄ της παραγράφου 3 του παρόντος που προστέθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 2 του ν. 3327/2005 (ΦΕΚ 70 Α΄)τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 81 του ν. 3659/2008 ΦΕΚ Α 77.
Κείμενο Αρθρου
1. Πειθαρχικό παράπτωμα συνιστά κάθε υπαίτια και καταλογιστή πράξη ή συμπεριφορά εν γένει του δικαστικού λειτουργού εντός ή εκτός υπηρεσίας, εφ' όσον αντίκειται προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις κείμενες διατάξεις ή είναι ασυμβίβαστη προς το αξίωμα του και θίγει το κύρος του ή το κύρος της δικαιοσύνης.
2. Οι ειδικότερες υποχρεώσεις των δικαστικών λειτουργών καθορίζονται από τις διατάξεις που αναφέρονται στην απονομή της δικαιοσύνης, την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και την κατάστασή τους ως δικαστικών λειτουργών.
3. Πειθαρχικά παραπτώματα του δικαστικού λειτουργού συνιστούν ιδίως:
α) πράξεις που μαρτυρούν έλλειψη πίστης και αφοσίωσης προς την πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα της Χώρας ή υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα και η συμμετοχή του σε πράξεις που οδηγούν στην κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας,
β) η συμμετοχή του σε οργάνωση της οποίας οι σκοποί είναι κρυφοί ή επιβάλλει στα μέλη της μυστικότητα,
γ) η χρησιμοποίηση της ιδιότητάς του για επιδίωξη ιδιοτελών σκοπών, "δ) η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων του". Για το δικαιολογημένο ή μη της καθυστέρησης λαμβάνονται υπόψη η σοβαρότητα της υπόθεσης, ο βαθμός και η πείρα του δικαστικού λειτουργού, ο φόρτος της εργασίας εν γένει και οι ατομικές και οικογενειακές του περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αδικαιολόγητη η έκδοση απόφασης πολιτικού δικαστηρίου μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης, εκτός αν αφορά υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκούσιας δικαιοδοσίας και εργατικών διαφορών.
ε) η παράβαση της υπηρεσιακής εχεμύθειας,
στ) η αποσιώπηση νόμιμου λόγου αποκλεισμού ή εξαίρεσης,
ζ) η αναξιοπρεπής ή απρεπής εντός ή εκτός υπηρεσίας συμπεριφορά, "η) η παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 320 και του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 500 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας".
Θ.«Η μη έκδοση απόφασης μέσα σε οκτώ μήνες από τη συζήτηση πολιτικής ή διοικητικής υπόθεσης και η, συνεπεία τούτου, επιστροφή ή αφαίρεση της δικογραφίας από τον δικαστή που τη χειρίζεται.».
4.Περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου παραπτώματος θεωρούνται ως ενιαίο σύνολο, η βαρύτητα του οποίου λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό και την επιμέτρηση της ποινής.
5. Δεν αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα για το δικαστικό λειτουργό: "α) η άρνηση του να εφαρμόσει διατάξεις που τίθενται κατά κατάλυση του συντάγματος ή είναι αντίθετες σ' αυτό.
β) η έκφραση γνώμης δημοσίως, εκτός αν γίνεται με σκοπό τη μείωση του κύρους της δικαιοσύνης ή υπέρ ορισμένου κόμματος ή άλλης ορισμένης πολιτικής οργάνωσης.
γ) η συμμετοχή και η ανάπτυξη δραστηριότητας σε ήδη αναγνωρισμένες ενώσεις δικαστών ή άλλα σωματεία και η έκφραση γνώμης και κριτικής άποψης που γίνεται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας".

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.