Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Ευπειθώς Αναφέρω κυρία Μέρκελ, Εντολή Σας Εξετελέσθη...

Της Δήμητρας Καδδά

Κατατέθηκε σήμερα μετά τα… κάλαντα στη Βουλή ο κυρωτικός νόμος 7 πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Η κυβέρνηση έπρεπε πάση θυσία να καταθέσει τον κυρωτικό νόμο, καθώς κάποιες από τις πράξεις αυτές θα έχαναν την ισχύ τους (40 ημέρες).

Το νομοσχέδιο δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θεσπίζει τη νέα αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να περιληφθούν στο νομοσχέδιο οι εξής πράξεις νομοθετικού περιεχομένου: η νέα δανειακή σύμβαση, η επιτροπεία σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, οι παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, η πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων και οι αλλαγές στην αργία υπαλλήλων.
Κυβερνητικό τροχάδην έχει ξεκινήσει στο περιθώριο του φορολογικού νομοσχεδίου για να «μαζευτούν» σε έναν κυρωτικό νόμο - μαμούθ τουλάχιστον 5 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να κατατεθούν στη Βουλή  αύριο ή το αργότερο την Παρασκευή.   ...
Ο λόγος της βιασύνης είναι η δέσμευση του μνημονίου για λήψη μέτρων δια νόμου αλλά και το γεγονός ότι λήγει το 40ήμερο περιθώριο κύρωσής τους και η Βουλή «κλείνει» για διακοπές...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν να  ενταχθούν και πρόσθετες διατάξεις μεταξύ των οποίων και οι ρήτρες για νέα μέτρα αν υπάρχουν αποκλίσεις (π.χ. στις αποκρατικοποιήσεις αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος με περικοπή δαπανών γενικής κυβέρνησης  ίση με το 50% της απόκλισης των αποκρατικοποιήσεων και έως ποσού 1 δισ. ευρώ).

Ωστόσο όπως αναφέρουν στελέχη παρά τον πρωθυπουργό «η καλύτερη λύση είναι να εναχθούν σε έναν νόμο μόνο οι 5 πράξεις και όσες τροποποιήσεις αφορούν αυτές  με στόχο να μην ξαναχρειαστεί να περάσουμε τόσο σημαντικές διατάξεις με αυτή τη μορφή».  Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ενώ δεν αποκλείεται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόσθετες παρεμβάσεις να ενταχθούν μετά το άνοιγμα της Βουλής, είτε ως τροπολογία στις πράξεις είτε σε νέο νομοσχέδιο.

Ο κυρωτικός νόμος σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη «μαζεύεται» από τα αρμόδια υπουργεία και προς το παρόν  περιέχει τουλάχιστον 5 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα «προαπαιτούμενα» του μνημονίου: την νέα δανειακή σύμβαση, την επιτροπεία σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, τις παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, την πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων και τις αλλαγές  στην αργία υπαλλήλων.

Περιέχει:

1. Την Πράξη... σιδηρόδρομο που περιέχει όλες τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ομόλογα τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως μέσο απαλλαγής από την καταβολή δόσεων. Με πιστοποιητικό συμμόρφωσης η εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους.

2. Την απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Ρυθμίζει και φορολογικά θέματα, ενώ  φέρνει αλλαγές στο ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.

3. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που περιλαμβάνει πολλές διάσπαρτες διατάξεις  από την περικοπή σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής και στο μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών,  έως αλλαγές στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

4. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την  αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν». Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σε κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

5. Πράξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που φέρει αλλαγές στο καθεστώς των αργιών  δημοσίων υπαλλήλων που  έχουν κάνει παραβάσεις.


Πηγή:www.capital.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.