[Τρίτη άποψη] Δικαστική ανεξαρτησία
Η θεσμική διάσταση που έχει αποκτήσει το ύψος των αποδοχών των δικαστών
Της Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2012
Για ποιον λόγο οι δικαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους;Γιατί, παρά τα όσα προβλέπει το άρθρο 23 του Συντάγματος, που απαγορεύει κάθε είδους απεργιακή κινητοποίηση από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, η συνδικαλιστική ηγεσία των δικαστών εκτιμά ότι δεν παραβιάζεται η νομιμότητα;
Το άρθρο της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για «ΤΑ ΝΕΑ», συνοψίζει τις θέσεις των δικαστών.
Οι κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών ξεκίνησαν, αφού πρώτα εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, με τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας προς τους οποίους καταστήσαμε σαφές κατ' επανάληψη ότι οι δικαστές δεν αρνούμαστε να συμβάλλουμε, αλλά ότι αντιδρούμε στο υπερβολικό ύψος των νέων μειώσεων, οι οποίες, συνυπολογιζομένου και του ποσοστού της προηγούμενης μείωσης των αποδοχών μας (38%), φτάνει πλέον το υπερβολικό συνολικό ποσοστό πάνω από το 50%. ...
Η κυβέρνηση επέδειξε άκαμπτη αδιαλλαξία και αδιαφόρησε για το ότι, με τους χειρισμούς της αυτούς, όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει το Μισθολόγιο των Δικαστών, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία τους (άρθρο 87 και 88) και το οποίο καθορίζει τη διάκριση των εξουσιών καθώς και την ισοτιμία των τριών εξουσιών (νομοθετική - εκτελεστική - δικαστική), άρθρο 26, αλλά αδιαφόρησε, επίσης, για το ότι, με τις τόσο υψηλές μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, καθίσταται πλέον προβληματική η άσκηση των καθηκόντων τους. Και τούτο διότι όλες τις αναγκαίες δαπάνες, για την άσκηση των καθηκόντων τους, τις οποίες μέχρι τώρα κάλυπταν με δικά τους έξοδα και όχι με έξοδα της υπηρεσίας τους, όπως συμβαίνει με άλλους κρατικούς λειτουργούς (π.χ. με βουλευτές), θα είναι πλέον αντικειμενικά αδύνατον να εξακολουθήσουν να καλύπτουν οι ίδιοι.
Αδιαφόρησε, επίσης, για το ότι το λειτούργημα του δικαστή, πέραν της μεγάλης ευθύνης και του μεγάλου φόρτου εργασίας που προϋποθέτει (ο δικαστής είναι ο μόνος κρατικός λειτουργός ο οποίος εργάζεται καθημερινά, ακόμα και τις εορτές και τις αργίες, επί δέκα ώρες, σε όλους τους βαθμούς, ακόμα και στον ανώτατο βαθμό), ενέχει και ιδιαίτερη επικινδυνότητα, λόγω των υποθέσεων τις οποίες χειρίζεται (οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία κ.λπ.).
Αδιαφόρησε ακόμα για το ότι μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έγιναν δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά δικαστών.
Τίθεται συνεπώς εύλογα το ερώτημα: η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης; Αυτήν την εντύπωση έδωσε με τους μέχρι τώρα εχθρικούς χειρισμούς της κατά των δικαστών. Δημιουργήθηκε δικαιολογημένα η πεποίθηση ότι έχει ως στόχο την υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας των δικαστών.
Αυτός είναι και ο λόγος των έντονων αντιδράσεών τους. Το ζήτημα των αποδοχών των δικαστών σε ύψος ανάλογο με το λειτούργημά τους είναι ζήτημα πρωτίστως θεσμικό.
Σε όσους προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι δικαστές, με τις κινητοποιήσεις τους, και συγκεκριμένα με τις διακοπές συνεδριάσεων, παραβιάζουν το Σύνταγμα, απαντώ ως εξής:
Ο συνταγματικός νομοθέτης, ο οποίος προέβλεψε στο άρθρο 23 ότι απαγορεύεται η απεργία υπό οιανδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς, ασφαλώς θεωρούσε ως αυτονόητη προϋπόθεση ότι και οι λοιπές εξουσίες του κράτους θα τηρούν από τη δική τους πλευρά τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες προβλέπει το Σύνταγμα, ακριβώς προς προστασία των δικαστικών λειτουργών. Με δεδομένο όμως, ότι το κράτος με τις επιβληθείσες υπερβολικού ύψους μειώσεις των αποδοχών των δικαστών (μη αναγκαίες και μη ανάλογες), παραβιάζει αυτό πρώτο τις ως άνω συνταγματικές διατάξεις (26, 87, 88) και θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των δικαστών, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα παραβίασης του Συντάγματος από τους τελευταίους, οι οποίοι, αντιθέτως, έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με όποιο μέσον αντίδρασης θεωρούν ως πλέον πρόσφορο.
Ακόμα και με το έσχατο μέσο των διακοπών συνεδριάσεων, το οποίο δεν έχει αντισυνταγματικό χαρακτήρα, αφού κατατείνει στην προάσπιση των άρθρων 87 και 88 του Συντάγματος και κατ' ακολουθία στην προστασία της δικαστικής ανεξαρτησίας.
Η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου είναι αρεοπαγίτης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Σχόλιο: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο blog: http://dikastis.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4.html
Εκτός από τις επευφημίες από κάποιους "ανώνυμους" (προφανώς δικαστές), εμείς επιλέξαμε τρία σχόλια για τα οποία θα περιμέναμε να διαβάσουμε και την άποψη της κα Προέδρου:
1. ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ Σ' ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕ?
Θρασύτατη επίθεση Στουρνάρα κατά της Δικαιοσύνης! [ΣΣ: newsbomb.gr/]
Από τηλεοράσεως, ο τσάρος της Οικονομίας αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των δικαστικών, επειδή… τόλμησαν να κρίνουν παράνομο το χαράτσι που εισπράττει η ΔΕΗ!
Σφοδρή επίθεση κατά των δικαστών εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατηγορώντας τους ότι δεν κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, για την απόφαση του Πρωτοδικείου να μην εισπράττεται από τη ΔΕΗ το χαράτσι, ο Στουρνάρας με θράσος απάντησε ότι «αποφάσεις Πρωτοδικείου υπάρχουν και άλλες», υπονοώντας ότι θα την προσπεράσουμε όπως και τις άλλες.
«Θεωρούν ότι αδικούνται από τις μισθολογικές μειώσεις και δεν κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον», δήλωσε ο Στουρνάρας εξαπολύοντας επίθεση στους δικαστές τους οποίους κατηγορεί για υπονόμευση του κυβερνητικού έργου.
ΙΑΒΕΡΗΣ
5 Δεκεμβρίου 2012 5:49 μ.μ.
2. ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ είπε...
Kα Θάνου δεν συμψηφίζονται οι αντισυνταγματικότητες και οι παρανομίες.
Οι δικαστές αργήσατε να αντιδράσετε! τα αντανακλαστικά σας για τη σχεδόν ολοσχερή κατάλυση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους απλούς Έλληνες πολίτες ήταν σε βαθειά ύπνωση και ξύπνησαν μόλις οι αντισυνταγματικότητες άγγιξαν τις τσέπες σας!
Δεν μας πείθετε, παρότι πιστεύουμε κι εμείς ότι στόχος της διεφθαρμένης αυτής πολιτείας είναι η κατάλυση με κάθε τρόπο της Δικαιοσύνης έστω και όπως μέχρι σήμερα ανεπαρκώς, δουλικώς, διεφθαρμένα και επιλεκτικά εξαρτημένη, λειτουργούσε...
Τώρα πια οι κυβερνώντες μάλλον δεν σας χρειάζονται καθόλου μέσα στα πόδια τους... κάνουν τη δουλειά και μόνοι τους! γιατί να σας πληρώνουν άλλωστε; και κυρίως γιατί να σας πληρώνει ο Ελληνικός λαός; για να κουκουλώνετε τα σκάνδαλα και τους πρώην και νυν πολιτικάντηδες της εξουσίας εξοντώνοντας οποιοδήποτε φουκαρά θα τολμούσε να τους καταγγείλει ή να τους ελέγξει, ακόμη κι αν αυτός ήταν και κάποιος έντιμος και θαρραλέος συνάδελφός σας;
Στους κόλπους σας εκτράφηκαν οι Κυριτσάκηδες, οι Διώτηδες, οι Σανιδάδες, Κεδίκογλου κ.ο.κ. Πού είσαστε μέχρι τότε;
ή θέλετε να πιστέψουμε ότι η κάθαρση εξαντλήθηκε σε μια Μπουρμπούλια και σε έναν Καλούση;
Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι, υποκριταί!!
Ήρθε η ώρα και της δικής σας ..."κρίσης"!!
5 Δεκεμβρίου 2012 6:22 μ.μ.
3. Ανώνυμος είπε...
Προ του Συντάγματος του 1974 το αντίστοιχο με το σημερινό άρθρο 27 για την διάκριση των λειτουργιών του Κράτους ήταν το άρθρο αριθμός 3.
Η διάταξη, δηλαδή, "έπεσε" 24 θέσεις.
Τυχαίο;
Δεν νομίζω!
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.