Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Τσίπρας στη Guardian: Να γίνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για κούρεμα του χρέους του νότου



Τη διενέργεια μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης, κατά το πρότυπο εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 1953, για το κούρεμα του χρέους των χωρών του νότου και όχι μόνο της Ελλάδας πρότεινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «The Guardian».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που θα διαιωνίσει την αβεβαιότητα… Η Μέρκελ θα πρέπει να πει στο λαό της πριν από τις (γερμανικές) εκλογές (του 2013) ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί… Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη νότια περιφέρεια», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι όσο καθυστερούν οι πιστωτές την διαγραφή ενός σημαντικού τμήματος του τεράστιου χρέους της Αθήνας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος, κοινωνικά και οικονομικά.
Κατά τον κ. Τσίπρα, στόχος της διάσκεψης θα είναι να βρεθεί «επιτέλους» μια λύση στην κρίση, μια λύση που εκτιμά ότι δεν έχει έρθει πιο κοντά παρά τις όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε και πάλι την άποψη ότι η τελευταία συμφωνία για τη διευθέτηση μέρους του ελληνικού χρέους ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού από τον οποίο δεν θα υπάρξει διέξοδο αλλά μόνο διαιώνιση της αβεβαιότητας και πρόσθεσε ότι «η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της νότιας περιφέρειας».
«Εμείς προτείνουμε μια διάσκεψη κατά το πρότυπο εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 1953 και απάλλαξε τη Γερμανία από περίπου το 60% του χρέους της», τόνισε. Έκανε λόγο επίσης για διαπραγμάτευση του προβλήματος και τόνισε ότι «θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας για μια αξιόπιστη λύση». Σημείωσε ακόμη ότι «δεν έχει σημασία πού θα γίνει (η διάσκεψη) αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό». Κατά τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι «η Ελλάδα ως σύμμαχος χώρα είχε συμμετάσχει σ’ εκείνη τη συνδιάσκεψη κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια για την ανάδυση του μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος της Γερμανίας» και επισήμανε ότι «η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στην κατεστραμμένη χώρα του Χίτλερ να εξοφλήσει το χρέος της σε περίοδο μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων αλλά εξαρτούσε και τη διευθέτηση των υποχρεώσεών της με την οικονομική της πρόοδο». ...

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης ένα «μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να επαναδιοχετεύσουμε τα χρήματα στην ανάπτυξη... Είναι μια λύση που ωφελεί όλες τις πλευρές». Τόνισε ακόμη ότι «όταν ξεκίνησε η κρίση το 2009, το χρέος μας ήταν στο 120% του ΑΕΠ. Φέτος προβλέπεται επισήμως να φθάσει στο 175,6%. Και τώρα (ΕΕ και ΔΝΤ) λένε ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να αγγίξει το 124% του ΑΕΠ το 2020…Ας πούμε ότι έχουν δίκιο-αλλά πως θέλουν να φθάσουμε εκεί; Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και μέτρων συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε μια έρημο». 
Σ. Κεδίκογλου: Το «φιλοευρωπαικό» προσωπείο του κ. Τσίπρα
Απαντώντας στα όσα είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλουμ σημείωσε: «Αλήθεια, σε ποιους απευθύνεται το ‘ φιλοευρωπαϊκό’ προσωπείο που φόρεσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στη ‘Guardian’; Σίγουρα όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν να διακηρύσσουν την πίστη τους στο λόμπι της δραχμής»…

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.