Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων και των ημερών μας

Βίντεο: Ο σκηνοθέτης Ν. Μαστοράκης για την παράσταση «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων»

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων» ανεβαίνει αυτό το χειμώνα στο θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11, Τηλ: 210 36 43 700). Ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Μαστοράκης μιλάει στον 902 για το έργο και τη σημασία που έχει το ανέβασμά του στη σημερινή συγκυρία:

 Πρόκειται για το καλύτερο μάθημα πολιτικής οικονομίας, που έχω παρακολουθήσει. Την πιο εμβριθή σπουδή στη διαλεκτική σκέψη. Την πιο σοβαρή μελέτη για τη φιλανθρωπία, το ρόλο του θεού και τους καπιταλιστές. Την πιο ειλικρινή ματιά στην εξαθλίωση, τον εκμαυλισμό και την αλλοτρίωση των εργαζομένων και των φτωχών. Την πιο σοβαρή απάντηση στις θεωρίες περί βίας. Το πιο ανατρεπτικό μανιφέστο της εποχής της κρίσης. Πόσο μπορεί μια θεατρική παράσταση να είναι όλα αυτά και να παραμένει μια θεατρική παράσταση; Θα την είχα την απορία αν διάβαζα τις κουβέντες αυτές κι αν δεν είχα πάει να δω με τα μάτια μου τι παίζει. ...

Μπέρτολτ Μπρεχτ, « Η αγία Ιωάννα των σφαγείων», σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία Γιώργου Δεπάστα, θέατρο Ακροπόλ. Το έργο από μόνο του είναι εξαιρετικά επίκαιρο, αλλά και η μετάφραση, οι σχετικές παρεμβάσεις και η σκηνοθεσία το κάνουν τόσο σημερινό όσο δεν είναι όλες οι εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων μαζί. Ίσως και γι’ αυτό. Νομίζω πως είναι η παράσταση της φετινής χρονιάς, και όχι μόνο. Μια απάντηση σε ποικίλες και εκκωφαντικές θεωρίες, που κυκλοφορούν ευρέως, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Όσο πιο πολύ δυσκολεύουν τα πράγματα, όσο πιο πολλά μέτρα παίρνουν τόσο πιο πολλές οι θεωρίες. Όπου την αλληλεγγύη την διδάσκουν οι εκκλησίες, μαζί με την κοινωνική γαλήνη και την υποταγή, και την φιλανθρωπία τα σούπερ μάρκετ και η κυρία Βαρδινογιάννη μαζί με τις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Είναι ο δεύτερος Μπρέχτ που είδα αυτή σεζόν. Η άλλη παράσταση «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάτι», στο θέατρο Καρέζη, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Οπότε ο Μπρέχτ επιστρέφει, όχι για να διακοσμήσει της καλοκαιρινές βραδιές των φεστιβάλ ανά την επικράτεια, όχι για να τονώσει το αίσθημα στράτευσης μιας εποχής, όχι για να καλύψει τα πολιτιστικά κενά του προοδευτισμού. Έρχεται γιατί οι συνθήκες απαιτούν να έρθει. Γιατί έχει απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Γιατί θα μας διχάσει, σε εκείνους που είναι από κει και σε εκείνους που είναι από δώ, όπως είναι η κανονική ζωή, χωρίς τα μπιχλιμπίδια και τα ψιμύθια των ανάερων ιδεών της συμφιλίωσης. Ωμή, σκληρή, αδυσώπητη και χωριστική.

«Ξέρετε να υπάρχει κάτι που δεν έχει συνέπειες; Εγώ για παράδειγμα δεν έκανα τίποτα. Το τίποτα δεν πρέπει να μετράει για καλό, ακόμα κι αν μοιάζει να ωφελεί… Εγώ ήρθα στους εκμεταλλευτές σαν δώρο του Θεού! Τι άσκοπη καλοσύνη! Και δεν άλλαξα τίποτα. Σβήνοντας πρόωρα από αυτόν τον κόσμο και χωρίς φόβο ένα σας λέω: Φροντίστε, φεύγοντας από τον κόσμο να μην είστε απλώς καλοί, αλλά να αφήσετε έναν κόσμο καλό!». Αυτό είναι το μάθημα της σύντομης ζωής της Ιωάννας Νταρκ, της αγίας των σφαγείων.

Θανάσης Σκαμνάκης - ΠΡΙΝ 13 Ιανουαρίου 2013


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.