Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Δικαστές, ένστολοι και ΑΔΕΔΥ εναντίον του Μνημονίου ΙΙΙ - [Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Μισθοδικείο]


Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν πλέον οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) με πρωτεργάτες τους δικαστές, οι οποίοι, ενώ συνεχίζουν να καταθέτουν ομαδικά προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σήμερα ξεκίνησαν να καταθέτουν αγωγές και στο Μισθοδικείο. Τη σκυτάλη πήραν οι ένστολοι, ενώ έχει προηγηθεί η ΑΔΕΔΥ.

Σήμερα έξι δικαστικές ενώσεις (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) προσέφυγαν στο Μισθοδικείο και 79 ειρηνοδίκες προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου ΙΙΙ.

Εν τω μεταξύ το σύνολο των δικαστικών ενώσεων και 602 δικαστές και εισαγγελείς έχουν καταθέσει προσφυγές κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, των μειώσεων των αποδοχών τους και της αναδρομικής (από 1.8.2012) τμηματικής επιστροφής των επιπλέον αποδοχών που έλαβαν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί από 1.8.2012 έως 31.12.2012, λόγω της αναδρομικής μείωσης των μισθών και συντάξεών τους.
Οι δικαστικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι οι περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζουν τα άρθρα 17, 26, 87, 88 και 100Α του Συντάγματος, όπως και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Επίσης τονίζουν ότι αντισυνταγματικές κρίθηκαν ανάλογες περικοπές (μικρότερης έκτασης) στις αποδοχές συναδέλφων τους άλλων χωρών, από τα συνταγματικά δικαστήρια της Ιταλίας (το 2012), της Σλοβενίας (το 2006), της Πολωνίας (το 2004), της Τσεχίας (το 2005), αλλά και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το περασμένο έτος (2012).
Επίσης σήμερα κατέθεσαν ομαδικές προσφυγές και οι ένστολοι όλων των κατηγοριών (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.λπ.), στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής, από την 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέσεων αποδοχών τους, ενώ έχει προηγηθεί η κατάθεση προσφυγής της ΑΔΕΔΥ στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων.
Πηγή: ΑΠΕ

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.