Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» Αποχώρησαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ

Με σκληρές δηλώσεις για μεθοδεύσεις και κατάλυση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος αποχώρησαν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης από την συζήτηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που αφορούν προαπαιτούμενες δράσεις του μνημονίου και η κυβέρνηση εισήγαγε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που είναι προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης του Ιανουαρίου.

Οι επίμαχες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αφορούν:

τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής
νέους Δημοσιονομικούς Κανόνες ελέγχου δαπανών υπουργείων, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
αναστολή για φέτος πλειστηριασμών στην α' κατοικία και εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα
μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ
νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης
την Δανειακή Σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων
την απαλλαγής ευθύνης για τα ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, από τις έξι συνολικά πράξεις κοινοβουλευτικού περιεχομένου, οι πέντε έχουν ενταχθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο, ενώ άλλη μία, που αφορά τις τράπεζες, θα συζητηθεί ανεξάρτητα.
Στουρνάρας: Γνωστά και δημοσιευμένα όσα συζητώνται
Αιτιολογώντας την ανάγκη να ψηφιστεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικά και επείγοντα ζητήματα τα οποία προκύπτουν ως υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ η ψήφισή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση. ...



Επισήμανε ακόμη ότι ναι μεν είναι κατεπείγον όχι όμως και άγνωστο νομοσχέδιο καθώς ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Αποχώρησε η αντιπολίτευση πλην ΑΝΕΛ
Η αξιωματική αντιπολίτευση, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ αποχώρησαν από την συζήτηση, καταγγέλοντας την διαδικασία του κατεπείγοντος την οποία και χαρακτήρισαν «κοινοβουλευτική εκτροπή».

Αντίθετα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παρέμειναν στην αίθουσα, υποστηρίζοντας ότι το κάνουν για να μην ψηφιστεί χωρίς αντίλογο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να περάσει από την Βουλή μέχρι τη Δευτέρα. Ετσι, η Ελλάδα θα πάει με νέα «χαρτιά» στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που θα συζητήσει την έγκριση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

ΠΑΣΟΚ: Δίνουμε μάχη με το χρόνο
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Πάρης Κουκουλόπουλος, αφού ανέφερε ότι είναι αποδεκτό ως κατεπείγον το νομοσχέδιο τόνισε πως αποτελεί βασική προϋπόθεση η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια αν φτάσει κάπου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δίνουμε μάχη με το χρόνο και δεν τα πάμε καλά, πρέπει να επιταχύνουμε και να βελτιωθούμε» ενώ επισήμανε πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με υπουργικό συμβούλιο που μαζεύει εκ περιφοράς υπογραφές και μια κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

ΔΗΜΑΡ: Συμφωνούμε με πόνο καρδιάς
Η Ασημίνα Ξυροτύρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε έκτακτη κατάσταση, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου αλλά δήλωσε πως χρειάζονται για να επικυρωθούν όσα αποφασίστηκαν με στόχο την σταθεροποίηση της χώρας. «Κακώς έρχονται όλα μαζί τελευταία στιγμή. Τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιάς να υπάρξει αυτή η διαδικασία αυτή τη στιγμή γιατί θα πρέπει η χώρα να εγκρίνει τους νόμους και να προχωρήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας» κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο εκτροπής
Πριν αποχωρήσει σύσσωμη η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για «διαδικασία - μνημείο εκτροπής, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων και κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». «Εισάγεται ένας νέος τρόπος πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες θα καταστρατηγούνται δικαιώματα και στη Βουλή δεν θα συζητούνται καθόλου. Είστε υπεύθυνοι για τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική χούντα. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν μεγάλα δεινά στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως τίποτα το εξαιρετικό και επείγον δεν υπάρχει σε αυτές τις πράξεις παρά μόνο το να εφαρμόσει η κυβέρνηση πειθήνια εντολές οι οποίες καταργούν νόμους και δικαιώματα και κατέληξε αναφέροντας πως καταργείται και η εθνική κυριαρχία, ταπεινώνεται τη χώρα και υποθηκεύετε το μέλλον της.

ΑΝΕΛ: Εχει πάψει να δουλεύει το πολίτευμα
Εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. ο Νότης Μαριάς ανέφερε ότι «παρακολουθούμε μια κατάσταση όπου έχει επί της ουσίας έχει πάψει να δουλεύει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Έχετε τη νοοτροπία, Eurogroup Uber Alles» και κατήγγειλε την διαδικασία του κατεπείγοντος σαν «πράξη πραξικοπηματική που καταλύει το πολίτευμα».

Χρυσή Αυγή: Δηλώνουν υποταγή
Από την Χρυσή Αυγή ο Γ. Γερμενής αφού είπε πως για να πάρουν τη δόση οι κυβερνώντες θέλουν κάθε φορά να δηλώνουν υποταγή και να βλέπει η Μέρκελ ότι ο λαός σκύβει το κεφάλι, οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από την συζήτηση.

ΚΚΕ: Βαδίζετε σε επικίνδυνα μονοπάτια
Για «άλλο έναν εκβιασμό της κυβέρνησης για τη δόση» έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) ο οποίος ζήτησε «να τελειώνει το παραμύθι της σωτηρίας του λαού». Αφού «κάθε φορά που παίρνετε δόση τον βυθίζετε στα τάρταρα».Αναφορικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος ο κ. Παφίλης είπε πως η κυβέρνηση «βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, γράφει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό στα παλιά της τα παπούτσια», την κατήγγειλε και το ΚΚΕ αποχώρησε.

Ακολούθησε και ανακοίνωση με την οποία «το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί την κύρωση επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με νέα αντιλαϊκά μέτρα (απολύσεις υπαλλήλων, περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.). Γι' αυτό και οι βουλευτές του αποχώρησαν από τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή» επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου της ΚΕ του κόμματος.

«Αυτός είναι ο χαρακτήρας της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, αντιδραστικός-αντιλαϊκός. Ο λαός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, να αντιταχθεί και να αντιπαλέψει τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα» υπογραμμίζει, το ΚΚΕ.

Σκληρές δηλώσεις και στο περιστύλιο
Από το περιστύλιο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις:

Αποχωρήσαμε και καταγγείλαμε, διότι η κυβέρνηση προχώρησε στο απόλυτο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση με τις μεθοδεύσεις της καταλύει κάθε ίχνος από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Καταλύει την ίδια την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Ακόμα περισσότερο, με το περιεχόμενο των νομοθετικών πράξεων που έφερε σήμερα με την μορφή κατεπείγοντος, επτά πράξεις στη συσκευασία ενός νομοσχεδίου, καταργεί και καταλύει και κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος από την πλευρά του δήλωσε:

Το μόνο κατεπείγον είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν είναι δυνατόν μέσα σε έξι ώρες να ζητάνε από εμάς να συνδράμουμε στο να ξεπουληθεί ολόκληρη η περιουσία της πατρίδας μας.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.