Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Γιατί η… σοσιαλιστική Γαλλία επιτέθηκε στο… εξωτικό Μάλι ή γιατί η Ελλάδα της κρίσης πληρώνει και το γαλλικό Μάλι ή μαλλί;


Παραθέτουμε δύο διαφορετικές απόψεις, εσείς επιλέξτε την μία ή στείλτε μας τυχόν τρίτη ή πέστε μας εάν "θα πάμε στο "μαλλί" και θα βγούμε κουρεμένοι";

Νάσος
 

1. Η Ελλάδα της κρίσης πληρώνει και το γαλλικό "Μάλι";

Στις 20 Δεκεμβρίου 2012, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε ομόφωνα απόφαση (UNSCR 2085), για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι από γειτονικές και ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η συνταγματική τάξη και η εδαφική ακεραιότητα του.
Περίπου 20 ημέρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα για αποστολή γαλλικών δυνάμεων. Έτσι στις 11 Ιανουαρίου 2013, η γαλλική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε τις πρώτες επιθέσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι υποχώρησαν από τις στρατηγικές θέσεις που κατείχαν στο κεντρικό Μάλι και αποτράπηκε η επέλασή τους προς το νότο.
Το τρέχον χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη γαλλική επιχείρηση, που στόχο έχει την αναχαίτιση των ισλαμιστών ανταρτών και την αποκατάσταση της σταθερότητας στο Μάλι, που ήταν στο παρελθόν γαλλική αποικία.
Τα γεγονότα αυτά δεν άφησαν αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού και τα  27 κράτη-μέλη της συμφώνησαν στη συγκρότηση αποστολής για την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (EU Training Mission Mali).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει στελέχη του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι θα συνδράμουν στην εκπαίδευση των δυνάμεων των αφρικανικών χωρών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή. Στην αποστολή της ΕΕ θα συμμετάσχουν συνολικά περί τους 200 εκπαιδευτές καθώς και προσωπικό ασφαλείας. Η «EU Training Mission Mali (EUTM)» θα έχει αναπτυχθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα αποτελείται από δύναμη 450 ανδρών συνολικά, με Γάλλο διοικητή και έδρα το Bamako, για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι. ...


Γεγονός είναι, ότι η Γαλλία κατάφερε στην περίπτωση του Μάλι να εμπλέξει ενεργά την ΕΕ. Το κόστος της «EUTM» θα καλυφθεί από την κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ και αυτή η απόφαση βρίσκει σύμφωνη τη Χώρα μας. Η ενδεχόμενη αποστολή στελεχών του Στρατού Ξηράς, αποτελεί επιπλέον παροχή στην επιχείρηση της ΕΕ και θα πρέπει να σταθμίσουμε το κόστος και το όφελος από αυτή.
Η Γαλλία έχει άμεσα συμφέροντα στην περιοχή των επιχειρήσεων , γιατί στον γειτονικό Νίγηρα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις τις γαλλικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Αρίβα και το Μάλι είναι η 3η στη σειρά χώρα παραγωγής χρυσού στην Αφρική, διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ στο βορρά – επίκεντρο της διαμάχης – διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές.
Η Ελλάδα εφόσον αποφασίσει να συμμετέχει – με προσωπικό- στην «EUTM» δεν θα πρέπει να περιορισθεί στοχεύοντας μόνο στην αύξηση του διπλωματικού της κεφαλαίου μεταξύ των εταίρων της στην ΕΕ. Η Χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει λίγο πιο κάτω και να ζητήσει χειροπιαστή υποστήριξη για την δύσκολη κρίση που περνά. Οι εταίροι μας στην ΕΕ θα πρέπει να καταλάβουν, ότι η σκληρά δοκιμαζόμενη- από την κρίση-  Ελλάδα προσπαθεί από το υστέρημα της να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των εταίρων της- κοινή χρηματοδότηση- και επιπλέον να διαθέσει στελέχη στην «EUTM» που, ας μη κρυβόμαστε, έχει ουσιαστικά σκοπό την υποστήριξη των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή.
Αντιαμυντικός   Από factorx           

ΥΓ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται, άλλη μία φορά, να ενισχύσουν την θέση της Χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι αποφασίζοντες για την τύχη τους και να τους εξασφαλίσουν, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, τη θέση που τους αρμόζει ανάλογα με το έργο που παρέχουν, γιατί κράτος χωρίς στρατιωτική ισχύ δεν μπορεί να επιβιώσει στο σημερινό διεθνές σύστημα. Επομένως, οι κυβερνόντες θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της βάσης της κρατικής υπόστασης, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και στη συνέχεια όλα τα άλλα που είναι εποικοδομήματα της βάσης αυτής.

2. Γιατί η… σοσιαλιστική Γαλλία επιτέθηκε στο… εξωτικό Μάλι
Η φετινή χρονιά, ξεκίνησε με έναν αν μη τι άλλο “αξιοπερίεργο” τρόπο, όσον αφορά τα διεθνή τεκταινόμενα και πιο συγκεκριμένα το τι συμβαίνει μεταξύ Δύσης και ισλαμιστών. Αναφέρομαι φυσικά στην επέμβαση της Γαλλίας στο “εξωτικό” Μαλί. 
Η οποία θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ήταν μονομερής και όχι σε συνεργασία με κάποιον “διεθνή” οργανισμό, όπως παραδείγματος χάριν το ΝΑΤΟ, το οποίο δήλωσε μετά την αρχή των επιχειρήσεων ότι “στηρίζει” την Γαλλία, αλλά ότι δεν έχει λάβει καμία αίτηση εκ μέρους του Παρισίου, για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. Νομίζω ότι πρόκειται για την πρώτη “μονομερή” στρατιωτική επέμβαση ευρωπαϊκής χώρας τα τελευταία χρόνια, καθώς η επέμβαση της Γαλλίας στην Λιβύη ήλθε ως αποτέλεσμα απόφασης του ΝΑΤΟ.
Αντιθέτως σε αυτή την περίπτωση η Γαλλία ξεκίνησε μόνη της και ξαφνικά τις επιχειρήσεις.
Αναρωτιέται κανείς λοιπόν, τι ήταν αυτό που έκανε τον “σοσιαλιστή” πρωθυπουργό της Γαλλίας Ολλάντ να προχωρά σε τέτοιου είδους κινήσεις. Πρόκειται άραγε περί οικονομικών συμφερόντων, όπως συνηθίζουν να λένε όλοι όταν αντίστοιχες κινήσεις κάνουν οι Αμερικανοί; Πρόκειται μήπως για μια ακόμη αποστολή “διάδοσης” της δημοκρατίας, όπως είναι η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι “νεοταξίτες” για να δικαιολογήσουν παρόμοιες στρατιωτικές επεμβάσεις;
Η Αφρική είναι η “ανθρώπινη βόμβα” του αιώνα μας!
Μπορεί φυσικά και τα δύο παραπάνω να ισχύουν. Μπορεί να υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που να ήθελαν αυτού του είδους την επέμβαση, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην δυτική Αφρική, αν και η περιοχή δεν έχει ούτε πετρέλαια ούτε και κάτι άλλο που να αξίζει τόσο πολύ. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι “χαζοί” που πιστεύουν ότι μια Ευρωπαϊκή χώρα στέλνει τους στρατιώτες της να σκοτωθούν στην άλλη πλευρά του κόσμου, προκειμένου να υπερασπιστεί την ... ελευθερία του λόγου και του εκλέγειν.
Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Και βρίσκεται στο δημογραφικό. Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μελέτες, η εντυπωσιακή άνοδος της Κίνας τον περασμένο αιώνα, που βασίστηκε κυρίως στην τρομακτική ανάπτυξη των δημογραφικών της στοιχείων, θα είναι απλά μια μικρή λεπτομέρεια εμπρός στο τι πρόκειται να συμβεί στην Αφρική στις επόμενες δεκαετίες.
Μπορεί ο παγκόσμιος πληθυσμός να ξεπέρασε τα επτά δισεκατομμύρια κατοίκους το 2011, ακόμη όμως και εάν η δημογραφική αύξηση επιβραδυνθεί, η Αφρική δεν θα ακολουθήσει την εν λόγω επιβράδυνση, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών. Αν και η δημογραφική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλες τις ηπείρους, στην Αφρική παραμένει πολύ ισχυρή.
Παρά το AIDS και την υψηλή παιδική θνησιμότητα, μέχρι το 2100 ο ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα ζει στην Αφρική, ενώ σήμερα μόνο ένας στους επτά. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο σημειώνει ακόμη ότι η πληθυσμιακή αύξηση θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην υποσαχάρια Αφρική όπου ο πληθυσμός θα φτάσει από τα 600 εκατομμύρια το 2000 στα 3,4 δισεκατομμύρια το 2100.

Στο σύνολο της Αφρικής, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός θα τετραπλασιαστεί και από 800 εκατομμύρια το 2000 θα αγγίξει τα 3,6 δισεκατομμύρια το 2100.  Είναι μία περιοχή του κόσμου όπου η γεννητικότητα παραμένει ακόμη πολύ υψηλή, μολονότι και εκεί έχει μειωθεί. Παρά τη μείωση, η γεννητικότητα είναι μεγαλύτερη από άλλες περιοχές», εξήγησε ο ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, Ζιλ Πιζόν.
Σήμερα, αντιστοιχούν 7 παιδιά για κάθε μητέρα στο Νίγηρα, 6,4 στη Σομαλία, 6,1 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 5,8 στην Μπουρκίνα Φάσο.
Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί παρά την υψηλή παιδική θνησιμότητα και τη διάδοση του AIDS.
Αυτό όπως είναι φυσικό δεν το μαθαίνουν μόνον τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα. Αλλά είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Και σε αυτό οφείλεται κάτι πολύ σημαντικό. Τα τελευταία χρόνια, οι ισλαμιστικές οργανώσεις όλου του κόσμου, έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη και ακόμη και τις ΗΠΑ και δεν ξοδεύουν πια ενέργεια για να δημιουργήσουν “μαχητικούς πυρήνες” σε αυτές. Αντιθέτως έχουν επικεντρώσει, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, στην μαύρη Ήπειρο. Γιατί; Μα γιατί φανταστείτε στους φονταμενταλιστές της Ασίας να προστεθούν και αυτοί της Αφρικής. Και μάλιστα με έναν τεράστιο και νέο πληθυσμό ο οποίος θα είναι τριπλάσιος αυτού της Κίνας.
Η ανομία, η αναρχία και γενικότερα η αποτυχία των αφρικανικών κρατών δε αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την οργανωμένη δράση ισλαμιστικών ομάδων. Αυτή η μεταστροφή δεν είναι τωρινή. Έχει πάνω από 5 χρόνια. Την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι τρομοκρατημένοι έριχναν την προσοχή τους στην δημιουργία συστημάτων εσωτερικής ασφάλειας, προκειμένου να αποτρέψουν περιπτώσεις “Διδύμων Πύργων” οι ισλαμιστές κοίταζαν ήδη στην Αφρική.
Χρησιμοποιώντας φυλετικές διαφορές, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, την πειρατεία αλλά και την ανικανότητα των δομών των αφρικανικών κρατών, οι ισλαμιστές έκαναν “γερό ντού” στην Αφρική. Και αυτή την στιγμή έχουν ισχυρότατες δομές στην περιοχή, που εκτείνονται σε πολλά κράτη και αμφισβητούν την ίδια την κυριαρχία κρατών όπως το Μαλί, η Σομαλία, η Νιγηρία (με τον τεράστιο πληθυσμό της) και λοιπά.
Γι' αυτό λοιπόν σιγά σιγά, η Δύση στρέφει το ενδιαφέρον της στην Αφρική. Και αν οι Αμερικανοί κάνουν “συμφωνίες” με τους Ισλαμιστές στην Μ. Ανατολή, φαίνεται ότι κάποιοι καταλαβαίνουν ότι η εάν η Αφρική πέσει στα χέρια των Ισλαμιστών τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
Γιατί όμως η Γαλλία; Και τι κάνει η Ευρώπη;
Το γεγονός ότι αυτή την απάντηση των Ευρωπαίων την ξεκίνησε η Γαλλία, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στην Αφρική, κυρίως λόγω του αποικιακού της παρελθόντος. Τα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί η Γαλλία να αποχώρησε από το προσκήνιο της Αφρικής, κράτησε όμως επαφές σε διπλωματικό και φυσικά επίπεδο πληροφοριών.
Έτσι τώρα σαν να “επιστρέφει” στρατιωτικά στην Αφρική μετά από αρκετά χρόνια και μετά την πλήρη αποτυχία της “από-αποικιοποίησης”. Από ό,τι φαίνεται όμως δεν θα είναι μόνη της, αφού ήδη τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας στο Μάλι, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να στείλει δύο αεροσκάφη C-130 και δύο ιατρικά ελικόπτερα, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Δανία. Το Βέλγιο, το οποίο και αυτό είχε αποικίες στην Αφρική.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει, αποκλείοντας, ωστόσο, για την ώρα οποιαδήποτε εμπλοκή της σε συγκρούσεις. Κάτι φυσικό, καθώς μια στρατιωτική παρουσία της Γερμανίας εκτός Ευρώπης και εκτός ΝΑΤΟ, σίγουρα θα έφερνε συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό πολλών.
«Έχουμε συμφωνήσει στην κυβέρνηση να ανοίξουμε ένα διάλογο με τη Γαλλία για να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να στηρίξουμε τη γαλλική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή με ένα πολιτικό σχέδιο, για παράδειγμα, υλικοτεχνικές παροχές ή ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε.
«Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, όχι μόνο πίσω από τη Γαλλία, αλλά στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής που πρέπει να πάρει τον έλεγχο και ελπίζω ότι αυτή η αποστολή θα ανακτήσει τον έλεγχο το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Άμυνας Ντιντιέ Ρέιντερς.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ήδη αποφασίσει να στείλει στρατιωτική δύναμη 500 ατόμων στην περιοχή αποκλειστικά για να εκπαιδεύσουν τον τακτικό στρατό στο Μάλι, αυτή την εβδομάδα θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
«Πρέπει να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την αποστολή πολύ πιο γρήγορα από ότι είχαμε προγραμματίσει. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει», δήλωσε την Τρίτη η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Κάθριν Άστον.
Τα επόμενα χρόνια στην Αφρική θα είναι κρίσιμα και δύσκολα. Οι απαντήσεις των ισλαμιστών σε Αλγερία και άλλες χώρες το δείχνουν.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.