Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τρία σενάρια για το αφορολόγητο στα ακίνητα

Τρία βασικά σενάρια επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου, ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκέψεις που υπάρχουν είναι για θέσπιση αφορολογήτου ορίου στις 100.000 ευρώ ή στις 50.000 ευρώ, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση ακόμη και για κατάργηση του αφορολόγητου, μέτρο που, εφόσον υιοθετηθεί, θα πλήξει ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στο ΥΠΟΙΚ προσπαθούν να βρουν την ιδανική φόρμουλα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ από τον φόρο ακινήτων, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς υπολείπεται περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να βρεθεί, για να εγκριθεί ο νέος φόρος από την τρόικα.

Αυτό που φαίνεται να έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής είναι η φορολογική κλίμακα, η οποία θα ξεκινάει από το 0,1%, εάν καταργηθεί το αφορολόγητο, ή από 0,5% εάν διατηρηθεί, και θα φθάνει μέχρι το 1%, ανάλογα με το σύνολο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας. ...

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα αντικαταστήσει τους δύο βασικούς φόρους που πληρώνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, όπου θα εξεταστούν και οι προτάσεις για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά και τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τα κόμματα για εξαιρέσεις αγροτεμαχίων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.