Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Καταγγελία για οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο στην Κίμωλο

Ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων των Ανεξάρτητων Ελλήνων – Άρμα Πολιτών, Νίκος Λογοθέτης, με νεότερη καταγγελία του επανέρχεται στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Κιμώλου.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η κατασκευή του αγωγού διάθεσης λυμάτων είναι παράνομη, ενώ καταγγέλλει το δήμαρχο Κιμώλου, τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας Μήλου και την υπεύθυνη Τεχνικών Έργων Μήλου για άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο με σκοπό την αρπαγή 1,5 εκ. ευρώ και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Διαβάστε την καταγγελία:
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ:
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ:

ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΙΜΩΛΟΥ κ. Θ. ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗ, ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΜΗΛΟΥ Π. ΗΛΙΑΚΗ & ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΛΟΥ κ. ΘΩΜΗ ΜΠΑΛΗΚΤΣΗ, ΩΣ ΑΜΕΣΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ 1.500.000 ΕΥΡΩ &ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Ειδικότερα:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΒΙΟ.ΚΑ. ΚΙΜΩΛΟΥ & ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ :
Παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία επιδότησε το νησί της Κιμώλου με πολλά εκατομμύρια ευρώ, για να κατασκευασθούν έργα κοινής ωφέλειας, όπως βιολογικό καθαρισμό (ΒΙΟΚΑ), χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και επίσης φαίνεται να διαθέτει ολοκληρωμένο έργο παραγωγής νερού με τη χρήση γεωθερμικού υγρού, ωστόσο παρά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που κατασπαταλήθηκαν εν τούτοις, τα έργα αυτά είτε δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, είτε δεν λειτούργησαν λόγω κακοτεχνιών, είτε λειτούργησαν προσωρινά και μετά καταστράφηκαν. Η μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην Κίμωλο είναι ένα από τα σκανδαλώδη έργα κοινής ωφέλειας που έχουν κατασπαταληθεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ,  που από έτος 1994, έτος κατασκευής του έως σήμερα λειτουργεί πλημμελώς και δεν έχει ωφελήσει καθόλου το νησί.
Ειδικότερα:
Το έργο από το 1996 ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία του, αλλά χωρίς να έχουν κατασκευασθεί και να έχουν ολοκληρωθεί βασικά έργα απαραίτητα για την ορθή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός της εγκατάστασης και είχαν αρχικά εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Για την ημιτελή αυτή κατασκευή του ΒΙΟΚΑ, ο Εργολάβος πληρώθηκε από το Κράτος συνολικά 205.000.000 εκατομμύρια δραχμές, αλλά έκτοτε έως και σήμερα ο ΒΙΟΚΑ λειτουργεί πλημμελώς, χωρίς να τηρεί του όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Το ημιτελές αυτό έργο παρελήφθη παρανομα/παράτυπα μετά από 12 χρόνια, δηλ. το 2008, από το σημερινό Δήμαρχο Θ.Γ. Μαγκανιώτη και από την Επιτροπή παραλαβής του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών Μήλου, δεδομένου ότι, τα προγενέστερα Κοινοτικά Συμβούλια αρνήθηκαν να προβούν στην παραλαβή του έργου και καταγγέλλουν την μη ολοκλήρωσή του, την πλημμελή κατασκευή του και τη μη νομότυπη παράδοση του έργου.

Εκτός των βασικών έργων αντιρύπανσης που δεν κατασκευάσθηκαν ποτέ, δεν έχουν εκδοθεί έως και σήμερα οι σχετικές αδειοδοτήσεις που απαιτούνται από την νομοθεσία και δεν τηρούνται οι Εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί Όροι που έχουν τεθεί με την ΚΥΑ Α.Π. 3221/1994 και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατόπιν αυτοψίας τους, βεβαίωσαν εννέα παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εισηγήθηκαν πρόστιμο στον Δήμο Κιμώλου συνολικού ύψους 88.500 ευρώ. Το πρόστιμο επιβλήθηκε στον Δήμο Κιμώλου με Απόφαση του Γενικού Γραμ. Περ. Ν. Αιγαίου.
Σχετικά έγγραφα αυτοψίας :
Α.Π. ΟΙΚ. 3903/28/09/2010/ΕΥΕΠ/ΥΠΕΚΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
Α.Π.ΟΙΚ. 770/02/03/2011/ΕΥΕΠ/ΥΠΕΚΑ/ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ
Α.Π. ΟΙΚ. 1232/0404/2011/ΕΥΕΠ/ΥΠΕΚΑ/ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ
Α.Π. 4174/19/05/2011/ Απόφαση Γ.Γ. Περ. Ν.Αιγαίου σχετικά με την επιβολή προστίμου ύψους 88.500. ευρω προς τον Δήμο Κιμώλου.
Κατόπιν των ανωτέρω και ενώ ο ΒΙΟΚΑ, δεν λειτουργούσε καθόλου, το έτος 2005, η πρώην Κοινότητα Κιμώλου προέβη σε ενέργειες κατασκευής αγωγού διάθεσης λυμάτων, συντάσσοντας μελέτες για την υλοποίηση του έργου κατασκευής. Το έργο εντάχθη σε προγράμματα χρηματοδότησης, ωστόσο απεντάχθηκε τρεις φορές λόγω παράνομων ενεργειών εκ μέρους της Κοινότητας.
  • Η κατασκευή του έργου αυτού περιελάμβανε το χερσαίο τμήμα μήκους 1000 μέτρων και το υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 500 μέτρων, συνολικής δαπάνης ύψους 1.500.000 ευρω και η (πρώην) Κοινότητα Κιμώλου αποστέλλει προς το Τμήμα Τεχνικών Έργων Μήλου (πρώην ΤΥΔΚ Μήλου) το με Α.Π.929/7-06-2005 έγγραφο στο οποίο δηλώνει ότι έχει εξασφαλισθεί η προφορική συναίνεση των ιδιοκτητών όπου θα διέλθει ο αγωγός διάθεσης λυμάτων, γεγονός απολύτως ψευδές.
  • Ακολούθως (η πρώην ΤΥΔΚ) το σημερινό ΤΤΕ Μήλου ως μόνιμος συνεργός αλλά και ως σήμερα υποστηρικτής όλων των παρανομιών/παρατυπιών που διενεργούνται από την Κοινότητα και τον σημερινό Δήμαρχο Κιμώλου, δεν ενημερώνει ως όφειλε, τους φορείς λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, ότι δεν ισχύει η προφορική συναίνεση, αλλά βάση της νομοθεσίας απαιτείται να εξασφαλισθεί η έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών όπου θα διέλθει ο αγωγός διάθεσης λυμάτων.
  • Παρότι το ΤΤΕ Μήλου που είναι υπεύθυνο για τα τεχνικά έργα των Δήμων και Κοινοτήτων, γνωρίζοντας την νομοθεσία που διέπει ανάλογα έργα, παρόλα αυτά δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες από τους Δημόσιους λειτουργούς και παραβαίνουν τα καθήκοντά τους, προβαίνουν αυθαίρετα και παράνομα στις διαδικασίες για την σύνταξη μελετών για την κατασκευή του αγωγού διάθεσης χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.
  • Οι συνέπειες των ψευδών δηλώσεων της Κοινότητας Κιμώλου σε συνεργασία με την παραβατική συμπεριφορά των Δημοσιών λειτουργών του ΤΤΕ Μήλου έχουν ως αποτέλεσμα από το έτος 2005 έως σήμερα να έχουν κατασπαταληθεί πολλές χιλιάδες ευρώ, για τις μελέτες κ.λ.π. χωρίς όμως να μπορεί να υλοποιηθεί κανένα έργο κατασκευής ή βελτίωσης του ΒΙΟΚΑ, λόγω μη σύννομων διαδικασιών και παρατυπιών που διενεργούσαν όλα αυτά τα χρόνια τόσο η Κοινότητα όσο και το ΤΤΕ Μήλου και αναφέρομαι στους δύο Δημόσιους Υπαλλήλους τον Προϊστάμενο Ηλιάκη και την Θ. Μπαληκτσή η οποία ήταν και η επιβλέπουσα του έργου κατασκευής του ΒΙΟΚΑ και έχει ορισθεί υπεύθυνη της μελέτης του αγωγού διάθεσης.
 logothetis nikos
1. Ο Δήμαρχος Κιμώλου στις 7 & 8 Απριλίου του 2011, άρχισε να κατασκευάζει παράνομα τον αγωγό διάθεσης λυμάτων του ΒΙΟΚΑ, πραγματοποιώντας παρανόμως εκσκαφές για την κατασκευή και εγκατάσταση του χερσαίου τμήματος του αγωγού, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλήρους αδειοδότησης του και δεν είχαν εκδοθεί και ολοκληρωθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις για την κατασκευή του αγωγού διάθεσης λυμάτων και οι οποίες εκκρεμούν έως σήμερα και επιπλέον η περιβαλλοντική αδειοδότηση είχε ήδη λήξει στις 31-12-2010.

2. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της ΕΥΕΠ /ΥΠΕΚΑ, με επείγον έγγραφό τους προς τον Δήμο, αναστέλλουν την παράνομη εκτέλεση έργων του αγωγού, έως την έκδοση όλων των απαιτούμενων παραχωρήσεων και αδειών και ζητούν τον πλήρη φάκελο με όλες τις αδειοδοτήσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής του αγωγού όπου και διαπιστώνουν ότι ο Δήμος Κιμώλου δεν έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση του εν λόγω έργου.
Σχετικό φαξ 8/4/2011/ΕΥΕΠ/ΥΠΕΚΑ

3. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων κατασκευής του αγωγού, και σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζει το έργο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού και της πιθανότητας της μη ολοκλήρωσής του, στη παρούσα χρονική στιγμή, που έχει ήδη λήξει η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενημερώνουν πλήρως και εκτενώς τον Δήμο Κιμώλου αλλά και την συναρμόδια υπηρεσία του ΤΤΕ Μήλου, για τις νόμιμες προϋποθέσεις που απαιτούνται από την νομοθεσία, σχετικά με την εκτέλεση κατασκευής του αγωγού διάθεσης λυμάτων με τα κάτωθι έγγραφα :
Α.Π. ΟΙΚ. 1397/30-06-2011/ΕΥΕΠ/ΥΠΕΚΑ
Α.Π. ΟΙΚ. 3348 /16-11-2011/ΕΥΕΠ/ΥΠΕΚΑ
Α.Π. ΟΙΚ. 747/02-04-2012/ΕΥΕΠ/ΥΠΕΚΑ

  • Παρά την λήξη των Π.Ο. στις 31-12-2010, δεν έχει εκδοθεί νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έως σήμερα δεδομένου ότι, ο Δήμαρχος Κιμώλου Θ.Γ. Μαγκανιώτης με την συνεργασία των υπαλλήλων του Τμήματος Τεχνικών Έργων Μήλου, Προϊσταμένου κ. Ηλιάκη και την Θ. Μπαληκτσή, δεν ακολουθούν τις Νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από την Νομοθεσία, αλλά αποστέλλουν ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία προς τις Δημόσιες Αδειοδοτούσες Αρχές, και ο φάκελος για την ανανέωση/τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, στον οποίο περιλαμβάνετε και ο αγωγός διάθεσης λυμάτων επιστρέφετε συνεχώς προς τον Δήμο ως ελλιπής και ασαφής.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
4. Η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, επέτρεψε τον προς έγκριση φάκελο δύο φορές προς τον Δήμο Κιμώλου, με σαφείς οδηγίες για συντομότερη όδευση του αγωγού διάθεσης και το τρόπο επιλογής και εναλλακτικών οδεύσεων με τα κάτωθι έγγραφά:
Α.Π. ΟΙΚ. 201715/28/07-2011 / ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ
Α.Π. ΟΙΚ. 202048/02/08-2011 / ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ
Α.Π ΟΙΚ. 195411/19-01-2012 / ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ

5. Η Δ/νση ΠΕ.ΧΩΣ/Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν.Αιγαίου ως αρμόδια πλέον, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, έχει επιστρέψει τον προς έγκριση φάκελο στον Δήμο Κιμώλου τουλάχιστον έξη φορές έως σήμερα δίνοντας σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για συντομότερη όδευση του αγωγού διάθεσης και το τρόπο επιλογής και εναλλακτικών οδεύσεων και για την συμπλήρωση και την κατόπιν έγκριση αυτού, με τα κάτωθι έγγραφα :
Α.Π.ΟΙΚ 1240/03-02-2011 /Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.Σ/ΑΠΟΚ/ΝΗ ΔΙΟΙΚ/ΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
Α.Π. ΟΙΚ. 15113/3061/12-04-2011 /Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.Σ/ΑΠΟΚ/ΝΗ ΔΙΟΙΚ/ΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
Α.Π. ΟΙΚ. 16173/3252/18-04-2012 /Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.Σ/ΑΠΟΚ/ΝΗ ΔΙΟΙΚ/ΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
Α.Π. ΟΙΚ. 22407/4575/05-06-2012 /Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.Σ/ΑΠΟΚ/ΝΗ ΔΙΟΙΚ/ΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
Α.Π. ΟΙΚ. 24813/5046/13-06-2012 /Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.Σ/ΑΠΟΚ/ΝΗ ΔΙΟΙΚ/ΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
Α.Π. ΟΙΚ. 35127/7472/10-08-2012 /Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.Σ/ΑΠΟΚ/ΝΗ ΔΙΟΙΚ/ΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ
Α.Π. ΟΙΚ. 55935/11743/18-12-2012 /Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.Σ/ΑΠΟΚ/ΝΗ ΔΙΟΙΚ/ΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

4. Η Δ/νση Περιβάλλοντος Κυκλάδων /Μήλου γνωμοδοτεί επί του θέματος για τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σε περίπτωση που η διάθεση των λυμάτων θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσιο χώρο και για συντομότερη όδευση του αγωγού διάθεσης και το τρόπο επιλογής και εναλλακτικών οδεύσεων με το κάτωθι έγγραφο: Α.Π. 3978/27-07-2011/ Δ/νση Περιβάλλοντος Κυκλάδων /Μήλου
5. Επιπλέον με την αριθμό 248/15-09-2011 Απόφαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν συνεδρίασής του σχετικά με τον αγωγό διάθεσης αποφάσισε τη λήψη προσθέτων μέτρων για την εκτέλεση του έργου και την εξέταση και άλλων εναλλακτικών λύσεων σχετικά με την όδευση του αγωγού, οι οποίες θα είναι συντομότερες/οικονομικότερες, με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και δεν θίγονται ιδιοκτησίες κατοίκων.
6. Το Υπουργείο Εσωτερικών/Γεν Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης απευθυνόμενο προς το Δήμο Κιμώλου, να εξετάσει άλλη όδευση του αγωγού, η οποία θα είναι οικονομικότερη και συντομότερη.  Α.Π. 29653/29-09-02011 /Υπουργείο Εσωτερικών/Γεν Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
7. Το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, ως Προϊστάμενη Αρχή σχετικά με τα εκτελούμενα έργα στο Νομό Κυκλάδων, επισημαίνει μεταξύ των άλλων να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για νέα όδευση, με το κάτωθι έγγραφό του:
Α.Π. 66530/5963/18/01/2012/Τμήμα Δομών Περ/ντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ Θ.Γ. ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΤΜ. ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΛΟΥ ΗΛΙΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ & ΜΠΑΛΗΚΤΣΗ ΘΩΜΗ προσπάθησαν και έλαβαν εντέχνος, από τον Γ. Γ. Περιφέρειας την με Α.Π. 10596/6926/10/05/2010 Απόφαση για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για την εγκατάσταση του φρεατίου φόρτισης (επιφάνειας 302 μέτρων) με δόλιο τρόπο, δεδομένου ότι ενώ γνώριζαν το γεγονός πως στην εν λόγω παραλία δεν έχει γίνει απαλλοτρίωση και δεν έχει αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα.
Η παραπάνω Απόφαση αφού διερευνήθηκε από την Δ/νση Δημ. Περιουσίας /Υπ. Οικονομικών, διαπιστώθηκε η μη σύννομη διαδικασία έκδοσής της και τελικά η ως άνω Απόφαση ανεκλήθη με τα παρακάτω έγγραφα:
Α.Π.1150251/6472/πε10/Β0010/09-03-2012 /Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ/ΥΠ. ΟΙΚΟΝ/ΚΩΝ
Α.Π. Δ10Β1162647/5022 ΕΞ 2012/24/11-2012 /Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ/ΥΠ. ΟΙΚΟΝ/ΚΩΝ
Α.Π. 573/06/08-2012 /ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ /ΥΠ. ΟΙΚΟΝ/ΚΩΝ
Α.Π. 2190/19-11-2012 /ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ /ΥΠ. ΟΙΚΟΝ/ΚΩΝ

  • Επιπλέον έως σήμερα δεν έχει δοθεί η άδεια επέμβασης στο θαλάσσιο χώρο, για την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών.
Επίσης:
Έχουν γίνει επανειλημμένως παρεμβάσεις από τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ε.Ρ. Παπαδάκης και με έγγραφά του αιτείται την διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων για την κατασκευή του ΒΙΟΚΑ, προς τους τοπικούς Εισαγγελείς και το Ελεγκτικό Συνέδριο της Σύρου και το Ελεγκτικό Συνέδριο της Αθήνας. Σχετικά έγγραφα:
Α.Π. 3015/12-10-2011 / ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΥΕΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Α.Π. 5324/11/ 16-03-2012 / ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΥΕΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Έχουν γίνει τρεις φορές ερωτήσεις στην Βουλή από τον Βουλευτή Ι. Δημαρά.
Η υπόθεση διερευνάτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις Υπηρεσίες PILOT EU & OLAF, σε περίπτωση που κριθεί από τις ανωτέρω Υπηρεσίες ότι έχουν γίνει παρατυπίες ή διενεργείται ρύπανση κατά την λειτουργία του ΒΙΟΚΑ, η χώρα θα είναι υπόλογη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλείται με χρηματικό πρόστιμο.
Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω:
Ας Απαντήσει ο Δήμαρχος Κιμώλου ποιος έδωσε εντολή και ποιος αποφάσισε την ανάθεση και την ΠΑΡΑΝΟΜΗ εκτέλεση των εργασιών του αγωγού χωρίς να έχουν εκδοθεί και ολοκληρωθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις; Εφόσον ο Δήμαρχος Κιμώλου με έγγραφό του δηλώνει ότι δεν υπάρχει σχετική Απόφαση του Δ. Κιμώλου για τον χερσαίο αγωγό μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων στην θάλασσα ή κάποια συναίνεση/αποδοχή των ιδιοκτητών για τη διέλευση του αγωγού μέσα από τις ιδιοκτησίες τους. Από ποιον πήρε εντολή ο Δήμαρχος και άρχισε τις παράνομες κατασκευές του αγωγού; Ποιους /ποιον καλύπτει; από που παίρνει όλες αυτές τις παράνομες εντολές και τις εκτελεί αυθαίρετα εις βάρος του νησιού και των Δημοτών ;
  • ποιος θα επωμισθεί το κόστος των παράνομων εργασιών που πραγματοποιήθηκαν αυθαίρετα από τον Δήμαρχο;
Δεδομένου ότι:
  • Επί τρία χρόνια τουλάχιστον οι εντολές που δίνονται προς την Δημοτική Αρχή, από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών του Υπουργείου Οικονομικών, της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ./Περ. Νοτ. Αιγαίου, για την εφαρμογή και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, προτείνουν την ενδεδειγμένη εναλλακτική όδευση του αγωγού, η οποία είναι συντομότερη συνολικού μήκος περί τα 500 μέτρα, και όχι 1000 μέτρα που θέλουν να κατασκευάσουν, οδεύει εντός δημοσίου δρόμου, έχει λιγότερες επιπτώσεις, είναι εντός του ορισμού του αποδέκτη και δεν θίγει καμία ιδιοκτησία. Επιπλέον υπάρχει και έτερη λύση για την όδευση μικρότερη όδευση (συνολικά 550 μέτρα)η οποία διέρχεται από Δημόσιο χώρο και καταλήγει στην θάλασσα όπου εκεί γίνεται η διάθεση των λυμάτων επί 18 χρόνια ακόμα και σήμερα.

Ο Δήμαρχος Κιμώλου σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνικών Έργων Μήλου επιμένουν και προσπαθούν ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΤΕΧΝΩΣ αλλά και με προκλητικό τρόπο να κατασκευάσουν παράνομα και παράτυπα τον αγωγό διάθεσης λυμάτων του ΒΙΟΚΑ Κιμώλου, με την μεγαλύτερη δυνατή όδευση μήκους 1.500 μέτρων, [1000 μ. χερσαίος και 500μ. υποθαλάσσιος], ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να είναι εφικτή η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ και η ΑΡΠΑΓΗ για τη ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΤΟΥ Δημόσιου χρήματος, για άλλη μια φορά στην Κίμωλο, συνολικού κόστους 1.500.000 ευρώ. Αδιαφορώντας για την καταστροφή ιδιοκτησιών, επιχειρήσεων, και του περιβάλλοντος, παραβαίνοντας τις εντολές όλων των Προϊστάμενων Αρχών που σύμφωνα με τα ανωτέρω έγγραφα, δίνουν σαφείς εντολές να εξετασθούν πιο οι σύντομες εναλλακτικές οδεύσεις του αγωγού προς τη θάλασσα, όπως αυτό απαιτείται από την νομοθεσία που διέπει ανάλογα έργα.
Επιπλέον διερωτώμαι γιατί τόσο μεγάλη αδιαφορία από τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αγγίζει όλους του κατοίκους του νησιού; Γιατί ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΝ να αποσιωπούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Μήπως φοβούνται να μιλήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους; Υπάρχει κάποια δέσμευση;
Αιτούμαι από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Για όλες τις ανωτέρω παρανομίες/ανακολουθίες/παρατυπίες, καθιστώ υπόλογους και υπεύθυνους τους Δημόσιους Υπαλλήλους του Τμήματος Τεχνικών Έργων Μήλου, κ.κ. Π.Ηλιάκη & Θ. Μπαληκτσή με την συνεργασία του Δημάρχου Κιμώλου κ. Θ. Μαγκανιώτη, καθώς και με την ανοχή της Περιφέρεια Ν. Αιγαίου/Κυκλάδων αλλά και όλους όσους έχουν εμπλακεί στο σκανδαλώδες περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα, και παρακαλώ όπως επέμβει άμεσα ο Πρωθυπουργός και ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου.
Τι σκοπεύετε να κάνετε σε βάρος των εμπλεκόμενων Τοπικών Δημοτικών Αρχών και των Κρατικών λειτουργών που επέτρεψαν τις ως άνω παρανομίες;
                                                                                                            Αθήνα   24/02/2013

                                                                                                    ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
                                                                                           ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.