Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Όλη η έκθεση της τρόικας για την ελληνική φορολογική διοίκηση

Οι αδυναμίες που εντοπίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στον ελληνικό φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Σοβαρές αδυναμίες της φορολογικής διοίκησης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο καταγράφει έκθεση που συνέταξαν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στη έκθεση, που δημοσιοποίησε η συνδικαλιστική παράταξη των εφοριακών ΑΣΚΙ, διαπιστώνονται μεγάλες υστερήσεις στην υλικοτεχνική υποδομή, σοβαρές ελλείψεις προσωπικού για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και απουσία κινήτρων για την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Η τρόικα ζητεί την αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο της. Παράλληλα, συστήνει το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να υπαχθούν στη νέα γραμματεία δημοσίων εσόδων, καθώς και ζητεί να γίνουν αμέσως προσλήψεις ελεγκτών. ...

Επισημαίνει μάλιστα ότι η πρόσληψη ελεγκτών από την αγορά πρέπει να αναδειχθεί ως πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος προσλήψεων της κυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα, ενώ, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου, δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις.
«Οι προσπάθειες εξασφάλισης επιπλέον ελεγκτών το 2012 απέτυχαν. Η δέσμευση των αρχών να προσλάβουν 1.000 ελεγκτές ως τον Απρίλιο του 2012 και σταδιακά να αυξήσουν το πλήθος των ελεγκτών που θα προσληφθούν από την αγορά κατά 2.000 δεν τηρήθηκε το 2012. Η δέσμευση να διπλασιαστούν οι ελεγκτές των ΔΟΥ ΜΕΦΟ ως τα τέλη του Μαρτίου 2012 επίσης δεν υλοποιήθηκε. Η επαναξιολόγηση των ελεγκτών δεν έγινε εξαιτίας της αντίθεσης των συνδικάτων στις εξετάσεις και της απαίτησης να ψηφισθεί νέος νόμος με τον οποίο θα θεσπίζονται τα νέα κριτήρια αξιολόγησης», αναφέρεται στην έκθεση.

Για το υφιστάμενο προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επισημαίνει ότι αυτό είναι γερασμένο: «Ο πληθυσμός των ελεγκτών είναι γερασμένος -πάνω από 50% των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης είναι άνω των 50 ετών και 26% είναι άνω των 55».


Για την δείτε αναλυτικά την ^έκθεση^ ή πατήστε εδώ.


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.