Μέχρι και σε απαγωγές κατοίκων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ στη Β. Χαλκιδική
του Λευτέρη Αρβανίτη - «Δρόμος της Αριστεράς»
Ηταν το περασμένο Σάββατο, όταν ομάδα 25 ατόμων επιτέθηκε σε εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής, καταστρέφοντας μηχανήματα της εταιρίας, πυρπολώντας τα γραφεία διοίκησης και αφήνοντας πίσω μόνο στάχτη. Και όπως φαίνεται αρκούσε αυτή, η ακραία επιθετική ενέργεια κάποιων για να κηρυχτεί η Β. Χαλκιδική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να γίνουν περισσότερες από 60 προσαγωγές κατοίκων και να επισκεφτεί την περιοχή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας πάταξη κάθε παράνομης πράξης, χωρίς να περιλαμβάνει σε αυτές τη λειτουργία των παράνομων μεταλλείων.
Ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκε στη Χαλκιδική, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες της ΕΛΑΣ. Σε δηλώσεις του, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Ο κ. Δένδιας, στη συνέχεια, μετέβη στο χώρο του εργοταξίου της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός που δέχθηκε την επίθεση.
Η επίσκεψη, όμως, του κ. Δένδια γέννησε ερωτήματα και ενστάσεις, όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις και την τήρηση της νομιμότητας, με «γκρίνιες και παράπονα» και στο εσωτερικό των αστυνομικών Αρχών. Για πρώτη φορά υπουργός συνδέει τόσο ξεκάθαρα το κράτος και τις επίσημες Αρχές με τους στόχους μιας εταιρίας, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει από την Ασφάλεια Χαλκιδικής να κινηθεί στα «όρια» του νόμου, προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι της επίθεσης. Παράλληλα, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, με εντολή του υπουργού, έχει εγκατασταθεί στρατός αστυνομικών στην περιοχή, καθιστώντας δύσκολη, ακόμη και την κυκλοφορία.
Ο κ. Δένδιας, όμως, πέρα από τις εξαγγελίες για τήρηση της τάξης στην περιοχή, ξεπέρασε το θεσμικό του ρόλο, θέτοντας την αστυνομία στις υπηρεσίες της εταιρίας, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα. Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών, κατήγγειλαν ότι η ηγεσία του υπουργείου, τους έχει μετατρέψει σε ιδιωτικό στρατό της εταιρίας του Μπόμπολα, ενώ είχαν επισημάνει ότι επιχειρείται μια στρατηγική έντασης με χρησιμοποίηση τους.
Μια βδομάδα φόβου και τρομοκρατίας
Της επίθεσης των αγνώστων στο εργοτάξιο της εταιρίας συμφερόντων Μπόμπολα ακολούθησε μια εβδομάδα τρομοκρατίας των κατοίκων της περιοχής, με χρήση αστυνομικών μεθόδων που θυμίζουν άλλες εποχές - αν όχι άλλα καθεστώτα. Τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση στο εργοτάξιο, προσάγονται στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου περισσότερα από 40 άτομα και λίγες ώρες μετά αφήνονται ελεύθερα, χωρίς καμία κατηγορία. Παράλληλα με εντολή του υπουργού, καλούνται όλη την εβδομάδα στην Ασφάλεια Πολυγύρου κάτοικοι της περιοχής και τους ζητείται να δώσουν γενετικό υλικό, προκείμενου να ταυτοποιηθούν οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης.
Το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί εξαπολύουν πογκρόμ κατά των κατοίκων και γρήγορα γίνεται γνωστή η σύλληψη ενός άντρα που, κυριολεκτικά, απήχθη από μαγαζί της περιοχής. Ο 54χρονος, κάτοικος της περιοχής των Μεταλλείων, προσήχθη μαζί με δύο ακόμη άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου. Μετά την εξέταση τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του, καθώς, όπως έγινε γνωστό, σε βάρος του προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο 54χρονος δεν ήταν άλλος από το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Λάζαρος Τόσκας, που συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία. Ο κ. Τόσκας οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο και τελικά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες εις βάρος του.
Πάντως η προκαταρκτική έρευνα θα συνεχιστεί και ο ίδιος αναμένεται να ξανακληθεί να καταθέσει. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη αποφάσισε να επιστρέψει στις αστυνομικές Αρχές τη δικογραφία για να συνεχιστεί η προανάκριση. Ο 54χρονος Λάζαρος Τόσκας κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, τα ξημερώματα της Κυριακής. Σε καταθέσεις τους υπάλληλοι της εταιρείας ονομάτιζαν τον κ. Τόσκα και άλλα δυο άτομα ως ηθικούς αυτουργούς, με καταθέσεις που δεν διαφέρουν στοιχειωδώς και εμφανώς είναι υπαγορευμένες στους δύο μάρτυρες.
Ο ίδιος ο κ. Τόσκας δηλώνει για τη σύλληψη του πως «θέλουμε ένα κράτος δικαίου και είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Άλλοι είναι οι παράνομοι. Παράνομοι είναι αυτοί που εγκατέστησαν την Eldorado Cold στην περιοχή. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να σώσουμε τον τόπο μας». Επιπλέον, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «στοχοποιημένη» τη σύλληψη του, επειδή, όπως είπε, είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη χαρακτηρίζει γελοία τη σύλληψη του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως ««ηθικός αυτουργός θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε κάτοικος της περιοχής συμμετείχε μαζικά στις διαδηλώσεις κατά των μεταλλείων Χρυσού». Παράλληλα η κυρία Ιγγλέζη αναφέρει ότι «στοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε πολύ συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας», συμπληρώνοντας η βουλευτής ότι «δεν είναι δήμαρχος αλλά εκπρόσωπος της εταιρίας».
Οι προσαγωγές και συλλήψεις, όμως, δεν εξαντλήθηκαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τετάρτη βράδυ οι καμπάνες στην Ιερισσό ξεκίνησαν και πάλι να χτυπούν, καθώς τέσσερις κάτοικοι είχαν «απαχθεί» από άντρες της Ασφάλειας και κανείς δεν γνώριζε ούτε το λόγο, αλλά ούτε και τον τόπο μεταφοράς τους, Τελικά, έπειτα από αρκετές ώρες και αφού είχε ξεκινήσει να συγκεντρώνεται κόσμος στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς κατηγορίες.
Οργανωμένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη στον Μπόμπολα
Αμέσως μετά την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων θεσμικών παραγόντων και εργαζόμενων στην εταιρεία, με στόχο των Σύριζα, αλλά και έντονη την προσπάθεια στήριξης του έργου.
Την αρχή έκανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «οι κουκουλοφόροι είναι γνωστοί, είναι ντόπιοι και ξένοι, τους έχουμε δει, ξέρουμε ποιοι είναι» και πρόσθεσε ότι «ενώ η κοινωνία έχει αγκαλιάσει την επένδυση, υπάρχει μια μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων δυνάμεων που δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τους νόμους του κράτους».
Ο κ. Πάχτας δεν σταμάτησε όμως εκεί. Αναφερόμενος εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τονίσει ότι «η κυρία Ιγγλέζη είναι μέρος αυτού του προβλήματος. Και τον Οκτώβρη οι ίδιοι κουκουλοφόροι μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με μη κουκουλοφόρους έκαψαν 50 στρέμματα, κατέστρεψαν αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής που πήγαν να σβήσουν τις φωτιές, χτύπησαν τους πάντες, διέλυσαν τα πάντα. Συνυπήρχε η κυρία Ιγγλέζη με άλλους 5 συναδέλφους και μαζί με κουκουλοφόρους».
Αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε όμως και ο Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «η επιλογή της αντιπολίτευσης για ένα κίνημα ανυπακοής που προέρχεται από διάφορες μήτρες πολιτικές δεν οδηγεί πουθενά». Και αν οι απόψεις του κ. Πάχτα είναι γνωστές, καθώς εμπλέκεται άμεσα στη σκανδαλώδη μεταβίβαση των ορυχείων στην Ελληνικός Χρυσός, εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και του κ. Γιάννη Μπουτάρη, που πέρα από την στοχοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνουν και την πρόθεση της κυβέρνησης να λήξει το θέμα του χρυσού το προσεχές διάστημα.
«Θεωρούμε ότι η τρομοκρατική επίθεση με μολότοφ στις Σκουριές δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τις προθέσεις των επιτεθέντων. Αναρωτιόμαστε ποιον άραγε να αντιπροσωπεύουν και ζητούμε από το κράτος να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο», είπε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Στα άκρα οδηγούνται όμως και οι σχέσεις εργαζομένων στην εταιρία με τους κατοίκους της περιοχής, καθώς οι πρώτοι, αφού οδήγησαν με εμφανώς στημένες καταθέσεις στα δικαστήρια 3 κατοίκους της περιοχής, με δηλώσεις τους σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, ζητούσαν επίμονα από την αστυνομία να παρέμβει και να «τελειώσει» τις όποιες αντιδράσεις διά της καταστολής.
Ξανάστησαν τα παράνομα λυόμενα
Στο μεταξύ, οι καταγγελίες γι' αυτό το κλίμα στρατιωτικού νόμου και για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει ουσιαστικά κηρυχθεί μια ολόκληρη περιοχή της χώρας, οδήγησε στην παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που θα εκδώσει ανακοίνωση και θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς φαίνεται ότι προκύπτουν και ποινικά αδικήματα από τη δράση της ΕΛΑΣ τις τελευταίες ημέρες (σε αντίθεση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκιδικής δεν έχει βγάλει ούτε ανακοίνωση για τα θέματα αυτά).
Αυτά ανακοινώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κατ. Ιγγλέζη τόνισε ότι τα λυόμενα που κάηκαν ήταν παράνομες εγκαταστάσεις και ότι η επανατοποθέτηση τους από την εταιρία, η συνέχιση της παρανομίας δηλαδή, έγινε δημόσια, μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία. Όπως σημείωσε η βουλευτής, έγιναν οι σχετικές καταγγελίες στην Πολεοδομία και στο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Η αστυνομία είπε ότι οι άντρες της που στη συνέχεια ανέβηκαν στο χώρο όπου γινόταν η παρανομία δεν βρήκαν τους υπεύθυνους της εταιρίας. Σε όλο αυτό το φόντο, η κυρία Ιγγλέζη κάλεσε τους άλλους δύο βουλευτές της Χαλκιδικής να πάρουν θέση για τα όσα συντελούνται αυτές τις μέρες, αλλιώς θα είναι επίορκοι, όπως είπε.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.