Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

2013... Η νέα προδοσία της Κύπρου…μετά το 1963, 1974, 2004...

Στα 18,3 δις δολάρια υπολογίζονται οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RT. Το κόστος που θα έχει το κούρεμα για τους Ρώσους πολίτες εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 2 δις δολάρια.
Ένας Ρώσος επενδυτής, δήλωσε στο πρακτορείο, ότι το πακέτο διάσωσης που έχει συμφωνηθεί συνεπάγεται με ζημιές των καταθετών ενώ το περιέγραψε ως «πακέτο λιτότητας μόνο για τους πλουσίους».

Τέσσερις φορές η Κύπρος μπροστά στην απειλή κατάρρευσης - Τρεις Πρόεδροι της μεταμακαριακής περιόδου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις, μόλις ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας
ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ από την αρχή Κυπριανού, Παπαδόπουλος, Αναστασιάδης

Τέσσερις φορές, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε μπροστά στην άμεση απειλή διάλυσης και κατάρρευσης. Το 1963-64, με την τουρκική ανταρσία, το 1974 με το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, το 2004 με το σχέδιο Ανάν και σήμερα, με την οικονομική κρίση να απειλεί να εκθεμελιώσει οικονομικά το κυπριακό κράτος.

Παράλληλα, τρεις Πρόεδροι Δημοκρατίας της μεταμακαριακής περιόδου, ο Σπύρος Κυπριανού, ο Τάσσος Παπαδόπουλος και σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης, μπήκαν στα βαθιά, αμέσως με την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, αντιμετωπίζοντας κρίσιμες καταστάσεις που ξεκινούσαν από έντονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, μέχρι και κινδύνους εξαφάνισης του κυπριακού κράτους.
Ο Σπύρος Κυπριανού ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, ως Προεδρεύων, μετά τον θάνατο του Μακαρίου, τον Αύγουστο του 1977 και εν συνεχεία, με κοινή συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, συνέχισε ως Πρόεδρος μέχρι της συμπλήρωσης της θητείας τού Μακαρίου, τον Φεβρουάριο του 1978. Οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες και οι δυσκολίες άπειρες, καθώς διαδεχόταν στην προεδρία έναν ιστορικό ηγέτη στηριζόμενο από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αλλά και με τον τουρκικό στρατό εντός των πυλών και την ευθύνη της συνέχισης της οικονομικής ανάκαμψης μέσα από τις στάχτες που άφησε η τουρκική εισβολή....

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Ο Σπύρος Κυπριανού ήταν εκ των διαφωνούντων με τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας, αλλά μέσα στο διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι της εκλογής Προέδρου, τον Φεβρουάριο του 1978, τα πράγματα κυλούσαν σχετικά ομαλά, μέχρι τον Δεκέμβριο. Εκείνον τον μήνα έγινε η αμφιλεγόμενη απαγωγή του γιου του Προέδρου, Αχιλλέα. Μέσα στο κρίσιμο και ταραχώδες εκείνο περιβάλλον, ο Γλαύκος Κληρίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του και ο Σπύρος Κυπριανού ανεδείχθη Πρόεδρος, χωρίς ανθυποψήφιο. Απ' εκεί και πέρα, η προεδρία Κυπριανού διανύθηκε μέσα σε συγκρουσιακή ατμόσφαιρα, πολιτική και συνωμοσιολογική.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Σπύρο Κυπριανού ότι εγκατέλειψε την πολιτική Μακαρίου, ακολούθησε η παύση του, η περιβόητη «αποσταθεροποίηση» με την ανάμειξη και του ονόματος του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Γλαύκου Κληρίδη στη «μεγάλη συνωμοσία», οι απελάσεις του Γερμανού διπλωμάτη Κούρμπιουν και του προπονητή ποδοσφαίρου Φουκς, η διατάραξη των κυπρο-γερμανικών σχέσεων.
Αλλά και η αμέσως επόμενη θητεία του Κυπριανού (1983-1988), δεν ήταν ήρεμη. Άρχισε με πανταχόθεν βολές κατά του Μίνιμουμ Προγράμματος, τόσον έσωθεν (Γλ. Κληρίδης-ΔΗΣΥ), αλλά και εξ Αθηνών. Η ρήξη στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, με την έντονη αντίδραση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου κατά της πολιτικής του Κυπριανού-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Και τέλος η διάλυση της συνεργασίας ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, με την αποκήρυξη από τον Σπύρο Κυπριανού τού Μίνιμουμ Προγράμματος.

Η κρίση στον Κόλπο

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Βασιλείου, ο οποίος τον διαδέχθηκε (1988-1993), δεν είχε να αντιμετωπίσει καταστάσεις «εκτάκτου ανάγκης», εκτός ίσως της δικής του διακήρυξης για «λύση χθες». Δεν μπόρεσε να βρει λύση στο Κυπριακό, και είχε να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις, αργότερα, της κρίσης στον Κόλπο, η οποία είχε απειλήσει την κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα τον τουρισμό. Κατάφερε να αποσοβήσει τις όποιες οδυνηρές συνέπειες.

Από το Δόγμα στη Δερύνεια

Ο ΓΛΑΥΚΟΣ Κληρίδης ανέλαβε την εξουσία (1993-1998) με μόνο «πονοκέφαλο» την απαγκίστρωση από τις Ιδέες Γκάλι, όπως είχε δεσμευθεί έναντι του Σπύρου Κυπριανού και του ΔΗΚΟ. «Αντικατέστησε» τις Ιδέες Γκάλι με τα ΜΟΕ και εν συνεχεία ανέβασε τον ενθουσιασμό του κυπριακού Ελληνισμού στα ύψη, με τη συνομολόγηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Τον Αύγουστο του 1996 αντιμετώπισε τη μεγάλη κρίση των γεγονότων της Δερύνειας, κρίση η οποία αποτέλεσε την ταφόπετρα στη στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού και στο Δόγμα.
Επανεξελέγη στην πενταετία 1998-2003 με «όπλο» την αγορά των πυραύλων S 300, οι οποίοι δεν ήλθαν ποτέ στην Κύπρο. Απ' εκεί και πέρα, η στρατηγική της στρατιωτικοποίησης έδωσε τη θέση της στη στρατηγική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην παράλληλη λύση του Κυπριακού. Η πολιτική του καριέρα έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2003, αφήνοντας όμως βαρύ φορτίο στον διάδοχό του Τάσσο Παπαδόπουλο.
Οι δραματικές ώρες του Τάσσου
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανέλαβε τη διακυβέρνηση, και κλήθηκε αμέσως να αντιμετωπίσει μία θύελλα: Το σχέδιο Ανάν. Μπήκε από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στα βαθιά νερά, αφού δεν γνώριζε τι είχε διαπραγματευθεί ο Γλαύκος Κληρίδης, τι είχε αποδεχθεί, ως πού είχαν φθάσει οι παραχωρήσεις που έκανε. Στις πρώτες συναντήσεις του με τον Ντενκτάς και εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, έπαιρνε μαζί του και τον Γλαύκο Κληρίδη, προφανώς για να βρίσκεται εκεί και να αντικρούει επιχειρήματα ή προσπάθειες παγίδευσης από τον κατοχικό ηγέτη και το δίδυμο Ντε Σότο-Χάνεϊ. Βρέθηκε αντιμέτωπος με δραματικές στιγμές της κυπριακής ιστορίας, πρώτα στο Μπούργκενστοκ και αργότερα ενώπιον τού μεγάλου διλήμματος, της αποδοχής ή απόρριψης του σχεδίου Ανάν, και κλήθηκε να διαχειριστεί τις συνέπειες του "Όχι" του κυπριακού Ελληνισμού.
Και τώρα... στην Τρόικα
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναλαμβάνει σήμερα, μέσα σε κρισιμότερες ακόμη συνθήκες. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος βρέθηκε αντιμέτωπος με το φοβερό δίλημμα της διάλυσης του κυπριακού κράτους, ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σήμερα και καλείται να διαχειριστεί το εξίσου φοβερό δίλημμα της σωτηρίας ή της χρεοκοπίας του κυπριακού κράτους. Αντιμέτωπος της Τρόικας και των επαχθών μέτρων της. Με τον λαό οικονομικά γονατισμένο και το μέλλον αβέβαιο.
Δύο ηγέτες, διαφορετικών φιλοσοφιών, αλλά με βίους παράλληλους. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη στήριξη του λαού, πέτυχε να διατηρήσει στη ζωή το κυπριακό κράτος. Και καταξιώθηκε. Ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται σήμερα, σε ανάλογη ιστορική αποστολή. Να διασώσει την οικονομία και το κράτος από τη χρεοκοπία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προαναφέραμε, βρέθηκε αντιμέτωπη με την απειλή διάλυσης και κατάρρευσης, άλλες δύο φορές. Το 1963-64, με την τουρκική ένοπλη ανταρσία, και το 1974 με το στρατιωτικό πραξικόπημα της Χούντας και την τουρκική εισβολή. Κατάφερε να επιβιώσει. Η κατάρρευση αποσοβήθηκε με αίμα, αλλά και οικονομικές θυσίες. Σήμερα ο κυπριακός Ελληνισμός καλείται και πάλι να διασώσει το κράτος του με νέες θυσίες και να ανυψωθεί μέσα από το εφιαλτικό περιβάλλον που του επιβάλλουν λάθη των ηγετών του και τα σκληρά μέτρα των εταίρων του...

Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και η αναγκαστική πώληση των υποκαταστημάτων τους στην Αθήνα είναι ένα δραματικό πλήγμα για την Κύπρο και κατ΄ επέκταση για τον Ελληνισμό. Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου βασίστηκε στην ανάπτυξη της οικονομίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Οι τράπεζες και ο τουρισμός είναι οι βασικές πηγές πλούτου για το νησί.

Η βίαιη συρρίκνωση των τραπεζών σβήνει την Κύπρο από το χάρτη των χρηματοοικονομικών κέντρων. Η Ευρώπη αποσκοπεί όχι μόνον να μην πληρώσει περισσότερα χρήματα για την κυπριακή διάσωση, αλλά στοχεύει και τις ρωσικές καταθέσεις που είναι στο νησί και είναι περίπου στο 40% του συνόλου των καταθέσεων.

Στην Κύπρο μετά την απόφαση του Εurogroup σε σύντομο διάστημα δεν θα μείνει ούτε μια ξένη κατάθεση, ενώ ενδεχομένως θα φύγουν από το νησί και τα λεφτά των πλούσιων κυπρίων. Είναι προφανές ότι οι καταθέσεις των ξένων θα κατευθυνθούν στο Λουξεμβούργο, τις «ασφαλείς» γερμανικές τράπεζες, όπως και την Ελβετία που αποκτά και πάλι ισχυρό ρόλο στο διεθνές τραπεζικό σύστημα ακόμη κι αν δεν πληρώνει επιτόκια.

Η Κύπρος θα πρέπει να αναπτύξει νέους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας για να ανακάμψει η οικονομία της. Εστω κι αν με τις αποφάσεις του Eurogroup (κούρεμα καταθέσεων) μειώθηκε το πακέτο της βοήθειας στα 10 δις. ο δρόμος του μνημονίου θα είναι πολύ δύσκολος για τον κυπριακό λαό και η μείωση του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα δραματική.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.