Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 23-3-2013

 ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου -  
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 23/03/2013 

1. Οι Αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται ότι γύρω στο μεσημέρι θα αναχωρήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για Βρυξέλλες όπου θα γίνουν επαφές με την ηγεσία της ΕΕ. Αύριο αναμένεται να συνέλθει εκ νέου το Eurogroup για να συζητήσει το θέμα της Κύπρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
2. Ανάλογα με τις εξελίξεις στις Βρυξέλες και την επιστροφή της αποστολής θα ρυθμιστεί και η Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που θα αφορά άλλα κυβερνητικά νομοσχέδια που απαιτούνται στο πλαίσιο συμφωνίας της Κυβέρνησης με το Eurogroup. Η Σύνοδος της Ολομέλειας αναμένεται να είναι είτε απόψε, είτε αύριο το πρωί.
3. Στη ψήφιση εννέα νομοσχεδίων, οκτώ ομόφωνα και ένα κατά πλειοψηφία, για εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, μέτρο το οποίο εντάσσεται στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας, η Βουλή των Αντιπροσώπων.
4. Οι νέες νομοθεσίες έχουν να κάνουν με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης
    (1), την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
    (2), την εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων
    (3), τις τραπεζικές εργασίες
    (4), τον ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος
    (5), τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων
    (6), τις συνεργατικές εταιρείες
    (7) τη σύστασης και λειτουργία σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων και τους σχετικούς κανονισμούς
    (8+9). ...
5. Διάσωση της Τράπεζας Κύπρου με συνεισφορά 20 - 25% των καταθετών της, με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, φαίνεται να συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.
6. Έξω από τη Βουλή, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, για δεύτερη ημέρα ήταν χθες τραπεζικοί υπάλληλοι μέλη της ΕΤΥΚ ζητώντας την διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους υπαλλήλους της Λαϊκής, εξασφάλιση των ταμείων προνοίας και πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης.
7. Ομάδα ειδικών από τη Βρετανία έχει φθάσει στην Κύπρο για την παροχή «τεχνικής βοήθειας» ως προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας.
8. Σε υποβάθμιση των καταθέσεων και των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης τριών τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής, σε Caa3 από Caa2, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Moody`s Investors Service, θέτοντας παράλληλα τις αξιολογήσεις των τριών τραπεζών σε αναθεώρηση για νέα υποβάθμιση.
9. Σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες στην Ελλάδα προκειμένου τα υποκαταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών – Λαϊκής και Κύπρου – που λειτουργούν στην Ελλάδα και απορροφώνται από τον Όμιλο της Πειραιώς να λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη, υπό το νέο τους καθεστώς.
10. Κύπρος και Ελβετία θα αναμετρηθούν απόψε στις 18:30 στο ΓΣΠ σε παιχνίδι για την  5η αγωνιστική του 5ου προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ 2014. Χθες βράδυ η Ελλάδα ηττήθηκε εκτός έδρας από τη Βοσνία με 3-1.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.