Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 25-3-2013

1."Έχουμε συμφωνία πος το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο της ΕΕ. Γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες αναβολές της συνόδου Υπουργών Οικονομικών των της Ευρωζώνης, οι Υπουργοί των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, που είχε συμφωνηθεί ι ενωρίτερα σε πολιτικό επίπεδο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασίαδη στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι η πρώτη δόση της στήριξης στην Κύπρο θα δοθεί στις αρχές Μαΐου.

2.Με βάση τους όρους συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup θα κλείσει τη Λαϊκή και θα αρχίσει διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου. ...
Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας. Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου. Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια "καλή" και σε μια "κακή" τράπεζα, με την "καλή" να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
3."Εχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπρου Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο. Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι «η χώρα απέφυγε μια άτακτη χρεοκοπία και διασφάλισε το μέλλον των νέων γενιών. Όπως επισήμανε ο κ. Σαρρής, έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία, πιστεύω-συνέχισε, ότι η χώρα μας απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και εξασφάλισε το μέλλον των νέων γενιών.


4.Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο παρέχει ένα συνολικό και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της χώρας. Ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Κύπρος και οι πιστωτές της «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη», τα ξημερώματα Ο κ. Ντεισελμπλουμ επιβεβαίωσε το ποσό των 10 δισ. ευρώ της στήριξης της Κύπρου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

5.Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές νομικά δεν χρειάζεται να ψηφισθεί άμεσα από τη γερμανική Κάτω Βουλή και ανέφερε πως θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί Βουλευτές. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η δανειακή σύμβαση θα υπερψηφιστεί από τη Γερμανική Κάτω Βουλή.

6.Ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από τη Λεμεσό αναφέρει ότι με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου από την Κύπρο μοιάζουν να είναι οι περισσότεροι από τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες και ότι έχουν αρχίσει οι προσεγγίσεις από τράπεζες άλλων χωρών που θέλουν να υποδεχθούν τα ρωσικά κεφάλαια. Παραθέτονται ενδεικτικά προσεγγίσεις από χώρες όπως η Ανδόρα, η Γερμανία, η Λετονία και η Ελβετία, με τις τράπεζες να υπόσχονται ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς εντός μίας ώρας.
7.Μυστικό σχέδιο άμεσου επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Μέιλ. Αν κρίση στην Κύπρο βγει εκτός ελέγχου, τότε θα προσφερθούν από το Λονδίνο στους Βρετανούς κατοίκους εισιτήρια επιστροφής στη χώρα τους. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη μεταφοράς στο αεροδρόμιο για όσους το χρειαστούν, πιθανότατα από Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στις βάσεις.

8.Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν ΑΚΕΛ, ΠΕΟ, ΕΔΟΝ έξω από το Σπίτι της Ευρώπης κατά των σκληρών μέτρων της Τρόικας. Διαδήλωση και ομάδα ανεξάρτητων πολιτών στον κυκλικό κόμβο πλησίον του Προεδρικού Μεγάρου. Εκδήλωση κατά της Τρόικας και της Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκε και στην εντός των τειχών Λευκωσία,
9.Με δοξολογίες σε όλες τις πόλεις και μαθητικές παρελάσεις τιμάται σήμερα η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Στη Λευκωσία η δοξολογία πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄, στην παρουσία του Πρεσβευτή της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

10.Ο Παναθηναϊκός νίκησε χτες σε αγώνα για την 21η αγωνιστική της Α1 το Περιστέρι με 85-60 και διατηρήθηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 17-6, 23-12 (40-18), 21-16, 24-26 (85-60). Η 21η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τον αγώνα Άρης – Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη στις 19:00.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΑΡ)
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.