Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 26-3-2013

1. Θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα ταμεία προνοίας στις τράπεζες, ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη δήλωσή του προς το λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ως πρώτο από τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει ώστε να σταθεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Εξήγγειλε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για αναζήτηση και απονομή ευθυνών, ενώ, περιγράφοντας τις «δραματικές ώρες» στις Βρυξέλλες, είπε ότι η Κύπρος «βρέθηκε μια ανάσα πριν από την οικονομική κατάρρευση».
2. Κλειστές μέχρι και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, θα παραμείνουν όλες οι τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται ότι η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.
3. Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και κλιμάκιο της Τρόικας επεξεργάζονται τις τεχνικές πτυχές εφαρμογής της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και την εξυγίανση της Λαϊκής μέσω απορρόφησης του ενεργητικού από την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της τρία διαφορετικά σενάρια για διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας που επηρεάζονται από την εξυγίανση της Λαϊκής και το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. 4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναφέρει ότι «αποφάσισε να μην αντιταχθεί στην αίτηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για Έκτακτη Παροχή Ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες». Εξάλλου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEVYAL), επισημοποίησε χθες τη συμμετοχή της στην Ομάδα που θα διερευνήσει αν τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμπλέκονται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
5. Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ αργότερα διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα χρησιμεύσει ως μοντέλο διευθέτησης άλλων προβλημάτων στο μέλλον. Την πεποίθηση ότι το χρηματοοικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίστηκε η κυπριακή οικονομία έπρεπε να αλλάξει, εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας παράλληλα ότι "ποτέ και πουθενά στην Ευρώπη" δεν πρέπει να διακινδυνέψουν οι ασφαλισμένες καταθέσεις. 6. Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η Κύπρος είναι τεράστιες, αλλά μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαρόζο, ο οποίος αποφάσισε να συστήσει Ομάδα Δράσης για να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι εξέφρασε την ανάγκη όπως η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κύπρου και των διεθνών πιστωτών της να εφαρμοστεί «το συντομότερο δυνατό».
7. Η περίπτωση της Κύπρου προσφέρει μαθήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σούλτζ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμφωνία με το Eurogroup θα πρέπει να επιτρέψει στα δημόσια οικονομικά και στην οικονομία της Κύπρου να εισέλθουν σε μια βιώσιμη πορεία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «πολύ ικανοποιημένη» με τη συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο, η οποία απέτρεψε, όπως είπε, τη χρεοκοπία του νησιού που μαστίζεται από την κρίση.
8. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου ρωσικού δανείου διάσωσης προς την Κύπρο. Η Ρωσία αντέδρασε με θυμό στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την ΕΕ, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών. 9. Την πεποίθηση ότι «κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» και να λογοδοτήσουν για το οικονομικό σοκ που υπέστη η Κύπρος εξέφρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στο λαό αυτές τις δύσκολες για τον τόπο ώρες.
10. Μαθητές και φοιτητές πραγματοποιούν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία με το Eurogroup. Στις 10 π/μ. θα συγκεντρωθούν στη Πλατεία Σολωμού (Άγαλμα) και από κει πορεία προς την Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.