Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 29-3-2013

1.Σε συμφωνία στο θέμα που προέκυψε αναφορικά με την ακύρωση των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, κατέληξαν οι κυπριακές αρχές με την Τρόικα. Η συμφωνία επιτεύχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ χθες βράδυ ύστερα από πολύωρες συζητήσεις με την Τρόικα του ΥΠΟΙΚ, του Διοικητή της ΚΤ , παρουσία των νομικών συμβούλων της ΚΤ. Η συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την αντικατάσταση στο σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο ΥΠΟΙΚ της λέξης `ακυρώνονται`με τη λέξη `απομειώνονται` με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σύντομα συμφωνία με την Τρόικα και στο θέμα του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις.
2. ...
2.Σε κανονικό ωράριο λειτουργίας επιστρέφουν σήμερα οι τράπεζες οι οποίες επαναλειτούργησαν χθες για το κοινό από τις 12 έως και τις 1800. Σήμερα τα ταμεία για τους πολίτες άνοιξαν στις 8.30 μέχρι και θα κλείσουν  στις 1330.  Χθες όλα κύλησαν ομάλα γεγονός που οδήγησε ηγεσία και τράπεζες να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στους πολίτες για την ωριμότητα που επέδειξαν.
3.Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ξένες επιχειρήσεις επιθυμούν να παραμείνουν στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Είπε πως οι Κύπριοι επιχειρηματίες που έχουν έρθει σε επαφή με συναδέλφους τους όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν λάβει το μήνυμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων επιχειρήσεων επιθυμεί να παραμείνει και να συνεχίσει τις εργασίες της στην Κύπρο.
4.Το ζήτημα αν το ΔΝΤ συμφωνούσε ή όχι με το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, που εγκρίθηκε στις 16 Μαρτίου από το Eurogroup ετέθη έντονα από τους δημοσιογράφους, στη χθεσινή τακτική ενημέρωσή τους στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις απέφυγε να επιβεβαιώσει επίσημα κάτι που ανεπίσημα ομολογούν αξιωματούχοι του Ταμείου, ότι διαφωνούσαν με το πρώτο σχέδιο, λόγω του ότι η κατάργηση της αρχής των ασφαλισμένων καταθέσεων δημιουργούσε προβλήματα στην τραπεζική εμπιστοσύνη παγκοσμίως.
5.Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την νύκτα της Πέμπτης, τα καλυμμένα ομολόγα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στο "Β" από "Β+", διατηρώντας ταυτόχρονα την αρνητική προοπτική των δύο τραπεζών, επικαλούμενος την αβεβαιότητα στην ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο.
6.Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου υπήρχαν εδώ και καιρό και έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί νωρίτερα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Κάρλ Μπιλντ. Ο κ. Μπιλντ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία, εξέφρασε τη θέση ότι είναι άδικο να ισχυρίζεται κάποιος ότι  το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου λειτουργούσε με λάθος τρόπο. 
7.Ευρύτατοι και εκτεταμένοι χαρακτηρίζονται οι όροι εντολής της τριμελούς ερευνητικής, που διόρισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για απόδοση αστικών, ποινικών και πολιτικών ευθυνών για τα διαδραματιζόμενα στον τραπεζικό τομέα. Η επιτροπή υπό τον Γεώργιο Πική θα εξετάσει μεταξύ άλλων ζητήματα που αρχίζουν από την αποχώρηση της HSBC από τη Λαϊκή Τράπεζα το 2006, την αγορά και πώληση ομολόγων ελληνικού δημοσίου, την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την επιλογή του οίκου Pimco για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου και την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA.
8.Αναβλήθηκε τελικά χθες η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου απόφασης με το οποίο η Βουλή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κινήσει τη διαδικασία για απομάκρυνση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τη θέση του.
9.Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προκειμένου να περάσει ένα νέο φόρο που θα αφορά τους πλουσίους, παρά το γεγονός ότι ο προηγούμενος δεν εγκρίθηκε από την ανώτατη αρχή της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν φόρο 75% του εισοδήματος για ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
10.Πέντε Βρετανοί υπήκοοι, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες, οι οποίοι ήταν μέλη μιας α υ τ ο κ ι ν η τ ο π ο μ π ή ς που διέσχιζε τη Λιβύη με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, απήχθησαν για αρκετές ώρες από μια ομάδα ενόπλων και η μία γυναίκα κακοποιήθηκε σεξουαλικά, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι ασφαλείας.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΑΝ/ΑΑΡ) 

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.