«Ποιοι, πού και γιατί;» είναι οι συνεχείς λέξεις που εκστομίζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προς τους συνεργάτες του στην προσπάθειά του να λύσει το παζλ του ανασχηματισμού. Και μπορεί κάποιοι να του εισηγούνται να κρατήσει το χαρτί αυτό για πιο δύσκολη συγκυρία, ωστόσο ο ίδιος έχει πειστεί από άλλους συνεργάτες του αλλά και από το κλίμα που εισπράττει στην κοινωνία ότι πρέπει να προχωρήσει σε μια κίνηση η οποία θα αναζωογονήσει την κυβερνητική λειτουργία, κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης.
Βεβαίως, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποφασίσει ερήμην των λοιπών κυβερνητικών εταίρων ποιο θα είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά έχει σημασία να πούμε ότι και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενήμεροι των προθέσεών του.
Οι συγκεκριμένες παραδοχές που μπορούν να γίνουν για τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι οι εξής:
- Αυτός ο ανασχηματισμός πραγματικά θα δώσει μεγάλη επικοινωνιακή ανάσα μέχρι τον Σεπτέμβρη αυτού του έτους. Ο Σεπτέμβρης του 2013 δεν είναι τυχαίος μήνας. Εκτός του ότι είναι μήνας εκλογών για τη Γερμανία, τότε χρονικά τοποθετείται και ενδεχόμενο κούρεμα (ΟSI) του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν προχωρήσει το νέο κούρεμα, τότε ο κίνδυνος –που θα υπάρχει για τη λήψη νέων μέτρων κατά τη διάρκεια του 2013– θα μηδενιστεί και έτσι θα ησυχάσουν οι αγορές, ενώ θα αποκρυσταλλωθεί ένα στέρεο πολιτικό περιβάλλον. Άλλωστε, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της «νέας αρχής», του λεγόμενου «restart». Και το σημαντικό είναι να μην υποστεί καθίζηση η τρικομματική κυβέρνηση μέσα στην άνοιξη, η οποία προβλέπεται «συγκρουσιακή» και «δύσκολη» σε όλα τα επίπεδα. Και σε θέματα καθημερινότητας (όπου οι κυβερνώντες φοβούνται περιστατικό «κοινωνικής έκρηξης»), και σε θέματα οικονομικής πολιτικής (τα έσοδα φέρνουν εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα ενόψει και του ερχομού της τρόικας), αλλά και σε θέματα συνοχής…
- Ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή έχει στραμμένη την προσοχή του και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις σε αυτό μπορεί να αποβούν μοιραίες για όλο το κυβερνητικό οικοδόμημα. Αν στο συνέδριο του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου κεφαλαιοποιηθεί μια μειοψηφική, σήμερα, άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση ή απλά να στηρίζει συγκεκριμένα νομοσχέδια, τότε η κυβέρνηση δύσκολα μακροημερεύει. Πάντως, ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι αυτή τη στιγμή ο εταίρος που τον έχει στηρίξει περισσότερο είναι ο κ. Βενιζέλος, και είναι ήδη γνωστό ότι θα τον βοηθήσει εμπράκτως και στην σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Δηλαδή να του δώσει πολιτικά στελέχη για να συμμετάσχουν και αυτά στο σχήμα.
- Θεωρούνται ήδη κλεισμένα κάποια «ονόματα» από πλευράς Βενιζέλου τα οποία θα στελεχώσουν το νέο σχήμα. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Μανιάτης έχει ήδη συμφωνηθεί να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη θέση του Ευάγγελου Λιβιεράτου, και κάποιοι το θεωρούν τόσο σίγουρο ώστε να λένε ότι «ο Γιάννης ήδη ψάχνει τους συνεργάτες του για να στελεχώσει μια ομάδα κρούσης που θα τρέξει τα θέματα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων», από τα οποία περιμένουμε να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη. Σαχινίδης και Χριστοφιλοπούλου θέλουν να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα.
- Πιο δύσκολος εταίρος είναι ο Φώτης Κουβέλης, που δεν μπορεί εύκολα να ψυχολογηθεί… Δεν θέλει να βγάλει εκτός κυβέρνησης Μανιτάκη και Ρουπακιώτη διότι δεν υπάρχει και μεγάλος πάγκος «υπουργοποιήσιμων» στη ΔΗΜ.ΑΡ. Επίσης, δεν θέλει με τις συνθήκες που υπάρχουν να δημιουργήσει νέες έριδες και λοιπές αναταράξεις στο κόμμα του. Η συμμετοχή πιο ενεργά στην κυβέρνηση θα ενισχύει το αριστερό ρεύμα της ΔΗΜ.ΑΡ. Αν, πάντως, λάβει ένα τέτοιο ρίσκο (ίσως μετά και από πίεση) του Μεγάρου Μαξίμου, τότε οι πρώτοι που έχουν προτεραιότητα να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι Σπύρος Λυκούδης, Νίκος Τσούκαλης και Βασίλης Οικονόμου, ίσως και ο Γιάννης Πανούσης.
- Στο παρασκήνιο, εν τω μεταξύ, λέγεται ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις του κ. Κουβέλη και για ένα άλλο θέμα. Θέλει να εντάξει στο νέο σχήμα τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η πρόθεσή του αυτή ήταν πρόδηλη και στη σύνθεση της κυβέρνησης το καλοκαίρι. Τους θέλει για δύο λόγους. Πρώτον, διότι θα υπάρξει καταλυτική η προσφορά τους στην ενδυνάμωση και συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων, και δεύτερον, διότι ο δεύτερος θα δώσει από κυβερνητικό θώκο τη μάχη της καθημερινότητας (όπως τη δίνει σαν απλός βουλευτής) – φτάνει, βέβαια, να υπάρχει και το ανάλογο υπουργείο…
- Αμετακίνητοι θεωρούνται υπουργοί που «ίδρωσαν» την φανέλα πριν και κατά την ψήφιση του τελευταίου μνημονίου. Στουρνάρας, Βρούτσης, Δένδιας, Σταϊκούρας και υπό προϋποθέσεις ο κ. Χατζηδάκης θεωρείται ότι θα παραμείνουν στη θέση τους. Εδώ υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι. Τα χαμηλά έσοδα βαραίνουν και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, παρ’ όλο που δεν είναι απευθείας δική του αρμοδιότητα, αλλά πολύ περισσότερο τον Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει καταγράψει σημαντικό έργο νοικοκυρέματος στο υπουργείο Εργασίας, αλλά ενδεχομένως να μετακομίσει σε παραγωγικό υπουργείο από το οποίο περιμένουμε πολλά, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να τονωθεί και ο συγκεκριμένος τομέας. Ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη λιγότερες αρμοδιότητες μετά την έλευση του κ. Βιρβιδάκη, οπότε ενδεχομένως να λειτουργήσει πιο συντονιστικά και λιγότερο εκτελεστικά από το ίδιο πόστο… Ο κ. Δένδιας θα παραμείνει στο πόστο του καθώς του πιστώνονται οι επιτυχίες της αστυνομίας στο χώρο της τρομοκρατίας.
- Στη θέση της παραμένει η Όλγα Κεφαλογιάννη προκειμένου να διαχειριστεί το μεγάλο φορτίο των αυξημένων ροών τουριστών που περιμένει η χώρα το καλοκαίρι. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κρίνεται αναγκαίος για τη σωστή εκπροσώπηση της χώρας ειδικά μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να χαράξει η Ελλάδα δική της ΑΟΖ, συνοδευόμενη με όλα τα παραλειπόμενα (ρηματική διακοίνωση κατά Τουρκίας κ.λ.π.) Σταθερός θεωρείται, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη, ο Σίμος Κεδίκογλου.
- Αυτοί για τους οποίους υπάρχει έντονο παρασκήνιο απομάκρυνσης είναι ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης –στον οποίο μπορεί να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία-, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο πρώτος δεν έχει αποδώσει, και αυτή είναι μια γενική άποψη στο Μαξίμου. «Δεν γίνεται να αυτονομούμε το Ναυτιλίας και να μη βγαίνουν καθημερινές ειδήσεις από εκεί παρά μόνο η απεργία των ναυτεργατών», λένε διάφοροι που περίμεναν αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και από τη μεριά των εφοπλιστών, εκτός από αυτήν της κυβέρνησης… Ο κ. Λυκουρέντζος έτυχε σε ένα δύσκολο υπουργείο που κλήθηκε να το διαχειριστεί με Σαλμά και Σκοπούλη, στελέχη (όλα μαζί) που δεν ταίριαξαν μεταξύ τους. Η λύση μάλλον θα δοθεί οριζόντια. Δηλαδή ενδεχομένως να καρατομηθούν όλοι αλλά να διασωθεί ένας που θα μεταφερθεί αλλού… Ο κ. Τσαυτάρης απλά –παρόλη την κατάρτιση του– δεν ταίριαξε με τη δύσκολη καθημερινότητα του υπουργείου…
- Μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καταλάβει τον υπουργείο Περιβάλλοντος ο κ. Μανιάτης τότε θα πρέπει να υπάρξει άλλος θώκος όπου θα αξιοποιηθεί ο ίδιος. Και το ζητούμενο είναι ποιος θα του δοθεί; Ένα παραγωγικό υπουργείο ή ένα υπουργείο καθημερινότητας; Και ο ίδιος μέχρι τι μπορεί να «αντέξει», δεδομένου ότι θέλει να παραμείνει πόλος έλξης συγκεκριμένων στελεχών «φιλελεύθερης» λογικής…
- Άλλο ένα στοιχείο του ανασχηματισμού που έρχεται είναι και το θέμα των υφυπουργών. Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τροφοδοτείται και από το παρασκήνιο των επαφών του Αντώνη Σαμαρά με βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπά στελέχη στην ταβέρνα «ο Βασίλης», στην Κηφισιά, είναι ότι επίκειται «σφαγή υφυπουργών». Αυτό ενδεχομένως να γίνει για πολλές αιτίες, αλλά κυρίως για λόγους ισορροπίας μέσα στη γαλάζια βαβέλ. Ο πρωθυπουργός στις επαφές του στην εν λόγω ταβέρνα ζητάει «κουράγιο» και «υπομονή» από τους βουλευτές του. Εκείνοι μεταφέρουν την αγανάκτηση της βάσης. Κάποιοι βουλευτές ενδεχομένως να ανταμειφθούν με κάποια κυβερνητική θέση. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν θέσεις και για τους άλλους εταίρους, εφόσον θελήσουν να «χωθούν» παραπάνω.(axiaplus)
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.