Διαβάστε ΕΔΩ το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΕΔΩ το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ΕΔΩ το ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
-.Ο Ανδρέας ο Παπανδρέου πως έβλεπε τους αξιωματικούς γενικά;
Δ. Δεν ασχολείται καθόλου, μου είχε απεριόριστη εμπιστοσύνη.
-.Όχι, λέω τους αξιωματικούς σαν Στρώμα, σαν κατηγορία κρατικών υπαλλήλων.
Δ. Ναι, με συμπάθεια τους έβλεπε, με πολύ μεγάλη συμπάθια. Αλλά πρέπει να σου πω ότι φρόντιζε η ευμενής μεταχείριση των αξιωματικών να μην αντιστρατεύεται και τους άλλους υπαλλήλους, ώστε να τους φέρει σε αντιπαράθεση. Δεν ήθελε. Δεν ήθελε να υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση. Γιατί θυμάμαι τότε που δώσαμε το επίδομα των αξιωματικών, το στεγαστικό επίδομα, ότι και ο Παπανδρέου και εγώ υπέστη στη Βουλή μέσα τρομερή επίθεση από τις άλλες κατηγορίες των…
Θυμάμαι τότε τον Κακλαμάνη, σημερινό πρόεδρο, που μας είπε, ήταν παιδείας νομίζω τότε, υπουργός, «Ότι και ο δάσκαλος που πάει στη Ρόδο θέλει μετάθεση και γιατί αυτός να μην παίρνει στεγαστικό επίδομα και να παίρνει ο αξιωματικός;. » Δεν ήθελε να παίρνουμε τέτοια μέτρα ώστε να γίνεται αυτό το πράγμα. Εγώ επέμενα πολύ για τους υπαξιωματικούς, τους οποίους θεωρούσα απαραίτητους για να ισχυροποιηθεί ο κορμός. Η σπονδυλική στήλη του στρατού πίστευα ότι είναι οι υπαξιωματικοί και για να μπορέσω να τους δώσω κάποια επιδόματα, τσακωθήκανε ο Παπανδρέου με τον υπουργό οικονομικών τότε που δεν έδινε τίποτα. Δεν ήτανε εύκολη η… οι αξιωματικοί είχανε εναντίον τους το πλείστο μέρος των Ελλήνων πολιτών, λόγω της …
-.Της χούντας.
Δ. Της χούντας.
-.Εντούτοις μια και το αναφέρατε, εγώ σας ρωτάω, πως εξηγείται η σημερινή απαξίωση των αξιωματικών, των εν ενεργεία αξιωματικών, όχι από το λαό αλλά από τη συντεταγμένη πολιτεία, από τους πολιτικούς; Αλλά και από τους δημοσιογράφους; Πως εσείς, χθεσινός αξιωματικός και χθεσινός πολιτικός, ερμηνεύετε σήμερα αυτή την απαξίωση των αξιωματικών;
Δ. Σου είπα ότι αυτό, αυτό απορρέει από την εφτάχρονη δικτατορία, που δύσκολα θα μπορέσει ποτέ το στίγμα αυτό να φύγει από τις πλάτες των αξιωματικών. Δεν είναι λίγο να είσαι εφτά χρόνια δικτάτορας, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Δε φεύγει τόσο εύκολα. Αλλά εγώ πιστεύω ότι λίγο – λίγο θα απαλειφθεί αυτό και πιστεύω ότι οι νέες γενεές που θα έρθουνε θα λησμονήσουν τελείως το προπατορικό αμάρτημα των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να μπορέσουν κάπως να τύχουνε ευνοϊκής μεταχειρίσεως, όχι απλώς να τύχουν καλής, να τύχουν ευνοϊκής μεταχειρίσεως τα στελέχη του στρατού. Το πιστεύω αυτό. Αλλά δεν μπορεί να γίνει απότομα, δεν μπορεί να γίνει απότομα.
-.Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν αξιωματικοί, όπως λένε μερικοί, να είναι μπλεγμένοι σε αυτήν την ιστορία της τρομοκρατίας στην Ελλάδα;
Δ. Δεν το πιστεύω καθόλου. Δεν το πιστεύω καθόλου αυτό το πράγμα, ούτε το πίστευα ποτέ. Καθόλου. Αλλά ήταν αρκετό αυτό που σου είπα. Η εφτάχρονη δικτατορία άφησε ανεξίτηλα ίχνη στον ελληνικό λαό. Πώς να το κάνουμε δεν γίνεται αλλιώς. Απόδειξη δε αυτού είναι ότι ενώ κυβέρνησαν εφτά χρόνια την Ελλάδα, δεν μπόρεσαν να πάρουνε ένα αξιόλογο ποσοστό στις εκλογές. Λίγο είναι αυτό; Δεν δείχνει ότι είναι της καθολικής αποδοκιμασίας του ελληνικού λαού; Είναι λίγο να είσαι εφτά χρόνια κυβερνήτης και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα; Να παίρνει ο Αβραμόπουλος, να παίρνει ο Τσοβόλας, να παίρνουνε όλοι οι άλλοι και να μην μπορεί αυτοί οι οποίοι κυβέρνησαν την Ελλάδα εφτά χρόνια να πάρουνε ένα όχι σημαντικό, ένα άξιο λόγου ποσοστό;
-.Εννοείτε την ακροδεξιά;
Δ. Ναι. Βεβαίως. Μα η ακροδεξιά ήταν η δικτατορία.
-.Με τον Λυμπέρη, τον ναύαρχο, είχατε συνεργαστεί όταν είσαστε αρχικά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.μετά την μεταπολίτευση …
Δ. Ναι.
-.… και μετά ως υπουργός εθνικής άμυνας;
Δ. Είχα, όχι μετά την, μετά όχι δεν ήθελα να έχω. Δεν ήθελα να έχω μετά και ο Λυμπέρης πήγαινε κατευθείαν στον Παπανδρέου. Και του είχα πει του Παπανδρέου μια φορά, ότι θα τον διώξω τον Λυμπέρη εάν εξακολουθεί να έρχεται σ’ εκείνον. Του το είχα πει και μου είπε «Γιατί το λες αυτό; Κακό είναι; » Του είπα «Είναι κάκιστο, διότι υπερβαίνει την ιεραρχία και αν θα έρθει σε μένα, μετά να έρθει σε σας αλλά όχι πριν. » Η δε πολιτεία τού επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, δεν είναι κάτι που εγώ το υιοθετώ, ήτανε {κακό}παράδειγμα, το λιγότερο που μπορώ να πω.
-.Γιατί;
Δ. Γιατί πήγε στην κεντρική επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.και δεν έχει κανένα, κανένα λόγο μετά να θέλει να επανέλθει ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Κανένα λόγο.
-.Πως είδατε τα Ίμια στρατηγέ;
Δ. Έχω μιλήσει και στην Βουλή γι’ αυτό. Τα είδα με τρόπο απαξιωτικό και για τους τρεις. Και για τον Αρσένη και για τον Λυμπέρη και για τον Κουρή. Οι τρεις αυτοί για μένα είναι υπεύθυνοι διότι έχασαν την στρατηγική. Όχι γιατί δεν κάναν πόλεμο, ούτε πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει πόλεμος για τα Ίμια με την Τουρκία. Αλλά η όλη διαχείριση της κρίσεως τότε και η έλλειψη προετοιμασίας που οδηγούσε αναπόφευκτα στη κρίση. Διότι δεν είναι τυχαίο το πώς έγινε η κρίση στα Ίμια, πιστεύω ότι η ευθύνη αυτή βαρύνει τους τρεις αυτούς. Αρσένη, Λυμπέρη, Κουρή.
-.Την αντιμετώπιση στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό τον Σημίτη, πως τη βλέπετε;
Δ. Την βλέπω ανεπαρκή, διότι εγώ πρότεινα τότε στο Σημίτη να τους διώξει και τους τρεις την ίδια ώρα. Το είπα στο Ρέπα. Την ίδια ώρα να φύγουν και οι τρεις.
-.Δεν σας ρωτάω για την αντιμετώπιση της ηγεσίας του στρατεύματος. Για την αντιμετώπιση του Ελληνο- Αμερικανο- Τουρκικού θέματος.
Δ. Είπα ότι για μένα υπεύθυνοι είναι για το σύνολο της διαχειρίσεως οι τρεις αυτοί που ήτανε από παλιά στα πόστα τους. Ο Σημίτης δεν είχε πάρει έγκριση του κοινοβουλίου, δεν είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, συνεπώς δεν έχει ευθύνες. Δεν έχει καμία ευθύνη για μένα, ευθύνη έχει για τη συμπεριφορά του έναντι των άλλων που ήταν υπεύθυνοι. Διότι δεν είχε υπεύθυνους. Και απόδειξη αυτού δε είναι, ότι μέχρι τώρα κολάν στο Σημίτη, για μένα παράλογα. Εάν ο Σημίτης τους είχε πάρει τα κεφάλια και στους τρεις δεν θα είχε κανείς λόγο να του πει σήμερα «Τι έκανες; », γιατί δεν μπορούσε να κάνει και τίποτα.
-.Αιτιάστε τον εαυτό σας, διότι σαν πολιτικό πρόσωπο υπεύθυνος του υπουργείου εθνικής άμυνας, εισηγηθήκατε και πετύχατε νομοθεσία τέτοια η οποία έδινε βαθμούς σε αξιωματικούς που είχανε επί δικτατορίας διωχθεί. Σας ρωτάω λοιπόν σήμερα, ποια είναι η γνώμη σας για τις διαδοχικές αποκαταστάσεις; Όχι για μια αποκατάσταση. Για δύο, τρεις και τέσσερις αποκαταστάσεις. Εσείς απ’ ότι είδα είστε υποστράτηγος, τι είστε;
Δ. Αντιστράτηγος.
-.Αντιστράτηγος. Εντούτοις πόσες φορές αποκατασταθήκατε; Μία ή δύο;
Δ. Δύο. Θα σου πω και γιατί.
-.Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν αποκατασταθεί τρεις και τέσσερις φορές. Γι’ αυτές θέλω να μου πείτε.
Δ. Δεν είναι θέμα το πόσες, εγώ έκανα το νόμο τότε για να αποκατασταθούνε και τον εξήγησα και στη Βουλή. Διότι πιστεύω ότι έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις επερχόμενες γενεές των στελεχών, ώστε να μην φοβούνται να αντιδράσουνε σε μια άλλη επερχόμενη περίπτωση πραξικοπήματος. Δεν με ενδιέφερε να γίνουν στρατηγοί, ας γίνουνε και πενήντα και εκατό και εκατόν πενήντα, δεν είναι παραπάνω, αρκεί να αποτελεί αυτή η πράξη κίνητρο για τη μη επανάληψη ενός τέτοιου πραξικοπήματος.
-.Ένα λεπτό, δεν καταλάβατε. Πόσα χρόνια είσαστε εν ενεργεία αξιωματικός, εσείς;
Δ. Εγώ; Εγώ μπήκα το 39 και όταν έφυγα, έφυγα το ’67. Από το ’39 μέχρι το ’67, βαλε πόσα χρόνια είναι, ήμουνα και αλεξιπτωτιστής, έχω κάνει και πολεμική πτώση. (…) έχω πολεμικά χρόνια πάρα πολλά …
-.Άρα έχετε 29 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας;
Δ. 29 πραγματικά ναι, αν βάλεις και τα πολεμικά περνάω τα 35 γιατί έχω και πολεμικές πτώσεις.
-.Έχετε 29 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας.
Δ. Ναι.
-.Γνωρίζετε ότι, όχι εξαιτίας του νόμου που περάσατε εσείς, έχετε κολλήσει σε αυτόν τον νόμο, ξέρετε ότι υπήρξαν και άλλοι νόμοι στη Βουλή; Οι οποίοι δώσανε πρόσθετες αποκαταστάσεις; Ξέρετε ότι έχουνε σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν αξιωματικοί οι οποίοι με ένα χρόνο, ένα χρόνο υπηρεσίας πραγματικής στις ένοπλες δυνάμεις και ως 15 χρόνια, ονομάζονται ναύαρχοι και στρατηγοί;
Δ. Δεν τα υιοθετώ αυτά τα πράγματα. Κοίτα να σου πω, εγώ έκανα αυτό το νόμο γενικό και καθολικό, χωρίς εξαίρεση καμία. Επειδή είδα κάτι που είπε ο (…) τότε στη Βουλή, ότι κάνω το νόμο για να γίνω εγώ, του είπα ότι αυτό που λες δεν είναι αλήθεια. Τον πέρασα αυτόν τον νόμο το ’82 για δεκαπέντε δεκαέξη χρόνια, δεν ξέρω πόσα είναι, δεν έγινε και έγινε τώρα τελευταία πριν από δυο τρία χρόνια, κατόπιν προτάσεως του κύριου Αποστολάκη, έγινε ο Χαραλαμπόπουλος και βάλανε, τι βάλανε μέσα.
-.Μα δεν μιλάω, ούτε για το νόμο που περάσατε εσείς, ούτε για τη δικιά σας την περίπτωση. Εσείς είσαστε τριάντα χρόνια και έχετε πολεμήσει. Και πολεμήσατε και τη χούντα και κάνατε και εξορίες, δεν μιλάω γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Εγώ μιλάω …
Δ. Δεν τις υιοθετώ και δεν, δεν τις πιστεύω.
-.Πέστε το μου λοιπόν.
Δ. Έτσι.
-.Έχουμε διαδοχικές, από εκεί υπάρχει απαξίωση των αξιωματικών σήμερα. Υπάρχει απαξίωση.
Δ. Δεν ξέρω αν ήταν αυτό, εγώ πιστεύω ότι ήταν άλλο το αμάρτημα. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτό, ο λόγος είναι, γιατί αυτά προτού να γίνουνε, υπήρχε, λοιπόν δεν πιστεύω ότι είναι αυτό. Εκεί η πεποίθηση μου, η στερεά πεποίθηση μου είναι ότι, η τυραννία της εφταετίας μας βαρύνει σαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ακόμη πολύ. Ίσως αυτό να απαλειφθεί στις μετέπειτα δεκαετίες. Δηλαδή πιστεύω ότι, πρέπει να περάσει και το 2010 για να μπορέσει να ξεχαστεί αυτό το πράγμα.
-.Πως βλέπετε τις επερχόμενες σημαντικές αλλαγές σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις και στην αλλαγή των απειλών της χώρας; Πως βλέπετε την τροποποίηση, την αλλαγή του θεσμού του στρατεύσιμου οπλίτη σε μόνιμο;
Δ. Θα σου απαντήσω αμέσως. Πιστεύω ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πρέπει να έχει υψηλό βαθμό ετοιμότητας ένοπλων δυνάμεων, τέτοιων ώστε να μπορεί να προστατέψει την ακεραιότητα της. Επειδή όμως υπάρχει και το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, ο ασφαλής τρόπος για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της πατρίδας μας, είναι ένας και μοναδικός. Πρώτον, αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας με κίνητρα τέτοια που να μπορούν τα νέα ζευγάρια να δημιουργούν οικογένειες. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Ένα το κρατούμενο. Και δεύτερο, για να μην πέσουμε σε μισθοφορικούς στρατούς, στους οποίους δεν πιστεύω, δεν πιστεύω και στην πενταετία, παρ’ ότι την έκανα εγώ. Την πενταετία την πήγα στα σύνορα, βρήκα τα άρματα να μην είναι επανδρωμένα και ήρθα εδώ, προέδρευσα του ΣΑΓΕ και υποχρέωσα το ναυτικό και την αεροπορία να μου δώσει χίλια και χίλια {άτομα}, για να μπορέσω να στελεχώσω τα αντιαεροπορικά και τα άρματα. Αυτό το νομοσχέδιο, με κάλεσε ο Καραμανλής και μου είπε ότι φτιάχνω πραιτοριανούς, του είπα ότι δεν φτιάχνω, του εξήγησα για πιο λόγο έγινε, δεν το είπα στους δημοσιογράφους, μου είπε «Γιατί δεν το λες στους δημοσιογράφους; Διότι η πολιτική είναι δημόσια.» Του είπα ότι δεν μπορώ να πω ότι πήγα και στα σύνορα τα τούρκικα, βρήκα τα άρματα να μην έχουνε πλήρωμα. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι εκατό τοις εκατό επανδρωμένα, ήταν και ο αρχηγός του στρατού μαζί μου, μου είχε πει ότι έχει εβδομήντα πέντε τοις εκατό και δεν υπήρχε ούτε ο οδηγός του άρματος. Διότι όταν του είπα πήγαινε τους όλους, δεν μπορούσανε να φύγουνε τα άρματα. Και θυμάμαι τότε που με βρίζανε όλοι γιατί φύγανε από τα…, περνάγανε από τον Αχλαδόκαμπο οι της Τριπόλεως, όλοι με μέσον είχανε πάει στην αεροπορία και πήγανε στον Αυλώνα και οι ναυτικοί από το ναυτικό είχανε πάει στην αυτή τους. Παρά την αντίδραση των δύο αρχηγών τότε, εγώ τους είπα ότι δεν γίνεται αλλιώς. Θα πάνε εκεί. Και για να μπορέσουν να τους αποδώσουν τους στρατιώτες αυτουνούς, πέρασα αυτόν τον νόμο της πενταετίας. Ο Καραμανλής με την άλλη του γραμμή δεν ήθελε ουδενί λόγω. Εγώ τον έκανα αυτόν τον νόμο, τον καταστρατηγήσανε μετά διότι είχα πει πως θα αποκαθίστανται. Τώρα πήγα μια μέρα στις καταδρομές και παρακολούθησα την ορκωμοσία των νέων έμμισθων και είπα στο Γιάννο τον Παπαντωνίου, ότι σε πέντε χρόνια αυτοί θα είναι χειρότεροι από τους χωροφύλακες. Δεν πιστεύω καθόλου στο μισθοφορικό στρατό και πιστεύω ότι, ως δεύτερο μετά το άλλο που σου είπα για την υπογεννητικότητα, πρέπει να στρατεύονται και οι γυναίκες. Το τονίζω. Να επιστρατεύονται και οι γυναίκες. Δεν μπορεί μια γυναίκα να είναι πιλότος της πολεμικής αεροπορίας σήμερα και να λέμε ότι δεν μπορεί να είναι δακτυλογράφος στη μεραρχία ή στο σύνταγμα. Είναι αστεία αυτή η υπόθεση.
-.Δύο από τους υπασπιστές σας έγιναν αρχηγοί στο ναυτικό, το ξέρετε;
Δ. Για ποιους, για τον Αντωνιάδη;
-.Και για τον Ιωαννίδη που ήταν του Αντρέα υπασπιστής. Το ίδιο κάνει. Δικοί σας ήταν και οι δύο.
Δ. Δικοί μας ήταν και οι δύο.
-.Πως το βλέπετε, πως το σχολιάζετε αυτό;
Δ. Εγώ δεν έχω καμία ανάμιξη, ούτε ξέρω γιατί τους κάνανε.
-.Ανάμιξη δεν έχετε …
Δ. Πρέπει να πεις σε αυτούς που έγιναν.
-.Δεν ρωτάω αυτούς, ρωτάω εσάς. Τον είχατε τον Αντώνη τον Αντωνιάδη υπασπιστή χρόνια εκεί. Πέστε μου τη γνώμη σας.
Δ. Όχι χρόνια, λίγο καιρό έμεινε ο …
-.Όσο έμεινε.
Δ. Δεν έμεινε πολλά χρόνια.
-.Όσο έμεινε.
Δ. Θες να σου πω κάτι; Διότι ήτανε υπό τις διαταγές μου, εμένα με κολακεύει αυτό το πράγμα. Για τις ικανότητες όμως που έχει και για το αν έγινε επαξίως ή όχι, πρέπει να ξέρω για να μπορώ να τον συγκρίνω και με άλλους. Αλλά τέτοια ενδιαφέροντα δεν έχω, γι’ αυτό δεν ξέρω.
-.Τι γνώμη έχετε για τον τρόπο που έγινε η αλλαγή Θεοδωρουλάκη με Αντωνιάδη και πέστε μου τη γνώμη σας για την επέμβαση οικονομικών παραγόντων της χώρας, εκτός κυβέρνησης και ένοπλων δυνάμεων …
Δ. Νομικών;
-.… Την επέμβαση … Οικονομικών. Στις επιλογές ηγεσίας. Είχατε τέτοιες επεμβάσεις εσείς;
Δ. Και να είχα, εμένα δεν τολμάγανε να μου πούνε τέτοια πράγματα.
-.Είχατε ή δεν είχατε;
Δ. Δεν τα σήκωνα ποτέ. Το ‘ξεραν. Το ξέρανε. Κανείς δεν με ενόχλησε ποτέ. Ποτέ κανείς για τίποτα.
-.Πέστε μου λοιπόν, αλλαγή Θεοδωρουλάκη με Αντωνιάδη.
Δ. Δεν το ξέρω. Σου είπα …
-.Διαβάσατε τις εφημερίδες.
Δ. Μα σου είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχω, δεν μπορώ να ξέρω, διότι αν δεν ξέρω ότι εσύ, ο τάδε, ο τάδε, ο τάδε, διεκδικείτε μια θέση και εσύ είσαι χειρότερος από τον άλλον τον Χ δεν μπορώ να πω ότι κακώς έγινες εσύ. Πρέπει να ξέρω.
-.Πως βλέπετε σήμερα το ΠΑ.ΣΟΚ στρατηγέ;
Δ. Θα είχε πάει πάρα πολύ καλά, διότι πιστεύω ότι είναι πραγματικά εργασ…, όχι, δεν θα έλεγα εργατικοί δεν μπορώ να πω ότι είναι, εργάζεται αρκετά, δεν έχουν όμως πυγμή στη διοίκηση. Δεν υπάρχει πυγμή στη διοίκηση, δεν υπάρχει ζωντάνια, δεν υπάρχει νεύρο και γι’ αυτό το έργο τους και δεν φαίνεται και δεν ολοκληρώνεται. Αυτό το έχει αντιληφθεί ο Ελληνικός λαός, πράγματι ο Χρυσοχοϊδης κατάφερε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης να έχει ένα αποτέλεσμα θεαματικό. Το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει και το Κόμμα, αλλά δυστυχώς ήρθανε άλλες ανωμαλίες των ημερών και λοιπά, για να μην το αφήσουν να αναδειχθεί όσο θα έπρεπε να αναδειχθεί. Πιστεύω ότι το έργο του Χρυσοχοϊδη πραγματικά βοήθησε την αναβάθμιση της Ελλάδας. Βελτίωσε το κύρος της και διευκολύνει την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Άλλες κατευθύνσεις της κυβερνητικής δραστηριότητας δεν θέλω να ασχοληθώ, δεν είναι τέτοιες όμως που να δείχνουν ένα νεύρο, μια πυγμή και μια ολοκλήρωση. Δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω γιατί. Θα μου πεις «Αυτό μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους; » Αναντίρρητα ναι μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους, μπορεί να επηρεάσει τους δημαγωγούς και μπορεί να καταδικάσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., διότι στην Ελλάδα το έχουμε ξαναδεί αυτό, δεν ψηφίζουν οι Έλληνες. Απλώς καταψηφίζουν. Αυτό είναι.
-.Τι νοσταλγείτε τώρα απ’ όλα τα χρόνια …
Δ. Τα πάντα. Νοσταλγώ να ξαναήμουνα, όπως πάω το απόγευμα για τα εξήντα χρόνια του Ιερού Λόχου που είχα πάει πριν από εξήντα χρόνια και κατετάγην εθελοντικά, να ήμουνα πάλι, πάλι θα ξαναπήγαινα. Και θες να σου πω και κάτι; Όταν ο γιος μου αποφάσισε να κάνει κάποια καριέρα, του είπα ότι «Εγώ και τώρα να μου πεις, θα πάω πάλι στον στρατό. Και σου προτείνω να πας, διότι εγώ δεν είχα ούτε λεφτά και πέρασα καλή ζωή, παρά την τυραννία, παρά το ότι έβγαλα δέκα χρόνια πόλεμο σε μικρούς βαθμούς, σε πολύ μικρούς βαθμούς και έπαιξα τη ζωή μου κορόνα – γράμματα. Θα ξαναπήγαινα διότι πραγματικά είναι ένα επάγγελμα το οποίο εξασφαλίζει δόξα, για την οποία πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να ισοφαρίσει με το χρήμα.» Με κοίταξε λοιπόν και μου είπε, «Ρε πατέρα να πας, εγώ δεν πάω»
-.21 Απριλίου του 1967 υπηρετούν στο πολεμικό ναυτικό πεντακόσιοι εβδομήντα έξη αξιωματικοί. Ούτε ένας από αυτός δεν έχει δηλώσει πατέρα εργάτη. Πέντε από αυτούς έχουν δηλώσει πατέρα κτηματία.
Δ. Εσύ ήσουνα μεταξύ;
-.Όχι.
Δ. Τι ήταν ο πατέρας σου;
-.Συμβολαιογράφος ήτανε.
Δ. Πολύ απλό.
-.Στο στρατό ξηράς τι γινόταν την ίδια μέρα;
Δ. Άκου να σου πω ένα πράγμα. Επειδή αυτό με πείραζε εμένα πολύ, εγώ έβαλα τα στρατιωτικά σχολεία όπως ξέρεις, στις πανελλήνιες εξετάσεις. Εγώ το έβαλα με αντίδραση τρομερή. Όλων.
-.Ποιανών όλων;
Δ. Των δεξιών κυρίως και του Καραμανλή.
-.Γιατί αντίδραση;
Δ. Διότι φοβότανε ότι θα μπουν όλοι οι κομμουνιστές.
-.Και λοιπόν;
Δ. Τους είπα λοιπόν ότι «Αν οι κομμουνιστές είναι τόσο ικανοί ώστε να έχουνε πέντε τοις εκατό στο εκλογικό σώμα και στη σχολή ευελπίδων να έχουν 100, 55, 95 ήμαστε τότε άξιοι της τύχης μας και να γίνει κομμουνισμός. Πώς να το κάνουμε δηλαδή. Σημαίνει ότι αυτοί είναι αξιότεροι και είναι καταλληλότεροι να διοικήσουν. » Και πέρασε. Θέλω να σου πω με αυτό ότι, τώρα με τις πανελλήνιες εξετάσεις δεν μπορεί να ξαναγίνει ποτέ αυτό. Ποτέ. Και πάλι σου λέω ότι η καριέρα του αξιωματικού, ήταν αυτή που, (είτε αεροπορίας είτε ξηράς), θεωρώ ότι είναι από τις πιο ένδοξες και τις πιο ολοκληρωμένες καριέρες. Και ένας, άντρας ή γυναίκα, θα είναι πάρα πολύ σοφός εάν την επιλέξει για να την ακολουθήσει.
-.Πώς; Υπηρετώντας στο Αφγανιστάν;
Δ. Δεν είναι κακό το να υπηρετήσεις στο Αφγανιστάν. Κακό είναι αυτό που είπες, η απαξίωση. Εγώ πιστεύω ότι από εμάς εξαρτάται, όλους και τους απόστρατους και τους εν ενεργεία, να μπορέσουμε να υποχρεώσουμε τον Ελληνικό λαό να μας προσέξει κατά διαφορετικό τρόπο απ’ ότι μέχρι σήμερα. Να αντιληφθεί ότι εμείς ήμαστε, πέρα από οτιδήποτε άλλο, πατριώτες. Πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο άνθρωποι οι οποίοι κοιτάμε την πατρίδα μας και τίποτα άλλο.
-.Μπορείτε να μου εξηγήσετε πως τα κοιτάζουμε σήμερα αυτά; Όταν στο Αιγαίο έχουμε παραδώσει και τον επιχειρησιακό του έλεγχο και τον εναέριο χώρο και τις γκρίζες ζώνες και εκατόν πενήντα ένα νησιά και νησίδες και το κακό συναπάντημα και μου λέτε τώρα για πατρίδα και ιστορίες; Πούν’ το αυτό; Που είναι του Παπανδρέου του Ανδρέα οι τοποθετήσεις πάνω στο θέμα του Αιγαίου; Εγώ δεν {πρέπει να } κάνω τοποθέτηση τώρα και κακώς το κάνω το ερώτημα έτσι. Πέστε μου όμως, αυτός που θα μπει σήμερα στη σχολή ευελπίδων και στη σχολή δοκίμων, τι παιδεία θα πάρει;
Δ. Από αυτόν εξαρτάται. Θες να σου πω κάτι; Από αυτόν εξαρτάται να αλλάξει τη μοίρα του έθνους. Διότι θα έχει τη δύναμη και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τρομερή δύναμη την οποία δεν ξέρουν. Αρκεί να έχουν καλούς στόχους. Πρέπει να ξέρουνε που θα στοχεύσουν. Και πιστεύω ότι δεν είναι θέμα που θα γίνει αύριο, αλλά μέσα σ’ αυτήν την δεκαετία, σ’ αυτήν την δεκαετία. Μέχρι το 2010 πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Είμαι βέβαιος για αυτό….
[1] Ο Δροσογιάννης επιμένει στο σημείο αυτό. Και όταν βάζει όρο στον Ανδρέα Παπανδρέου να μην δέχεται αξιωματικούς, εάν δεν είναι παρών ο ίδιος, σημαίνει πως το απαιτεί είτε για να προστατεύσει τον Ανδρέα από πιθανές προτάσεις των αξιωματικών, που κρίνει πως οπωσδήποτε θα του γίνουν (δεν εξηγείται διαφορετικά η έκφραση ΄΄τους ξέρω εγώ΄΄) είτε διότι φοβόταν πως ο Παπανδρέου είναι επιρρεπής σε εμπλοκές με στρατιωτικούς. Σε κάθε περίπτωση ο Δροσογιάννης δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τους αξιωματικούς, τουλάχιστον όσον αφορά την πίστη τους στο βασιλιά. Το γεγονός πως θεωρεί όλους ως βασιλόφρονες (πλην ενός) δεν αυξάνει την αξιοπιστία και μόνον ως υπερβολή εξηγείται. Με την οποία θέλει να τονίσει τις πελατειακές σχέσεις πολλών με το παλάτι.
[2]Εκτός όλων των άλλων εκδόσεων βιβλίων, πρακτικών δίκης, άρθρων κ.λ.π. ο Παπαγεωργόπουλος στη δική του συνέντευξη της εργασίας, καλύπτει και αυτό το σημείο της γνώσης των Παπανδρέου για τον ΑΣΠΙΔΑ.
[3]Την ίδια όμως άποψη προβάλλουν και οι οπαδοί της επταετίας. Ότι θυσιάστηκε η Κύπρος για να ανατραπεί το καθεστώς των Αθηνών. Με σύμπραξη και γνώση και των πολιτικών της εποχής όμως.
[4] Ο Δροσογιάννης κατάγεται από τη Φθιώτιδα και όταν έφυγε από το στρατό είχε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Ο Παπάς καταφέρεται εναντίον του, εάν αληθεύουν αυτά που λέει ο Δροσογιάννης, διότι η μεν καταγωγή του -ως εκ της Ρούμελης – συνδέεται με τα τσαρούχια, όσο δε για τον βαθμό προφανώς υπονοεί τις αποκαταστάσεις μέχρι του αντιστράτηγου. Αλλά και η καταγωγή του Παπά είναι από την Κύμη της Εύβοιας. Ο ίδιος δε φημίζεται και είναι και στα πλεονεκτήματά του ο λαϊκός τρόπος συμπεριφοράς. Εξ ου και η αγάπη που έτρεφαν τα πληρώματα των πλοίων που κυβέρνησε. Επομένως είναι άδικος όταν μιλάει έτσι για το Δροσογιάννη.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.