Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές ως προς τα χρήματα που φέρονται να σπαταλούν για τις μισθοδοσίες των μελών τους.
Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή πόρισμα κλιμακίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο οποίο φέρεται να καταγράφεται σπατάλη χρημάτων σε μισθοδοσία των μελών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με υψηλές αποζημιώσεις που παρέμειναν αμείωτες παρά το γεγονός ότι σχετικοί νόμοι επέβαλαν τη μείωσή τους κατά το ήμισυ.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που αναφέρεται στα ευρήματα του ΓΛΚ στη μισθοδοσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ζητεί να επιστραφεί μεγάλο μέρος των χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ειδικό κλιμάκιο ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή δεν προέβη εγκαίρως στις μειώσεις μισθοδοσίας που θεσπίστηκαν με ειδικούς νόμους το 2010 και το 2011. Τα μέλη της επιτροπής μάλιστα εμφανίζονται από το 2007 ως το 2010 να πραγματοποιούν αυθημερόν περισσότερες από μια συνεδριάσεις και να αμείβονται για όλες ξεπερνώντας το όριο των 150 ανά έτος που προβλέπεται. Ο πρόεδρος αμειβόταν με 300 ευρώ ανά συνεδρίαση και τα μέλη με 250 ευρώ. Χαρακτηριστικά εντοπίστηκαν επτά συνεδριάσεις σε μια ημέρα. ...
Σύμφωνα με το κλιμάκιο το φαινόμενο αυτό ήταν σύνηθες το 2009, μειώθηκε το 2010 και εξαλείφθηκε το 2011.

Μετά το 2010 όμως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρατηρήθηκε ένα άλλο φαινόμενο. Ενώ με διαδοχικούς νόμους που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και επικυρώθηκαν από πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου μειώθηκε η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε τέτοιες συνεδριάσεις, αρχικώς κατά 7% και από 1/1/2010 κατά 50%, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστέρησε πολύ να τις εφαρμόσει. Συγκεκριμένα το διάστημα 1/1/2010 – 28/2/2010 δεν διενεργήθηκε καμία μείωση στις αποζημιώσεις των συμμετεχόντων σε συνεδριάσεις, ενώ το διάστημα 1/3/201031/5/2010 διενεργήθηκε μείωση 7%. Από 1/6/2010 ως 31/3/2011 διενεργήθηκε επιπλέον μείωση 3% και μόνο μετά την 1/4/2011 υιοθετήθηκε η μείωση κατά 50%!

Ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο του 2011 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να ανακληθούν οι μειώσεις και οι αποζημιώσεις να επανέλθουν στα επίπεδα του 2009. Πέρα από όλα αυτά όμως, τόσο οι δυο τελευταίοι πρόεδροι της επιτροπής όσο και τα μέλη της, ενώ δεν δικαιούνταν επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, εμφανίζονται να τα εισέπρατταν από το 2004 ως τώρα κανονικά. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αμείβονταν κανονικά και κατά τις ημέρες που απεργούσαν. Όλα αυτά τα χρήματα, το υπουργείο  Οικονομικών ζητά να επιστραφούν. Θα παρακρατείται το 10% των μισθών μέχρι την εξόφληση του ποσού που θα βεβαιωθεί. Η ρύθμιση αυτή αφορά ακόμα και αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν. Το θέμα έχει αναφερθεί και στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής που εποπτεύει τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, αλλά δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Π. Στάθης capital
Σχόλιο:
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
ΤΟΥ Ν 703/77 ΚΑΤ'ΕΤΟΣ (2000-2010)
Είναι της τάξεως των 349.571.686 €
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι με 3495716 ανά έτος αυτή η επιτροπή δεν ήταν βιώσιμη και μάλλον τα έξοδα της ήταν περισσότερα από τα έσοδα.

Για κάποιον που θέλει να μορφώσει την δική του άποψη ας δει τα παρακάτω

Νάσος


Αποφάσεις ΕΠΑΝΤ

Διαβάστε περισσότερα
Γνωμοδοτήσεις

Διαβάστε περισσότερα
Επιβληθέντα Πρόστιμα (2000-2010)


Διαβάστε περισσότερα
Στατιστικά Στοιχεία Αποφάσεων


Διαβάστε περισσότερα
Συγκεντρωτικός πίνακας γνωμοδοτήσεων (2011-2012)


Διαβάστε περισσότερα
Δελτία Τύπου


Διαβάστε περισσότερα
Επίκαιρα Θέματα

Διαβάστε περισσότερα
Ανακοινώσεις


Διαβάστε περισσότερα
Πρόγραμμα Συνεδριάσεων


Διαβάστε περισσότερα
Προκηρύξεις Διακηρύξεις

Διαβάστε περισσότερα
Ανακοινώσεις Συγκεντρώσεων

Διαβάστε περισσότερα
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.