Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Σκασμός Αντωνάκη μου!


Γράφει ο Δευκαλίων

Για ακόμα μία φορά πλήρης επιβεβαίωση της στήλης. Μόλις στον προηγούμενο Δευκαλίωνα είχαμε αναφέρει ότι εκτός από την ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που αποφασίστηκε να κλείσει, καμία άλλη τράπεζα δεν θα έκλεινε γιατί τα χρήματα που θα έχαναν οι Ρώσοι ολιγάρχες σ’ αυτήν την περίπτωση θα  ήταν πολύ περισσότερα από τα χρήματα που χρειάζονταν για να σωθούν οι προβληματικές τράπεζες. Όντως έτσι συνέβη. Η Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ δεν θα κλείσει, αλλά θα κουρέψει τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σε ποσοστό περίπου 30%.
Δηλαδή σε απλά Ελληνικά… Οι Ρώσοι Ολιγάρχες αποδέχθηκαν να χάσουν το 30% των καταθέσεων τους για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα υπόλοιπα. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Υπάρχουν και ζημιές. Δεν θα στενοχωρηθούμε για τους Ρώσους Ολιγάρχες, αλλά σήμερα που η Κυπριακή Οικονομική Κρίση φαίνεται ότι έχει εισέλθει στο στάδιο της διαπραγμάτευσης θα ήταν χρήσιμο να πούμε μερικά πράγματα που θα ερμηνεύσουν και την προηγούμενη στάση μας.
Στην Κύπρο λειτουργούσαν τρεις κυπριακές τράπεζες, αρκετές συνεταιριστικές κυπριακές τράπεζες, όπως επίσης και πάρα πολλά υποκαταστήματα ξένων τραπεζών μεταξύ των οποίων και υποκαταστήματα όλων των Ελληνικών.
Πως δημιουργήθηκε η κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου; Για να προσελκύσουν καταθέσεις οι κυπριακές τράπεζες έδιναν υψηλά επιτόκια. Ευνόητα για να κερδίσουν οι κυπριακές τράπεζες έπρεπε να δανείζουν με ακόμα υψηλότερα επιτόκια. Όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί οι κεντρικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης και της...
ΕΚΤ δανείζουν με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Άρα οι κυπριακές τράπεζες βαθμιαία μετατρέπονταν σε προβληματικές και οδηγούνταν στην χρεοκοπία. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε τις τεράστιες ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και τις ακόμα μεγαλύτερες της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την κοινή νομοθεσία της ευρωζώνης η ΕΚΤ είναι αποκλειστική υπεύθυνη για την ορθή λειτουργία του κάθε εθνικού τραπεζικού συστήματος. Συνεργάτης της ΕΚΤ ανά χώρα είναι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Μετά από αυτήν την επισήμανση αναδεικνύονται αυτονόητα οι ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της ΕΚΤ.  Ήταν οφθαλμοφανής εδώ και αρκετά χρόνια η πορεία των κυπριακών τραπεζών προς την καταστροφή. Τι έκαναν λοιπόν οι σύμφωνα με τον νόμο υπεύθυνες για την ορθή λειτουργία των κυπριακών τραπεζών, Κεντρικές Τράπεζες;
Γιατί δεν τράβηξαν έγκαιρα και αποτελεσματικά το χειρόφρενο; Γιατί άφησαν να εξελιχθεί  ένα μικρό πρόβλημα σε χρεοκοπία; Μήπως έχουμε μία δόλια τακτική της ΕΚΤ που άφησε να εξελιχθεί το πρόβλημα σε χρεοκοπία για να γονατίσει το Κυπριακό Κράτος και να πουληθούν σε εξευτελιστική τιμή τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου;
Μία μικρή ελπίδα για την σωτηρία των κυπριακών τραπεζών διαφάνηκε με την Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση. Τότε οι κυπριακές τράπεζες αγόρασαν από την δευτερογενή κυρίως αγορά φθηνά Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα. Έτσι οι ισολογισμοί τους διορθώθηκαν αφού η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής τιμής των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων και της χαμηλής τιμής αγοράς ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και έδινε υψηλά λογιστικά κέρδη. Όμως μετά το κούρεμα των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, το γνωστό PSI και αυτά τα λογιστικά κέρδη εξανεμίστηκαν και έγιναν πραγματικές ζημιές.
Αυτή με απλά λόγια είναι η περιγραφή της Κυπριακής Οικονομικής κρίσης που είναι κύρια τραπεζική και όχι δημοσιονομική. Μία δράκα Κύπριων και Ελλήνων καπιταλιστών με την ανοχή της ΕΚΤ έριξε την Κύπρο και τον Ελληνισμό σε μία περιπέτεια.
Βοηθός και σύμμαχος αυτής της ελεεινής δράκας ο ανεκδιήγητος προσφάτως εκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Αποδέχθηκε ο άθλιος να κουρευτούν όλες οι καταθέσεις. Αποδέχθηκε δηλαδή να πληρώσουν οι φτωχοί τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλούσιοι.
Μετά το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής εξαναγκάσθηκε να “διαπραγματευτεί” κι έτσι γλύτωσαν α) οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ β) οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες εκτός από αυτές στην ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ γ) οι Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Τελικά οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι Ρώσοι Ολιγάρχες και η Κυπριακή Οικονομία που είχε μονόπλευρα αναπτυχθεί στον τομέα της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Φυσικά οι εγχώριοι μνημονιακοί θα κρύψουν όλες αυτές τις αλήθειες και θα πανηγυρίσουν γιατί και οι Κύπριοι ομοϊδεάτες τους γονάτισαν στην τρόικα. Δεν είναι όμως έτσι. Ένα σθεναρό ΟΧΙ που υπονομεύτηκε από την πρώτη στιγμή από υπουργούς του Αναστασιάδη και την ανυπαρξία της φιλομνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά γλύτωσε ότι μπορούσε να γλυτώσει.
Μένουμε στην ανυπαρξία της φιλομνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά. Θυμηθείτε την κλασική Ελληνική ταινία με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την Μάρω Κοντού… Σκασμός Αντωνάκη μου!


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.