Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΣΟΚ! Ελεύθερος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιαμπουράνη

Σχετικό:[Στη φυλακή ο δολοφόνος του επιχειρηματία Θ. Γιαμπουράνη]
Αίσθηση σε δικαστικούς κύκλους -και όχι μόνο- προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών (3 υπέρ και 2 κατά) η οποία αφήνει ελεύθερο τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 20 ετών Κ.Χ για τη δολοφονία του επιχειρηματία Θεόδωρου Γιαμπουράνη.

Η ικανοποίηση της οικογένειας Γιαμπουράνη μετά την επιβολή της εικοσαετούς κάθειρξης δεν κράτησε για πολύ. Περίπου ένα μήνα μετά την επιβολή της ποινής, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει στον δολοφόνο το δικαίωμα της αποφυλάκισης με εγγύηση τις 100.000 ευρώ μέχρι να εκδοθεί απόφαση της αναιρέσεως από τον Άρειο Πάγο. ...
Για να γίνει δεκτή μια τέτοια αίτηση αποφυλάκισης πρέπει να υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη και επικείμενος κίνδυνος. Όπως λέει, όμως, στο Leaks.gr η κόρη του επιχειρηματία, Κατερίνα Γιαμπουράνη: «ο κατηγορούμενος δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο, αυτό που είπε είναι ότι έχει πολλά ψυχικά χαρίσματα, ότι έχει - γενικώς και αορίστως- λόγους υγείας- και δεν μπορεί να μείνει στη φυλακή. Λες και οι υπόλοιποι που είναι στη φυλακή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αλλά κυρίως ότι η ανώνυμη εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία του. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη. Αλίμονο αν ένας επιχειρηματίας αποφυλακίζεται με καταδίκη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση του». Και συμπληρώνει: «ο φουκαράς που χρωστάει στο ΙΚΑ τι πρέπει να κάνει;»

Η απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει τον δολοφόνο του πατέρα της να κυκλοφορεί ελεύθερος την έχει σοκάρει. «Νοιώθω ότι αυτή τη στιγμή πάσχει η δικαιοσύνη. Είναι βαθιά κοινωνικό για μένα το ζήτημα. Αν κυκλοφορούν οι δολοφόνοι ελεύθεροι -ειδικά αυτές τις κρίσιμες περιόδους που περνάμε- ο Παπαγεωργόπουλος αυτή τη στιγμή γιατί είναι στη φυλακή με ισόβια, αλήθεια;» αναρωτιέται η Κατερίνα Γιαμπουράνη.

«Η δικαιοσύνη σήμερα έκανε το χρέος της; δεν αισθάνομαι καθόλου περήφανη, ως άνθρωπος και ως νομικός.Τέτοιες αποφάσεις δίνουν το έναυσμα στον επιτήδειο δολοφόνο αύριο να σκοτώσει και να βγει Λυπάμαι. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να αισθάνεται σήμερα περήφανη» δηλώνει η κόρη του δολοφονημένου επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Γιαμπουράνη «οι κύριοι δικαστές αποφάσισαν να επιβραβεύσουν μια δολοφονία και να αφήσουν ελεύθερο τον δολοφόνο».

Το δικαστικό θρίλερ

Ο Θεόδωρος Γιαμπουράνης βρέθηκε τον Μάρτιο του 2000 απαγχονισμένος μέσα στο εργοστάσιό του στο Κιάτο. Μετά από χρονοβόρες έρευνες αποκαλύφθηκε ότι ο άτυχος επιχειρηματίας πρώτα στραγγαλίστηκε και μετά κρεμάστηκε.

Η οικογένεια του ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα για να δικαιωθεί, όπου κράτησε 13 χρόνια. Πρωτόδικα το Μικτό Δικαστήριο Σπάρτης μετά από ακροαματική διαδικασία διάρκειας εννέα μηνών, στις αρχές Αυγούστου του 2009, είχε καταδικάσει τον Κ.Χ. σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2013 το δικαστήριο, σε δεύτερο βαθμό, έκρινε με πλειοψηφία 4-3 ένοχο τον Κ. Χ. για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Θ. Γιαμπουράνη και του επέβαλε κάθειρξη 20 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση «τα κίνητρα για το έγκλημα είχαν οικονομικά ελατήρια και ειδικότερα αφορούσαν την μεταβίβαση μετρητών αλλά και ποσοστού της εταιρείας -εργοστάσιο «Άριστον»- στον Κ.Χ., για τα οποία φέρεται να συνέταξε το θύμα ένα πρόχειρο χαρτί υπό την απειλή του κατηγορούμενου και ίσως άλλων ατόμων».

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.