Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο ήταν τεράστιο λάθος»

Η συνέντευξη του Δημήτρη Μανή με τον καθηγητή οικονομικών Νικόλαο Οικονομίδη

«Λανθασμένη» χαρακτήρισε την απόφαση που λήφθηκε για την Κύπρο, στο Γιούρογκρουπ της περασμένης εβδομάδας, ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης, Νικόλαος Οικονομίδης:

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ να κουρέψει τις καταθέσεις στην Κύπρο, ακόμα και τις υποτίθεται ασφαλισμένες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, ήταν τεράστιο λάθος. Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με το πνεύμα των συνθηκών ενοποίησης της Ευρώπης και είναι επίσης αντίθετη με την υποτιθέμενη ασφάλεια που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα στις καταθέσεις σε όλη την ευρωζώνη ακόμα και στην Κύπρο. »

Όπως τόνισε ο κ. Οικονομίδης, μετά το όχι της κυπριακής Βουλής, η χώρα βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση και οι επιλογές που έχει για να αποφύγει το ενδεχόμενο χρεωκοπίας είναι ουσιαστικά οι εξής δύο:


«Υπό αυτές τις συνθήκες η Κύπρος έχει μόνο δύο δυνατότητες. Η μια είναι να επιμείνει προς την Ε.Ε. και να πει, κοιτάξτε είναι μόνο 5,5 δισεκατομμύρια επιπλέον δώστε τα μας για να μην βρεθούμε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και αναγκαστούμε να χρεοκοπήσουμε. Η άλλη δυνατότητα είναι να προσπαθήσουνε να βρούνε κάποιον άλλο επενδυτή, ο οποίος ίσως να αγοράσει τις δύο υπερχρεωμένες τράπεζες της Κύπρου και με αυτόν τον τρόπο να υπερβούν το πρόβλημα. Να χρησιμοποιήσουν τα 10 δισεκατομμύρια της Ε.Ε. και τα 5,5 από τον επενδυτή και να προχωρήσουν έτσι»

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα στην κυπριακή οικονομία προέκυψε εξαιτίας του τεράστιου τραπεζικού τομέα που έχει δημιουργηθεί, η οικονομική δραστηριότητα του οποίου ξεπερνά κατά πολύ την δραστηριότητα ολόκληρου του νησιού, ο Νικόλαος Οικονομίδης όμως διαφωνεί με την εκτίμηση αυτή:

«Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι τεράστιος σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία της Κύπρου, αλλά αυτό δεν είναι μοναδικό στην ευρωζώνη. Υπάρχουν και άλλα κράτη που έχουν παρόμοιες συνθήκες πχ. η Μάλτα ή το Λουξεμβούργο έχουν τεράστιο τραπεζικό τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία τους, οπότε αυτό και μόνο από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι η Κύπρος είχε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα τα οποία κουρεύτηκαν και λόγο αυτού βρέθηκαν χρεωκοπημένες οι κυπριακές τράπεζες».

Ποια ήταν όμως η λογική πίσω από την απόφαση του Γιούρογκρουπ;

Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος καθηγητής οικονομικών η απόφαση του Γιούρογκρουπ ήταν μια πολιτική απόφαση που στηρίχθηκε πάνω στην φήμη που υπάρχει για παράνομες δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών, ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει ο τρόπος που οι ευρωπαίοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι εντελώς παράλογος.

«Αυτή η λογική δεν στέκει. Εάν πραγματικά υπάρχουν ρώσοι κακοποιοί ή άλλοι κακοποιοί που κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ερευνηθεί. Είναι κάτι το οποίο όχι μόνο η κυπριακή κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να το κυνηγήσουν γιατί έχουν ευθύνη για αυτό το πράγμα. Αλλά από την άλλη πλευρά, αρχίζοντας από αυτό, να πούμε, ότι λόγο αυτού θα τους τιμωρήσουμε όλους και τις γιαγιάδες και τους φτωχούς, τους πάντες και θα τους πάρουμε 10% ή 7% των χρημάτων τους είναι παράλογο. Εάν τα χρήματα είναι ασφαλισμένα δεν μπορεί να έρθει κάποιος να στα πάρει με το έτσι θέλω. Η ενέργεια αυτή δεν είναι στη λογική ενός ανεπτυγμένου κράτους» (VOA)


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.