Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο Ομπάμα θα μιλήσει τελευταίος για το Κυπριακό


Όλο το παρασκήνιο των συνομιλιών Μόσχας-Λευκωσίας-Μπαρόζο-Ισραήλ και ΗΠΑ.


Σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα αδιεξόδου που μετέφεραν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για τις επαφές του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Ρωσία έγκυρες πληροφορίες του spirospero.gr αναφέρουν ότι η πολυπληθής κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία διέμεινε στη Μόσχα για περισσότερα από δύο 24ωρα μετά από παραίνεση των Ρώσων, κατέγραψε σημαντικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαρρής -αν και δεν απέφυγε τα ατοπήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων- διαμόρφωσε τις βάσεις για την επέκταση της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα σε Λευκωσία και Μόσχα. Η επικύρωση των νέων «κεφαλαίων» θα γίνει από τους Προέδρους των δύο χωρών (Αναστασιάδη-Πούτιν) το αμέσως επόμενο διάστημα και όταν «κάτσει η σκόνη» της διαμάχης ανάμεσα στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου προς τον Κύπριο ομόλογό του. Κάτι που υπενθύμισε και ο κ. Μεντβέντεφ στον κ. Σαρρή λίγο πριν ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής. ...

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου πρότεινε την ενίσχυση της Οικονομίας της χώρας του μέσω ομολόγων που θα ενέχουν ως εγγύηση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι Ρώσοι αντέτειναν ότι επιθυμούν μία πιο «επίσημη» συμμετοχή στη διαχείριση φυσικών πόρων που θα μπορούσε να εκφραστεί μέσα από την ενίσχυση της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας. Επίσης η ρωσική πλευρά πρότεινε στους Κυπρίους να εγκαταλείψουν το ευρώ και να ενταχθούν στη νομισματική ζώνη της Ασίας.

Όπως σημειώνουν στο spirospero.gr ανώτερα στελέχη των δύο πλευρών «η Μόσχα επέλεξε επί του παρόντος να παραμείνει λίγα βήματα πίσω αφενός για να μην διαμορφωθεί η εντύπωση ότι μπαίνει εμβόλιμα στα εσωτερικά της Ευρωζώνης και χρεωθεί μέρος της κρίσης και αφετέρου για να μην διαταραχθούν οι γεωπολιτικές ισορροπίες». Η επόμενη κίνηση των Ρώσων θα αναπτυχθεί όταν ψηφισθούν τα νομοσχέδια στην Κυπριακή Βουλή και συνεδριάσει το Eurogroup.

Στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η Ρωσία αν στο μεταξύ η Κύπρος υποκύψει στα εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα που θέτει το Eurogroup οι συνομιλητές του spirospero.gr απαντούν: «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πίεση χρόνου που ασκείται στη Λευκωσία θα περάσει. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήδη έχει λάβει αποστάσεις από την επιβολή μιας άμεσης λύσης, ενώ στο ίδιο μήκος κινούνται και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωζώνης. Εκτός αυτού δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα επιστρέψουν στη Γερμανία να παίξει μπάλα μόνη της». Άλλη πηγή που γνωρίζει καλά αυτά που διαμείβονται στη Μεγαλόνησο, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, επισημαίνει: «Αν ο Αναστασιάδης κάνει πίσω στα κελεύσματα της Μέρκελ και γίνει...Σαμαράς, την επόμενη μέρα θα πέσει...». Η ίδια πηγή σημειώνει με νόημα: «Η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα...».

Σε κάθε περίπτωση ενδεικτική του ενδιαφέροντος των Ρώσων για τη Μεγαλόνησο είναι η ανεπίσημη αναφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την Κύπρο. Εκτός αυτού διπλωματική πηγή που πρόσκειται στα συμφέροντα της Μόσχας δηλώνει στο spirospero.gr ότι ο «Πούτιν ενδιαφέρεται τόσο ζωηρά για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Κύπρο που είναι διατεθειμένος να προσφέρει βοήθεια εξαιρώντας από το πακέτο ακόμη και το σκέλος του φυσικού αερίου και του οικοπέδου 12».

Την ίδια ώρα Ουάσινγκτον και Τελ-Αβίβ –σύμφωνα με πληροφορίες- φαίνεται να έχουν ήδη αναπτύξει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το «μπλοκάρισμα» των επεκτατικών σχεδίων της Μέρκελ προς τα κυπριακά κοιτάσματα. Έμπειρο στέλεχος που κινείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επισημαίνει ότι «ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για το θέμα της Κύπρου ενδέχεται να μιλήσει τελευταίος...».
μοντάζ greki 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.