Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Russia Today: Νέα πρόταση με νέους συντελεστές για το κούρεμα της Κύπρου;


Ο Αναστασιάδης μπλοκάρει τη φυγή των καταθέσεων λέγοντας ότι για το 50% θα δίνει ομόλογα

Russia Today Απόδοση Freepen.gr

Η Κύπρος έχει καθυστερήσει την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι την Τρίτη. Ο νέος φόρος θα μπορούσε να κάνει τους πολίτες της να επωμιστούν ένα 12,5% φόρο κρίσης στις καταθέσεις άνω των 100.000 €, και με φόρο 3% σε μικρότερες καταθέσεις.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει συζητήσει το μέτρο με τους ευρωπαίους πιστωτές της, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.
Για να αντισταθμιστεί το μέτρο, η κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση του φόρου επί των σημαντικών ποσών σε 12,5 % από το 9,9% που είχε προταθεί αρχικά, αναφέρει η πηγή.
Οι συζητήσεις της τελευταίας στιγμής φέρεται να στοχεύουν στην άμβλυνση των απλών Κυπρίων οι οποίοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν ένα σημαντικό μέρος του βάρους κατά της κρίσης που επιβλήθηκε στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Κύπρος έγινε η πέμπτη χώρα που ζήτησε άμεση βοήθεια από την Ευρωζώνη. Αλλά σε μια δραματική στροφή από τις προηγούμενες περιπτώσεις, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την Κύπρο να “αρπάξει” ένα σημαντικό μέρος του συνόλου των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσει € 10 δισεκατομμύρια διάσωσης. ...

Η αρχική συμφωνία πρότεινε 9,9 και 6,7 τοις εκατό των εισφορών για καταθέσεις πάνω και κάτω από το όριο € 100.000 αντίστοιχα.
Παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές η συμφωνία είχε επιτευχθεί με τους ευρωπαίους δανειστές αργά την Παρασκευή, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες και να περάσει ένα νόμο που θα επιτρέψει μια τέτοια κίνηση.
Εν τω μεταξύ, όλες οι τράπεζες στην Κύπρο πάγωσαν τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή του φόρου επί των καταθέσεων των πελατών τους και σταμάτησε όλες τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, πριν από τη μετάβαση σε ένα μακρύ Σαββατοκύριακο διακοπών.
Η Κύπρος, ένα έθνος 800.000 άνθρωπων, έχει μια οικονομία με € 18 δισεκατομμύρια [ΗΠΑ $ 23,2 δισεκατομμυρίων] και ένα τραπεζικό σύστημα με περίπου € 68,4 δισεκατομμύρια [ΗΠΑ 88,4 δισεκατομμύρια δολάρια] σε καταθέσεις, πολλά από τα οποία κατέχονται από Ρώσους και άλλους ξένους.
Αν η εισφορά ψηφιστεί, οι ξένοι επενδυτές θα κινδυνεύουν να χάσουν τα περισσότερα.
Τον Νοέμβριο, η γερμανική έκδοση του Spiegel ανέφερε ότι οι Ρώσοι είχαν καταθέσεις μέχρι και $ 26 δισ. κυπριακές τράπεζες.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Andrei Klepach διαβεβαίωσε ότι η προτεινόμενη εισφορά στην Κύπρο »στις τραπεζικές καταθέσεις κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επηρεάσουν τις εγχώριες ροές κεφαλαίων στη Ρωσία σύμφωνα με δηλώσεις του σε κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων.
“Δεν νομίζω ότι [ο φόρος] θα έχει σημαντικές συνέπειες … Αυτό είναι ένα θέμα αυξημένων κινδύνων, όχι ροής κεφαλαίων», δήλωσε ο Klepach.
Ρωσικές τράπεζες είχαν περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατατεθημένα σε κυπριακές τράπεζες στο τέλος του 2012, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της Moody.
Η ψηφοφορία της κρίσης αναβλήθηκε
Τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη  εισφορά αναβλήθηκε για άλλη μια φορά μέχρι την Τρίτη όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Κύπρου. Η συνεδρία της Κυπριακής Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Κυριακή, προκειμένου να προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Ταυτόχρονα οι αρχές έδωσαν αναβολή για άλλη μια μέρα, ώστε η εισφορά είναι απίθανο να έρθει σε ισχύ την Τρίτη το πρωί, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Το κοινοβούλιο εξακολουθεί να να παραμένει διχασμένο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι κατά της κίνησης αυτής αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με το κεντροδεξιό κόμμα του ΔΗΣΥ και τον άλλο κυβερνητικό εταίρο, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) έλεγχο μόνο 28 έδρες – ακριβώς το μισό από το κοινοβούλιο – ενώ για μια αποφασιστική ψήφο χρειάζονται τουλάχιστον 29 ψήφους.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές δείχνουν ότι αρκετοί βουλευτές από το ΔΗΚΟ θα μπορούσαν να καταψηφίσουν το μέτρο παρά τη στήριξη του κόμματος για την προεδρία.
Υπόσχεται αποζημίωση
Την Κυριακή, ο Κύπριος πρόεδρος απευθύνθηκε στο λαό με διάγγελμα υποστηρίζοντας ότι η νέα αυτή δύσκολη απόφαση ήταν το μόνο διαθέσιμο μέτρο για να αποφύγει τη χρεοκοπία και το μετέπειτα διαχωρισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Εκείνοι που κατέχουν καταθέσεις τους για δύο χρόνια, θα πάρουν πίσω το ήμισυ των καταθέσεων τους σε ομόλογα,” είπε ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθώντας να αποτρέψει ένα κύμα φυγής των καταθέσεων μετά τις διακοπές.
Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι τα ομόλογα θα εξασφαλίζονται από τα έσοδα του φυσικού αερίου της χώρας και υποσχέθηκε ότι συντάξεις και πρόνοια θα παραμείνουν ανέγγιχτα από αυτό το εφάπαξ μέτρο.
Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη, έχει ήδη προκαλέσει πανικό στην Κύπρο, καθώς οι άνθρωποι στέκονται στην ουρά σε ΑΤΜ μηχανήματα και προσπαθούν να διασώσουν τις αποταμιεύσεις τους. Το κύμα των αποσύρσεων αναμένεται να συνεχιστεί την Τετάρτη, ενώ οι αγορές σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για μια βαθιά βουτιά την Δευτέρα.
Σύμφωνα με την κεντρική ιστοσελίδα της τράπεζας Κύπρου», το ποσό των συνολικών καταθέσεων έχει ήδη μειωθεί, καθώς το ποσό που μειώθηκε το διάστημα Δεκέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013 ήταν 2,5 δισ. δολάρια.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.