Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Με 168 «ΝΑΙ»νέκους, υποχείρια στην τρόικα (123 άνευρα «όχι» και 1 «παρών») υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπ.Οικονομικών - πέρασαν τις "εξετάσεις της κολοτούμπας" οι Μαρκόπουλος και Σολδάτος


Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή όσων προβλέπονται από το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο, καθώς και για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρασε εν μέρει τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για προσωρινά απασχολούμενους στους ΟΤΑ και μείωση εργοδοτικών εισφορών.

Με άλλη τροπολογία γίνεται παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία.

Το άρθρο του πολυνομοσχεδίου έγινε δεκτό επί της αρχής και επί του άρθρου κατά πλειοψηφία: "Ναι" ψήφισαν 168 βουλευτές, "όχι" 123 και "παρών" 1.

Το σχέδιο νόμου υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καθώς και οι προερχόμενοι από τη ΝΔ ανεξάρτητοι βουλευτές Κ.Μαρκόπουλος και Θ.Σολδάτος. Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, είπε: "κάτι σημαίνει αυτό".
Το νομοσχέδιο καταψήφισε το σύνολο των βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές τα μέλη του κινήματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης υπερψήφισαν τις τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο. Το ίδιο έκαναν και οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Σολδάτος.
 
Τροπολογίες της τελευταία στιγμής
Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν δύο τροπολογίες (υπ.αρ. 497 και 504) που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, οι οποίες ψηφίστηκαν με 170 "ναι", 121 "όχι" και 1 "παρών". ...

  • -Η πρώτη αφορά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που έγιναν μερικώς αποδεκτές και αφορούν αφενός την προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αφετέρου τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όποιες επιχειρησεις δεν προχωρούν σε απολύσεις.
  • -Η δεύτερη τροπολογία αφορά την «εξομάλυνση προβλήματος που έχει ανακύψει για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας» σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Τη συγκεκριμένη τροπολογία έκανε δεκτή η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Τη συγκεριμένη τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και 'Αντζελα Γκερέκου.
  Κατά πλειοψηφία δια βοής, χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, ψηφίστηκαν άλλες δύο τροπολογίες (υπ. αριθμόν 505 και 506) και αφορούν:
  Δηλώσεις Σαμαρά
"Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός είπε ότι σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει".
Ανακοίνωση ΑΝΕΛ Ανακοίνωση εξέδωσε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά την αποχώρησή τους από τη Βουλή, στην οποία λένε:

"Η σημερινή εικόνα της Βουλής πιστοποιεί πλέον ότι ζούμε σε συνθήκες καθοδηγούμενης κατάρρευσης και πλήρους απαξίωσης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Καλούμε τους Έλληνες πολίτες σε επαγρύπνηση."
  Νωρίτερα
Ο κ. Στουρνάρας, από το βήμα της βουλής, προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές για την αναγκαιότητα του πολυνομοσχεδίου, το οποίο - όπως είπε - ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για τη χορήγηση της δόσης του δανείου. 
Το απόγευμα της Κυριακής, κατατέθηκαν δύο τροπολογίες για ελάφρυνση στο χαράτσι πρώτης κατοικίας όσων βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας και για τις κρατικές ενισχύσεις σε παραμεθόριες περιοχές που έχουν κριθεί παράνομες από την Κομισιόν. Οι προσθήκες έγιναν μετά από παρατηρήσεις και ενστάσεις βουλευτών κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ενημέρωσε τη βουλή για τις πηγές από τις οποίες θα αναζητηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014.  
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια, κάλεσε τους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, προειδοποιώντας ότι είναι η τελευταία ευκαιρία.  Επανέλαβε ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν. Ανέφερε, επίσης, ότι την 1η Ιουνίου θα γνωρίζει η Ελλάδα τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων και τη μέση σύνταξη. 
Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας έκανε αποδεκτή ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία προχώρησε και σε μερική αποδοχή του δεύτερου άρθρου για την υπό όρους μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων, προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Παράλληλα, επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε αιχμάλωτο «μίας αξεπέραστης αντίφασης της παράταξής του». 
Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγή στη ρύθμιση για το προψημένο ψωμί. Πλέον προβλέπεται σαφής διαχωρισμός του χώρου φούρνισης και εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων και προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης.

Ενστάσεις και αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης έχει προκαλέσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.  
Το Σάββατο, το πολυνομοσχέδιο έλαβε την έγκριση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά πλειοψηφία. Τα βασικότερα σημεία του είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο. Τις ενστάσεις τους για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου αλλά και το χαρακτήρα του κατεπείγοντος με τον οποίο παρουσιάστηκε στη Βουλή διατύπωσαν εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απουσιάζει από τη βουλή και την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία χρέους. 
Νωρίτερα, απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι από τη σκοπιά του λαού δεν έχουν καμία διαφορά.  
Επεισοδιακή αποχώρηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, από το βήμα της Βουλής την ώρα της ομιλίας του, τον οποίο ακολούθησαν οι βουλευτές του κόμματός του εκτός της αίθουσας, πριν την ονομαστική ψηφοφορία, επειδή ο προεδερεύων Γ.Καλαντζής δεν κατάφερε να διακόψει τον θόρυβο από τις ομιλίες στην αίθουσα.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.