Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Είδαν τι τραβάμε στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα και φέτος αφιέρωσαν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στην...... Υπέρταση!

 
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
 
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια παγκόσμια εκστρατεία, που καλεί όλους - από παγκόσμιους ηγέτες μέχρι τους πολίτες της κάθε χώρας - να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη πρόκληση για την υγεία που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Εστιάζοντας σε νέα και αναδυόμενα θέματα υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας παρέχει μια ευκαιρία για να ξεκινήσει συλλογική δράση για την προστασία της ανθρώπινης ευημερίας.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2013 είναι η αρτηριακή υπέρταση και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.

Οι θάνατοι που αποδίδονται στην υπέρταση υπολογίζονται στο 13% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως, στο κάπνισμα στο 9%, στη αυξημένη γλυκόζη αίματος στο 6%, στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας στο 6% και στο αυξημένο βάρος σώματος και παχυσαρκία στο 5%. 

Έχει εκτιμηθεί ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση προκαλεί περίπου το 51% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο και το 45% των θανάτων από στεφανιαία νόσο. Επίσης τουλάχιστον 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση και το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία, με ένα στους 10 στην ηλικία από 20 έως 30 ετών, και 5 στους 10 στην ηλικία των 50 ετών να πάσχει από υπέρταση. ...
Αν και η μέση αρτηριακή πίεση έχει μειωθεί δραματικά σε όλες σχεδόν τις χώρες με υψηλό εισόδημα, παραμένει πολύ υψηλή σε πολλές χώρες της Αφρικής και  δυστυχώς και σε κάποιες στην Ευρώπη όπως στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε στο διεθνές ιατρικό περιοδικό «Τhe Lancet», τα επαχθή μέτρα λιτότητας και οι αυξημένες περικοπές που επεβλήθησαν με βίαιο τρόπο σε πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν επιδράσει με αρνητικό τρόπο στην υγεία των πολιτών, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται από την κρίση: την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία.

Το άγχος της καθημερινότητας και τα πολλά αναπάντεχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες, η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελπίδας ανεβάζουν όλο και πιο πολύ την πίεση, αυξάνοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Δυστυχώς η υγεία στην Ελλάδα νοσεί και νοσεί βαριά. Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη.
  • Με συντάξεις που μειώνονται,
  • Με 27% ανεργία,
  • Με παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα,
  • Με χιλιάδες ανθρώπους στα συσσίτια,
  • Με ηλικιωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια
  • Με χιλιάδες άστεγους
  • Με σύστημα υγείας σε πλήρη αποδιοργάνωση,
  • Με πόρους να περικόπτονται,
  • Με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς πόρους
  • Με κλείσιμο ιδρυμάτων,
  • Με ενοποιήσεις φορέων, νοσοκομείων
  • Με κινητοποιήσεις σε γιατρούς
  • Με κινητοποιήσεις σε φαρμακοποιούς

Η υγεία των Ελλήνων επιδεινώνεται. Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο δοκιμάζουν σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσότερων Ελλήνων. Δυστυχώς η παρατεταμένη αυτή αβεβαιότητα έχει σκοτώσει το όπλο αυτής της κατάστασης, που είναι η ελπίδα. 
Από την άλλη η εξουσία χρησιμοποιεί συστηματικά την στρατηγική της ενοχοποίησης, κάνοντας ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρά την παθογένεια του συστήματος και αφήνοντας την κατάσταση να διαιωνίζεται, έφτασε η υγεία των Ελλήνων να βελτιώνεται. Δόθηκε έμφαση στην πρόληψη, σε όλες τις ηλικίες. Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια η υγεία υφίσταται μια τεράστια οπισθοδρόμηση.

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα και το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ωθούν περισσότερους πολίτες στην κατάθλιψη και δυστυχώς πολλούς στην αυτοκτονία. Ο αριθμός των αυτοκτονιών, ως συνέπεια ψυχικών ασθενειών και κυρίως κατάθλιψης, αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχη έξαρση των περιστατικών αυτοκτονιών παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια και στην Ισλανδία, μετά την τραπεζική κρίση που έπληξε σφοδρά την οικονομία της χώρας.

Οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου υποδηλώνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους ή να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να πάρουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Έτσι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, σε αυτήν την δραματική κατάσταση,  να γιορτάζει τη στιγμή που η υγεία των πολιτών της επιδεινώνεται. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που οι ξεχασμένοι από το σύστημα ηλικιωμένοι και ανήμποροι πολίτες, υποφέρουν.

Στο μόνο που μπορεί να στηριχτούμε είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική βοήθεια, η ευσυνειδησία, ο πατριωτισμός των Ελλήνων και στην ανθρωπιά των μαθητών που δίνουν τα χρήματα της εκδρομής τους για να σωθεί ένας συμμαθητής τους! 

Και βέβαια  να στηριχτούμε στην ελπίδα, όχι για καλύτερες μέρες, αλλά ότι δεν θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην χώρα μας. 

Αξίζει να διαφυλάξουμε την υγεία μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα άλλα.
 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.