Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΠΟΙΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;


Από όταν ετέθη το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο λύσσαξε η τρόϊκα εσωτερικού (η νυν και η προηγούμενη) και όλα τα ελεγχόμενα ΜΜΕ για την κατάργηση της μονιμότητας.

Ο λόγος;

Εδώ και περίπου 20 χρόνια, από το 1994, οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο δημόσιο γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Σε αυτό το διάστημα υπήρξαν ελάχιστες εξαιρέσεις μονιμοποίησης υπαλλήλων αορίστου χρόνου ή πρόσληψης μονίμων με "ειδική" μοριοδότηση.

Έτσι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι των τελευταίων 20 ετών, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν εισαχθεί αξιοκρατικά.

Οι υπάλληλοι αυτοί αποτελούν την ελπίδα για ένα δημόσιο το οποίο δεν δεσμεύεται από την υποχρέωση να υπηρετεί τα κόμματα αλλά το σύνταγμα και την κοινωνία.

Ο τρόπος διορισμού είναι αναγκαία συνθήκη ώστε ο υπάλληλος να μην είναι εξαρχής κομματόσκυλο και η μονιμότητα αναγκαία συνθήκη ώστε να μην απαιτείται να καταλήξει στην πορεία του σε κομματόσκυλο.

Οι κομματικοί μηχανισμοί βεβαίως όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησαν τα ρουσφέτια και έχουν βολέψει τους ημετέρους σε όλο το εύρος του δημοσίου με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το πρόβλημα όλων των κομμάτων λοιπόν είναι πως οι απολύσεις εάν δεν αγγίξουν τους μονίμους διορισθέντες αξιοκρατικά (μέσω ΑΣΕΠ), που δεν έχουν υποχρέωση στα κόμματα, θα πρέπει να αγγίξουν τους ημετέρους.

Με τις απολύσεις λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων επιχειρείται η εξομοίωση όλων των υπαλλήλων, έτσι ώστε ακόμη και οι διορισθέντες μέσω ΑΣΕΠ να αναγκαστούν να τρέξουν να γλύψουν τα κόμματα για τη διατήρηση της θέσης τους.

Ο πόθος των κομματικών μηχανισμών ώστε να μην απολύσουν δικά τους παιδιά είναι τόσος που δεν διστάζουν να καταπατήσουν ακόμη και το σύνταγμα για να το πετύχουν.

Θλιβερή φιγούρα σε όλο αυτό το θέατρο είναι ο πρώην αριστερός καθηγητής, ο οποίος στην καλύτερη των περιπτώσεων, αφού οργανώσει όλη την επιχείρηση, θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια πριν τις απολύσεις μονίμων κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει το "ακριβές" σχέδιο του. ...

Αυτός είναι ο σκοπός πίσω από όλη αυτή την παπαριά που ονομάζεται αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Να απολύσει από αυτούς που έχουν μπει αξιοκρατικά λόγω κατάργησης της οργανικής τους θέσης.

Δεν πιστεύω ότι απαιτούνται απολύσεις από το δημόσιο. Ακριβώς το αντίθετο. Οι υπάλληλοι-κομματόσκυλα όμως είναι αυτοί που πάντα κοιτούν την πάρτη τους και μόνον και είναι αντίθετοι σε κάθε ενωτική προσπάθεια για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Είναι αυτοί που δεν τους ενοχλούν οι απολύσεις εάν δεν τους αφορούν άμεσα.

Ας στρέψουν λοιπόν αυτοί οι υπάλληλοι την οργή τους προς εκεί που πρέπει και να μην κοιτάνε και πάλι πως θα βολευτούν σε βάρος αυτών που έχουν εξασφαλίσει μια θέση εργασίας μέσα από τίμιες διαδικασίες και προσπαθούν να την διατηρήσουν χωρίς να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές.

Και εάν αυτοί δραστηριοποιηθούν ενάντια στα κόμματα τους, τότε σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες για όλη την ελληνική κοινωνία.

Δ/Υ διορισθείς μέσω ΑΣΕΠ


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.