Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

«Πέταξαν» χρήματα από το «εθνικό αποθεματικό απρόβλεπτων» για την πυρόπληκτη Ηλεία

Σχετικό: Πήγαν τα χρήματα εκεί που έπρεπε να πάνε; Γιατί πρέπει να ρωτάμε ως φορολογούμενοι πολίτες το αυτονόητο σε ένα κράτος ακατανόητο; 
Μία σχετικά πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών για τις πυρόπληκτες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2007 φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμη θέμα απεμπόλησης δικαιωμάτων του νομού εξ αιτίας – ίσως – και της προχειρότητας που το αντιμετώπισε το πολιτικό προσωπικό του νομού.

Σύμφωνα με τη μελέτη – η οποία παρουσιάστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας συγκροτήθηκε μετά τις πυρκαγιές του 2007 ένα ταμείο με την ονομασία «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων». Το ΕΠ «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» που συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ διαμορφώθηκε βάσει της δυνατότητας που παρέχει ο Γενικός Κανονισμός 1083/2006 του Συμβουλίου για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, όπου στο άρθρο 51 προβλέπει ότι: «ένα κράτος μέλος μπορεί να διατηρεί αποθεματικό ύψους ίσου προς το 1% της ετήσιας συνεισφοράς των διαρθρωτικών ταμείων για το στόχο “Σύγκλιση”, για να καλύπτει απρόβλεπτες τοπικές ή τομεακές κρίσεις που συνδέονται με την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση ή με τις συνέπειες της απελευθέρωσης του εμπορίου».

Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος συνίσταται στην:

• Προώθηση του ανθρώπινου δυναμικού στην απασχόληση και επανένταξη του στην αγορά εργασίας
• Συμβολή στην αποκατάσταση του κοινωνικό οικονομικού ιστού
• Δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού
• Διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και
• Ανάπτυξη και βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας σε περιοχές που πλήττονται από απρόβλεπτες τοπικές ή τομεακές κρίσεις που συνδέονται με οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης τυχόν αναδιάρθρωσης που προκαλείται από φυσικές καταστροφές, ή με τις συνέπειες της απελευθέρωσης του εμπορίου.

Η στρατηγική του Προγράμματος έχει βραχυπρόθεσμο και μέσο-μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο χαρακτήρα, επιδιώκοντας σε πρώτο χρόνο την άμεση στήριξη και αντιμετώπιση των αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού και των πληθυσμών που πλήττονται από την κρίση και σε δεύτερο χρόνο την κοινωνική και παραγωγική ενσωμάτωση τους σε μία προσπάθεια αναστροφής των δυσμενών τάσεων.

Τι προβλέπει η μελέτη
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη ο νομός Ηλείας κατά πρώτο λόγο και η Μεσσηνία κατά δεύτερο υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές απ’ ότι όλοι οι άλλοι νομοί εκείνη τη χρονιά. Καταγράφει η μελέτη ότι καταστράφηκε το 17% της καλλιεργήσιμης γης στην πυρόπληκτη περιοχή ενώ η συνολική αποτίμηση των καταστροφών ανέρχεται στα 857,64 εκ. ευρώ! Για να μετριαστεί κάπως η τρομερή καταστροφή προτείνει να χρηματοδοτηθούν διάφορες δραστηριότητες από αυτό το ταμείο «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» αλλά εξ όσων γνωρίζουμε η Ηλεία δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από αυτό.
Για παράδειγμα προβλέπει η μελέτη την κατάρτιση 6.700 αγροτών (που δεν έγινε), προβλέπει την επιδότηση 1.000 νέων θέσεων εργασίας (ξέχωρα από τα άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ) με 6.000 ευρώ ανά θέση κ.λ.π., χρήματα που ουδέποτε έπεσαν στην τοπική οικονομία. Κι όμως από αυτό το ταμείο πήραν χρήματα άλλοι νομοί όπως π.χ. το Επιμελητήριο Πειραιά που εισέπραξε 5 εκ. ευρώ.

Στην Ηλεία, όπως φαίνεται, ούτε καν γνώριζαν το πρόγραμμα...

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.