Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αμήχανοι οι Έλληνες δικαστές... θέλουν και αυτοί να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα ή δεν τους αφορά το "υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων";

 
Παραιτήθηκε άλλος ένας δικαστής από την Ερευνητική της Κύπρου. Ο δεύτερος κατά σειρά για "σύγκρουση συμφερόντων". Αλήθεια εδώ στην Ελλάδα γιατί ανέχονται οι Έλληνες δικαστές να ακούγονται διάφορα για τον κλάδο τους;
Γιατί ανέχονται πρώην συνάδελφοί τους να διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία ή να καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις σε δήθεν "Ανεξάρτητες Αρχές" με παχυλούς μισθούς και διορισμούς συγγενικών τους προσώπων;
Πολλοί μιλάνε για βάρβαρη ισοπεδωτική αντίληψη της πλειονότητας των έντιμων δικαστών και εισαγγελέων και ότι οι διαπλεκόμενοι ή κακοί συνάδελφοί τους είναι ολιγάριθμοι και γνωστοί!
Ακόμη και εάν είναι έτσι, γιατί να το αμφισβητήσουμε άλλωστε, η σιωπή και η ανοχή δεν είναι ενοχή που ισοπεδώνει όλους όσους δεν διαχωρίζουν την θέση τους επίσημα και με παρρησία;
Η υποκριτική δημόσια εμφάνιση των κριτών της δικαιοσύνης είναι για γέλια με "τα μεν αλλά" και "δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι αλλά μία μικρή μειοψηφία επίορκων" κλπ. Οι συζητήσεις σε ιδιωτικούς χώρους και έμμεσα από τα ΜΜΕ περνάνε την ισοπεδωτική αντίληψη ότι σήμερα είναι παγκοίνως γνωστή η κακή εικόνα που έχει "ως έξωθεν μαρτυρία" η δικαιοσύνη στην χώρα μας.

Για παράδειγμα, αναδημοσίευση από ΑΠΕ, μέσω "υστερόγραφα":

Παραιτήθηκε άλλος ένας δικαστής από την Ερευνητική της Κύπρου.
" Νέο πλήγμα, το δεύτερο σε μόλις λίγες μέρες, δέχεται η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία άρχισε τη διερεύνηση των ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, για το πώς οδηγήθηκε σε τραγικό σημείο η κυπριακή οικονομία.

Μετά την αποχώρηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη παραιτήθηκε και ο δικαστής Παναγιώτης Καλλής. Την παραίτηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Χρήστος Στυλιανίδης, λέγοντας σε επιστολή του ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με υποθέσεις του δικηγορικού γραφείου των παιδιών του. «Αυτό δείχνει το πολιτικό ήθος του κ. Καλλή», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πρώην Επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου, θα αντικαταστήσει τον κ. Καλλή. Η αντικατάσταση θα γίνει αύριο, Τετάρτη, από το Υπουργικό Συμβούλιο."

Σε αυτό το δημοσίευμα τι θα είχε πει ο κακοπροαίρετος Έλληνας αναγνώστης εάν αφορούσε ντόπιους δικαστές;
Τι θα μπορούσε να πει ο κάθε ένας κακόπιστος κριτικός της δημόσιας ζωή μας, εάν οι ίδιοι οι δικαστές και εισαγγελείς έβγαιναν με Δελτία Τύπου για κάθε αναφερόμενη απόκλιση (έστω και συκοφαντική) να δίνουν τα στοιχεία εκείνα που ανατρέπουν την κατηγορία και αποκαθιστούσαν το κύρος των συναδέλφων τους; ή σε περίπτωση εκτροπής οι ίδιοι με τα δικονομικά τους μέσα που διαθέτουν να τιμωρούν αυτεπάγγελτα τέτοιες αποκλίσεις;
Ποιος θα τολμούσε να διαπράξει τυχόν συκοφαντική δυσφήμιση (χωρίς επαρκεί στοιχεία) ή να απαξιώνει (άκριτα) συλλήβδην αυτόν τον πυλώνα αυτής της εύθραυστης δημοκρατίας μας, όταν θα ήξερε ότι υπάρχει άμεση αντιμετώπιση και σε βάθος έρευνα και αποκατάσταση της αλήθειας;

Το να λένε μερικοί, ότι απαγορεύεται ο σχολιασμός των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες σημειωτέον παίρνονται στο όνομα του ελληνικού λαού, να μιλάνε για κρίση συνείδησης του δικαστή και να ανατρέπεται σε άλλον βαθμό αυτή την κρίση του σημαίνει: ή ο πρώτος βαθμός κάτι έκρυβε ή ο δεύτερος και τρίτος κάτι διαφορετικό είδε. Το να τελεσιδικήσει κάποια απόφαση για να μπορούμε να έχουμε το δικαίωμα της αυτονόητης κριτικής, μάλλον δεν βοηθάει χρονικά, γιατί μέχρι τότε έχει περάσει αρκετός χρόνος που δουλεύει στο υποσυνείδητο ως πρώτη εντύπωση και όχι στην επιτρεπτή ξεθωριασμένη από τον χρόνο τυχόν αποκατάσταση ή επιβεβαίωση.

Πρέπει να θωρακιστεί η ελληνική δικαιοσύνη με την πραγματική ανεξαρτησία της όπως επιτάσσει το σύνταγμα και όχι όπως επιβάλλει η εκάστοτε κυβέρνηση με την ταυτόσημη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να διορίζει και στην ουσία να ελέγχει την ηγεσία της δικαιοσύνης.

Το θέμα μπορεί να είναι επίκαιρο και φλέγον, αλλά κακώς το ανοίξαμε στην παρούσα φάση. Διάγουμε μία πολύ επικίνδυνη εποχή για την πατρίδα μας, με θεσμούς που έχουν καταπέσει σε εγκυρότητα και αξιοπιστία. Ελπίζουμε όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου τότε ίσως αυτή η συζήτηση μπορεί να ανοίξει, όταν θα υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες για πραγματική εκτέλεση των τριών εξουσιών και όχι λειτουργιών όπως είναι σήμερα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Όταν θα μπορεί ο κάθε αρμόδιος εισαγγελέας να εγκαλεί αυτεπάγγελτα τους τυχόν παραπτωματούχους πολιτικούς, χωρίς την σημερινή συντεχνιακή αντίληψης της ατιμωρησία του άρθρου 62 και 86 του ΕΣ, όταν θα δικάζεται ο κάθε αξιωματούχος με την απλή διαδικασία του απλού πολίτη ή όταν θα δούμε τα υπηρεσιακά οχήματα των υπουργών να λαμβάνουν κλήσεις από τον απλό αστυνομικό της τροχαίας, τότε ίσως να ελπίσουμε ότι αυτή η πολυπόθητη δημοκρατία λειτουργεί, με ισονομία  και δικαιοσύνη για όλους.

Νάσος

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.