Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το *ΠΑΣΟΚ, η καλή(good) και η κακή(bad) "Τράπεζα Κρήτης" του Κοσκωτά και η "περίεργη τιμή" του ομίλου Λάτση....


[ *Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου - Υπ. Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και από 22 Ιανουαρίου 1996 Κυβέρνηση Κ. Σημίτη - Υπ. Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ]
 
 Αν νομίζετε ότι το "κόλπο" του διαχωρισμού των "προβληματικών" τραπεζών εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πλανάστε φίλοι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ,   ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "H KAΘHMEPINH" - TETAPTH 3 IANOYAPIOY 1996  (ΣΥΝΗΜΜΈΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ) ΜΕ ΤΊΤΛΟ:
«Kαθαρή» προς πώληση η «Kρήτης» Διαχωρισμός σε δυο ανεξάρτητες εταιρίες –
 Mε μετοχικό κεφάλαιο 38 δισ. δρχ. η νέα τράπεζα:

Το ΠΑΣΟΚ είχε εφαρμόσει την "μέθοδο" διαχωρισμού σε καλή (good)-κακή(bad) και στην Τράπεζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά, θάβοντας έτσι μαζί με την  υπό εκκαθάριση τράπεζα, όλες τις προηγηθείσες λαμογιές και κλεψιές και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι βρομιές "εξαφανίζονται" και σήμερα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο "πλυσίματος" και με την ανοχή όλων ανεξαιρέτως των συντεταγμένων εξουσιών και πολιτικών δυνάμεων !
Αρκετοί από τους τότε πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, έχουν επανέλθει "πάναγνοι" στο "προσκήνιο",  από την "πίσω πόρτα" της πρόσφατης ιστορίας μας(που δυστυχώς δεν διδάσκεται έγκαιρα) και το παίζουν "άγγελοι και τιμητές" του "ξαφρίσματος" της περιουσίας και της τσέπης ημών.  [Ξύπνα Έλληνα!]
 
  ΣΗΜ.  Η "Τράπεζα Κρήτης" (good), δόθηκε τελικά στον όμιλο Λάτση, σε τιμή "περίεργη",  προς τα επάνω!  (ιδέ το παρακάτω δημοσίευμα,   "Το παρασκήνιο πώλησης της Τράπεζας Κρήτης(στην Eurobank)"
 
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ [ΒΡΩΜΙΆ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΊΑ]
 
1987
 
Το 1979, όταν ακόμη ήταν Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο τότε μόλις 25 ετών Γιώργος Κοσκωτάς αναλάμβανε διευθυντής συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης. Επρόκειτο για μια πρωτοφανή επαγγελματική επιτυχία του μετανάστη που επέστρεψε από την Αμερική και ενδεικτική της πορείας του ως το 1984, οπότε είχε φθάσει να κατέχει το 56% της τράπεζας, καθώς και τον εκδοτικό οργανισμό Γραμμή ΑΕ, που εξέδιδε τέσσερις εφημερίδες και έξι περιοδικά. Ως το 1987, είχε φθάσει στα χέρια του η ΠΑΕ Ολυμπιακός και στην Τράπεζα Κρήτης είχαν συγκεντρωθεί καταθέσεις ύψους περίπου 13 δισ. δρχ., προερχόμενες από ελληνικές ΔΕΚΟ.
Οι πρώτες αποκαλύψεις περί του περίεργου βίου του Γιώργου Κοσκωτά – πλαστογραφίες, φορολογικά αδικήματα, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος – άρχισαν ήδη από τον Οκτώβριο του 1987 και έγιναν ασφαλώς από τα ΜΜΕ που δεν του ανήκαν. Ως τον Ιούλιο του 1988 ο εισαγγελέας είχε διατάξει έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης. Και έπειτα ήρθε η φωτογραφική τροπολογία-«Κουτσονόμος», που άφηνε προνομιακά περιθώρια στον επιχειρηματία. Ο νόμος εγκρίθηκε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος απεβίωσε δύο χρόνια αργότερα, χωρίς να προλάβει να δικαστεί για τις κατηγορίες που τον βάραιναν.
Από τα ευρήματα του επιτρόπου αποδείχθηκε ότι ο Κοσκωτάς είχε κάνει υπεξαίρεση 33,5 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης. Ο επιχειρηματίας διέφυγε στη Βραζιλία και αργότερα στις ΗΠΑ, απ’ όπου εκδόθηκε στην Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα.
Είχε ήδη σχηματιστεί η «κυβέρνηση της κάθαρσης» ή, κατά άλλη εκδοχή, η κυβέρνηση του «βρώμικου ’89» με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και της Αριστεράς. Το 1989 το Κοινοβούλιο αποφάσισε την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και του Κουτσόγιωργα, του τέως υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα, του τέως υφυπουργού Βιομηχανίας Γιώργου Πέτσου και του τέως υπουργού Εθνικής Οικονομίας Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος τελικά δεν παραπέμφθηκε, γιατί ήταν ήδη ευρωβουλευτής και το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση άρσης της ασυλίας του.
Η «δίκη του αιώνα» άρχισε σε φορτισμένο πολιτικά κλίμα και έληξε εξίσου οριακά, με το δικαστήριο να αθωώνει τον Ανδρέα με ψήφους 7 υπέρ και 6 κατά για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. Ο Γιώργος Κοσκωτάς αποφυλακίστηκε το 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Το παρασκήνιο πώλησης της Τράπεζας Κρήτης(στην Eurobank)
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=100975

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ: 05/07/1998
ΤΟ ΤΊΜΗΜΑ που προσέφερε ο Όμιλος Λάτση για την απόκτηση της Τράπεζας Κρήτης αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη για την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των τραπεζών και το χρηματιστήριο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όταν η επιτροπή άνοιξε τις προσφορές και είδε το τίμημα των 93 δισ. δρχ., ορισμένοι θεώρησαν ότι είναι τυπογραφικό λάθος και πείσθηκαν μόνο όταν είδαν ότι το ποσόν υπήρχε και ολογράφως. Ανάλογη έκπληξη ένιωσε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ασφαλώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, και ο Πρωθυπουργός.
Οι προσφορές των άλλων υποψηφίων αγοραστών και το τίμημα, που ανέμενε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, δικαιολογούν την έκπληξη.
Τα 93 δισ.  δρχ. θεωρήθηκαν και θεωρούνται υπερβολικό ποσόν από όλους, αφού πριν από ένα χρόνο η Τράπεζα Πειραιώς προσέφερε 17 δισ. δρχ. Ο Όμιλος Λάτση δεν υπέβαλε καθόλου προσφορά, ενώ τώρα όλες οι αρμόδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η Τράπεζα Κρήτης θα πωληθεί περίπου 30 δισ. δρχ. Με βάση το ποσόν αυτό, υπέβαλαν προσφορές και οι άλλοι δύο υποψήφιοι, δηλαδή η Εργασίας και η Πειραιώς, των οποίων οι προσφορές, μολονότι δεν ήταν οι υψηλότερες, ξεπέρασαν τις αναμενόμενες.
Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν το υψηλό τίμημα που προσέφερε ο Όμιλος Λάτση, παράγοντες της αγοράς υποστήριξαν ότι «κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την προσφορά», ότι «ο Όμιλος Λάτση θα έχει και άλλα ανταλλάγματα», ότι «έκαναν λάθος και την πάτησαν», ότι «ο Λάτσης θέλησε να δείξει τη δύναμή του», καθώς και άλλες εικασίες
 από: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ <georg.dimop@gmail.com>
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.