Σκανδαλώδης προστασία της ΝΙΚΑΣ (και όχι μόνο) από τον ΕΦΕΤ ...
«γκεστ σταρ»-διαφημιστή εταιρίας... παραμένει ακόμη υπουργός!!!
Αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, φόρεσε τη φόρμα της εταιρίας ΝΙΚΑΣ και πήρε μέρος σε φιέστα που οργάνωσε η εταιρία στο εργοστάσιό της στον Αγιο Στέφανο, για να διαφημίσει πόσο υγιή και αυστηρά ελεγχόμενα προϊόντα παρασκευάζει! Την παρουσία μιας κουστωδίας δημοσιογράφων στη φιέστα της ΝΙΚΑΣ την καταλαβαίνουμε. Είναι «τα παιδιά», που κάνουν τα «θελήματα» έναντι «φιλοδωρήματος». Κοτζάμ υπουργός, όμως, πώς δέχτηκε να πάρει μέρος και μάλιστα να βάλει φόρμα με το λογότυπο της εταιρίας στο πέτο και να στηθεί για φωτογραφίες; Ρητορικό είναι, βέβαια, το ερώτημα. Την απάντηση την ξέρουμε και την ξέρετε όλοι. Δεν πρόκειται μόνο για τη γενική στάση στήριξης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Πρόκειται, προφανώς, και για κάποια ειδική σχέση του Σταϊκούρα με την εν λόγω εταιρία (δεν έχει καν το ελαφρυντικό της υπουργικής αρμοδιότητας για την παρουσία του σ' αυτή την εκδήλωση), για την οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος, ο πρωθυπουργός του και οι άλλοι δύο αρχηγοί του τρίο ξεφτίλα που κυβερνά τη χώρα. ...
Μήπως, όμως, έχει ο Σταϊκούρας το άλλοθι της άγνοιας; Μήπως εν αγνοία του χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΙΚΑΣ, όπως έσπευσαν να γράψουν διάφορα διαδικτυακά «παπαγαλάκια»; Κάθε άλλο. Η συγκεκριμένη φιέστα έγινε στις 29 Απρίλη. Από τις 21 Μάρτη ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει ότι σε τουλάχιστον δυο προϊόντα μαζικής κατανάλωσης της ΝΙΚΑΣ (λουκάνικα Φρανκφούρτης και παριζάκι), που διαφημίζονταν σαν «μοσχαρίσια», βρέθηκε DNA αλόγου σε ποσοστά ακόμα και πάνω από 50%! Και στις 19 Απρίλη, ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει πως στα δύο αυτά νοθευμένα με αλογίσιο κρέας προϊόντα ανιχνεύτηκε και η επικίνδυνη για τον άνθρωπο και γι' αυτό παντελώς απαγορευμένη στη διατροφική αλυσίδα φαινυλοβουταζόνη. Δηλαδή, το αλογίσιο κρέας με το οποίο νόθευε τα προϊόντα της η ΝΙΚΑΣ ήταν και δηλητηριασμένο!
Ηξερε, λοιπόν, πολύ καλά ο Σταϊκούρας σε τι φιέστα έπαιρνε μέρος. Εν πλήρη συνειδήσει δέχτηκε να παίξει το ρόλο «γκεστ σταρ» της ΝΙΚΑΣ, φορώντας τη φόρμα της και δηλώνοντας ότι «η πολιτεία στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες των εταιρειών που διασφαλίζουν στους πολίτες, καταναλωτές της χώρας, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας» (το απόσπασμα είναι από το διαφημιστικό δελτίο Τύπου της ΝΙΚΑΣ).
Οπως ήξερε πολύ καλά η ΝΙΚΑΣ γιατί οργάνωσε εσπευσμένα αυτή τη φιέστα στις 29 Απρίλη. Ηξερε ότι είχαν βρεθεί νοθευμένα με αλογίσιο κρέας και άλλα προϊόντα της (συγκεκριμένα, είχαν βρεθεί τουλάχιστον δύο παρτίδες πάριζα «χοιρινό») και ο ΕΦΕΤ έπρεπε να τα ανακοινώσει, διότι η συγκεκριμένη δειγματοληψία είχε γίνει «μετά από καταγγελία». Υποψιαζόμαστε (για να μην πούμε έχουμε τη βεβαιότητα) ότι υπήρξε πλήρης συνεννόηση της ΝΙΚΑΣ με τον ΔΗΜΑΡίτη πρόεδρο του ΕΦΕΤ Ι. Τσιάλτα. Στις 29 Απρίλη έκανε τη φιέστα με «γκεστ σταρ» τον Σταϊκούρα η ΝΙΚΑΣ, στις 30 Απρίλη (παραμονή Πρωτομαγιάς, δηλαδή) ανακοίνωσε το πρώτο νοθευμένο δείγμα «χοιρινής» πάριζας ο ΕΦΕΤ και στις 2 Μάη (επομένη της Πρωτομαγιάς και μες στην μεγαλοβδομαδιάτικη κάψα) ανακοίνωσε το δεύτερο νοθευμένο δείγμα «χοιρινής» πάριζας. Μ' άλλα λόγια, διευκολύνθηκε η ΝΙΚΑΣ να προβάλει μια «καλή» είδηση και να θάψει μ' αυτή δυο «κακές» ειδήσεις που ακολουθούσαν. Παλιά καλή πρακτική, γνώριμη στον κόσμο της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης.
Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα της ΝΙΚΑΣ (στην οποία πλέον δεν υπάρχει λέξη για την εύρεση και φαινυλοβουταζόνης στα νοθευμένα με αλογίσιο κρέας προϊόντα της) εμφανίστηκε και μια ιταμή ανακοίνωση με ημερομηνία 30 Απρίλη, στην οποία η εταιρία υποστηρίζει: Πρώτον, ότι «ανιχνεύθηκε ίχνος DNA αλόγου, στο κατώτατο όριο ανίχνευσης και στο πλαίσιο αβεβαιότητας της μεθόδου». Δεύτερον, ότι «προληπτικά και με δική της πρωτοβουλία αποσύρει όλα τα προϊόντα της κατηγορίας Πάριζα με ημερομηνία παραγωγής μέχρι 27 Μαρτίου 2013 και αντιστοίχως ημερομηνία λήξης μέχρι 27 Ιουλίου 2013, προκειμένου να ελεγχθούν σύμφωνα με τις νέες ακόμα αυστηρότερες προδιαγραφές και διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που εφαρμόζει πλέον η εταιρίας ΝΙΚΑΣ». Tρίτον, ότι «όλες οι εκκρεμότητες ελέγχων από τον ΕΦΕΤ αφορούν προϊόντα παραγωγής πριν τις 27 Μαρτίου 2013».
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ δέχτηκε το φτύσιμο (γιατί περί φτυσίματος πρόκειται), σκουπίστηκε και απεφάνθη ότι… ψιχαλίζει.
Από πού αντλεί η ΝΙΚΑΣ και η κάθε ΝΙΚΑΣ το θράσος να χρησιμοποιεί υπουργούς σε ρόλους «γκεστ σταρ»-διαφημιστών; Από το ότι οι υπουργοί λειτουργούν σαν υπηρέτες των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Από πού αντλεί η ΝΙΚΑΣ και η κάθε ΝΙΚΑΣ το θράσος να εκδίδει τέτοιες ιταμές ανακοινώσεις, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό και προσπαθώντας να σώσει τη φήμη των προϊόντων της; Από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, συνεπικουρούμενος από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας (ο υπουργός Μεταλλαγμένων Αθ. Τσαυτάρης πρέπει να «δούλεψε» από το παρασκήνιο), συνεπικουρούμενος και από το Γενικό Χημείο του Κράτους (που έκανε τους ελέγχους για κατάλοιπα φαινυλοβουταζόνης), όχι μόνο δεν εφάρμοσε αυτά που προβλέπει ο ίδιος ο αστικός νόμος γι' αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ύψωσε τείχος προστασίας γύρω από τις εταιρίες-«λαδιάρηδες».
Οταν είναι γνωστό πως οι έλεγχοι είναι μόνο δειγματοληπτικοί, η κοινή λογική το λέει πως έπρεπε να μπει λουκέτο στις συγκεκριμένες εταιρίες, να υποχρεωθούν να αποσύρουν όλα τα προϊόντα τους από τα ράφια, από τα ψυγεία, από τις αποθήκες τροφοδοσίας, για να φανεί σε ποια έκταση έγινε η νοθεία και τι άλλο υπάρχει πέρα από τη νοθεία (φαινυλοβουταζόνη κτλ). Τι έκανε ο ΕΦΕΤ; Ανακοίνωνε κάθε φορά ότι οι εταιρίες αποσύρουν τη συγκεκριμένη παρτίδα που βρέθηκε νοθευμένη με αλογίσιο κρέας. Ούτε λουκέτο έβαζε, ούτε δέσμευε τα προϊόντα τους. Εδωσε έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους «λαδιάρηδες» να σπάσουν το αλογίσιο κρέας σε μικρότερες παρτίδες και να το διασπείρουν σε διάφορα προϊόντα τους. Για να κομπάζει τώρα η ΝΙΚΑΣ, ότι στη «χοιρινή» πάριζά του βρέθηκε χαμηλή περιεκτικότητα σε αλογίσιο κρέας και μπορεί να είναι -άκουσον, άκουσον!- και λάθος της μεθόδου ανάλυσης!
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη με τη «χοιρινή» πάριζα της ΝΙΚΑΣ. Στις 30 Απρίλη, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι «απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την προστασία του καταναλωτή». Ελεγχοι, όπως έχουμε αποκαλύψει, δεν γίνονται πλέον, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΕΦΕΤ μας λέει ότι απαίτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας. Δεν μας λέει ότι υπάρχουν και άλλα δείγματα στα εργαστήρια και περιμένει αποτελέσματα. Ερχεται, λοιπόν, δύο μέρες μετά, και μας λέει πως βρέθηκε και άλλη παρτίδα του ίδιου προϊόντος νοθευμένη με αλογίσιο κρέας! Μόλις δυο μέρες αφότου μας είχε διαβεβαιώσει ότι απαίτησε την απόσυρση του συνόλου του προϊόντος! Μιλάμε για ένα μπάχαλο που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ όχι να προστατεύσει την υγεία του ελληνικού λαού, αλλά να προστατεύσει τις εταιρίες-«λαδιάρηδες» και να τις διευκολύνει να «ξεφορτωθούν» το αλογίσιο κρέας που είχαν στα ψυγεία τους. Και βέβαια, η ΝΙΚΑΣ δεν λέει τίποτα και για τη δεύτερη παρτίδα «χοιρινής» πάριζας που βρέθηκε νοθευμένη με αλογίσιο κρέας.
Ο ΕΦΕΤ ως μηχανισμός δεν έχει καμιά δυνατότητα να ελέγξει τι κάνουν στο μεταξύ οι εταιρίες. Υποστηρίζοντας επίσημα ότι υπάρχει μόνο σκάνδαλο νοθείας και όχι σκάνδαλο υγείας, χαρακτηρίζοντας τα προϊόντα «μη κανονικά» (δηλαδή ότι δε γράφουν στην ετικέτα τι ακριβώς περιέχουν) και όχι «μη ασφαλή» (δηλαδή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία) και παράλληλα μη σφραγίζοντας αποθήκες και ψυγεία, επέτρεψε στις εταιρίες να κάνουν μια χαρά τη «δουλίτσα» τους. Τους έδωσε το χρόνο να σκορπίσουν και να πουλήσουν το αλογίσιο κρέας.
Εμείς απαιτούμε:
1. Να χαρακτηριστούν άμεσα ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τα προϊόντα όλων των εταιριών που πιάστηκαν να χρησιμοποιούν αλογίσιο κρέας και ν' ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται γι' αυτά.
2. Να επιβληθούν άμεσα τα πιο βαριά πρόστιμα στις εταιρίες-«λαδιάρηδες» και να μπουν λουκέτα μέχρι να ολοκληρωθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στο σύνολο των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων τους.
3. Να σταλούν άμεσα οι φάκελοι στον εισαγγελέα για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Και βέβαια, περιμένουμε από τον ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους να μας στείλουν όλα τα έγγραφα και τις πραγματογνωμοσύνες που σχετίζονται με τους ελέγχους για φαινυλοβουταζόνη, σύμφωνα με με τις αιτήσεις που τους έχουμε υποβάλει με όλους τους νόμιμους τύπους (λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ).
YΓ. Την Κυριακή, οι ελληνικές οικογένειες, αν και εξοντωμένες από τη φτώχεια, θα σουβλίσουν ή θα φουρνίσουν το πατροπαράδοτο αρνάκι ή κατσικάκι. Πρόβλημα νοθείας με αλογίσιο κρέας δεν υπάρχει. Το αρνάκι ή το κατσικάκι αποκλείεται να… χλιμιντρίσουν. Βέβαια, τεράστια ποσότητα από τ' αρνάκια και τα κατσικάκια του Πάσχα πληρώθηκαν για ελληνικά αλλά είναι απλώς ελληνοποιημένα. Ομως, άλογο σίγουρα δε θα περιέχουν. Μην είστε, όμως, καθόλου σίγουροι ότι τα αλλαντικά που θα βγάλετε για μεζέ στο τραπέζι, μέχρι να βγει το ψητό, δεν… χλιμιντρίζουν. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, αλλά να θυμάστε πως ποτέ δεν άλλαξε ο κόσμος με ευχές (πολλώ δε μάλλον με προσευχές).
ΝΙΚΑΣ: Διαφημίζει ποιότητα παρουσία υπουργού και …μας ταΐζει αλογίσιο παριζάκι!
Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από έλεγχο βάσει καταγγελίας, προέβη σε δειγματοληψία βραστής πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας».Το δείγμα, ήταν από συσκευασία βάρους 3,45 kg (μπαστούνι), έφερε ημερομηνία λήξης 21.6.2013, παρασκευάζεται / συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, 22ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Άγιο Στέφανο. Στο εν λόγω προϊόν, βάσει Εργαστηριακής Ανάλυσης, ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (στο σύνολο του DNA < 1% και > 0.1%).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την προστασία του καταναλωτή.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Την ίδια ώρα και ενώ η διοίκηση του Νίκα είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για το θέμα έδινε… φιέστα παρουσιάζοντας το νέο μηχάνημα ανίχνευσης του DNA.Στην παρουσίαση παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ Σταϊκούρας ο οποίος, προφανώς εν αγνοία του, στήριξε τη διοίκηση της εταιρίας, αγνοώντας τα αποτελέσματα του ΕΦΕΤ.
Στο δελτίο Τύπου της εταιρίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΝΙΚΑΣ επισήμανε ότι «η πολιτεία στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες των εταιρειών που διασφαλίζουν στους πολίτες, καταναλωτές της χώρας, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».
ΤΥΧΑΙΑ Η ΕΜΜΕΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ;
Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε σε ορισμένα ΜΕΓΑΛΑ sites, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τον ΝΙΚΑ, την ποιότητα και τις προοπτικές του. Τα δημοσιεύματα αυτά, για όσους γνωρίζουν, δεν είναι προιόντα δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Είναι ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ και μπαίνουν αντί για banner…
Και για να αποδείξουμε ότι … δεν τρώμε κουτόχορτο, παραθέτουμε ένα δημοσίευμα από αυτά και μάλιστα…τσάμπα!
“H πρωτοπόρος εταιρία αλλαντικών NIKAS, επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων της και την απόλυτη κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ενεργούς δραστηριότητας της εταιρίας NIKAS, αποτελεί η συνεργασία της με την καινοτόμο Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μια ξεχωριστή συνεργασία η οποία επισφραγίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη δημιουργία της πρώτης αλλά και μοναδικής ελληνικής Καπνιστής Γαλοπούλας από γαλοπούλες τηςΑμερικανικής Γεωργικής Σχολής!
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι γνωστή εδώ και εκατόν εννέα χρόνια για την προσφορά της στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα αλλά και για την τεχνογνωσία της στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των επιστημών ζωής. Όλα αυτά αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα της Νέας Καπνιστής Γαλοπούλας ΝΙΚΑS από γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η ποιότητα των προϊόντων που δημιουργούνται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή εξασφαλίζεται από το μοναδικό τρόπο φυσικής εκτροφής των ζώων αλλά και τα μοναδικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή τους. Οι άνθρωποι και οι μαθητές της Σχολής δημιουργούν με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό προς τη φύση εκλεκτά προϊόντα, ακολουθώντας αυστηρά κάθε στάδιο ποιοτικού ελέγχου στην εκτροφή της γαλοπούλας.
Συγκεκριμένα:
Φροντίζουν η διατροφή της γαλοπούλας να γίνεται με τα πιο αγνά και φυσικά υλικά όπως:
• Λιναρόσπορος ο οποίος είναι ευεργετικός λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
• Αραβόσιτος που καλλιεργείται σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής στους αγρούς της Σχολής
• Θυμάρι και ρίγανη που προσδίδουν υψηλή διατροφική αξία στη διατροφή της γαλοπούλας και εμπεριέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Εφαρμόζουν συστήματα ολοκληρωμένης διασφάλισης «φάρμας» για την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, για την ευζωία του ζωικού κεφαλαίου και για την ασφάλεια των παραγόμενων ζωικών προϊόντων.
Ακολουθούν πλήρη ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Εφαρμόζουν πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001:2008) και διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ISO 22000:2005).
Οι γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής επιλέγονται από την εταιρία NIKAS για τη δημιουργία της πρώτης αλλά και μοναδικής ελληνικής Καπνιστής Γαλοπούλας ΝΙΚΑS από γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενός προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας με εύγεστο και μαλακό κρέας που απευθύνεται στους καταναλωτές που θέλουν καθημερινά στο τραπέζι τους ανώτερη ποιότητα και μοναδική γεύση”.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
«γκεστ σταρ»-διαφημιστή εταιρίας... παραμένει ακόμη υπουργός!!!
Αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, φόρεσε τη φόρμα της εταιρίας ΝΙΚΑΣ και πήρε μέρος σε φιέστα που οργάνωσε η εταιρία στο εργοστάσιό της στον Αγιο Στέφανο, για να διαφημίσει πόσο υγιή και αυστηρά ελεγχόμενα προϊόντα παρασκευάζει! Την παρουσία μιας κουστωδίας δημοσιογράφων στη φιέστα της ΝΙΚΑΣ την καταλαβαίνουμε. Είναι «τα παιδιά», που κάνουν τα «θελήματα» έναντι «φιλοδωρήματος». Κοτζάμ υπουργός, όμως, πώς δέχτηκε να πάρει μέρος και μάλιστα να βάλει φόρμα με το λογότυπο της εταιρίας στο πέτο και να στηθεί για φωτογραφίες; Ρητορικό είναι, βέβαια, το ερώτημα. Την απάντηση την ξέρουμε και την ξέρετε όλοι. Δεν πρόκειται μόνο για τη γενική στάση στήριξης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Πρόκειται, προφανώς, και για κάποια ειδική σχέση του Σταϊκούρα με την εν λόγω εταιρία (δεν έχει καν το ελαφρυντικό της υπουργικής αρμοδιότητας για την παρουσία του σ' αυτή την εκδήλωση), για την οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος, ο πρωθυπουργός του και οι άλλοι δύο αρχηγοί του τρίο ξεφτίλα που κυβερνά τη χώρα. ...
Μήπως, όμως, έχει ο Σταϊκούρας το άλλοθι της άγνοιας; Μήπως εν αγνοία του χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΙΚΑΣ, όπως έσπευσαν να γράψουν διάφορα διαδικτυακά «παπαγαλάκια»; Κάθε άλλο. Η συγκεκριμένη φιέστα έγινε στις 29 Απρίλη. Από τις 21 Μάρτη ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει ότι σε τουλάχιστον δυο προϊόντα μαζικής κατανάλωσης της ΝΙΚΑΣ (λουκάνικα Φρανκφούρτης και παριζάκι), που διαφημίζονταν σαν «μοσχαρίσια», βρέθηκε DNA αλόγου σε ποσοστά ακόμα και πάνω από 50%! Και στις 19 Απρίλη, ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει πως στα δύο αυτά νοθευμένα με αλογίσιο κρέας προϊόντα ανιχνεύτηκε και η επικίνδυνη για τον άνθρωπο και γι' αυτό παντελώς απαγορευμένη στη διατροφική αλυσίδα φαινυλοβουταζόνη. Δηλαδή, το αλογίσιο κρέας με το οποίο νόθευε τα προϊόντα της η ΝΙΚΑΣ ήταν και δηλητηριασμένο!
Ηξερε, λοιπόν, πολύ καλά ο Σταϊκούρας σε τι φιέστα έπαιρνε μέρος. Εν πλήρη συνειδήσει δέχτηκε να παίξει το ρόλο «γκεστ σταρ» της ΝΙΚΑΣ, φορώντας τη φόρμα της και δηλώνοντας ότι «η πολιτεία στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες των εταιρειών που διασφαλίζουν στους πολίτες, καταναλωτές της χώρας, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας» (το απόσπασμα είναι από το διαφημιστικό δελτίο Τύπου της ΝΙΚΑΣ).
Οπως ήξερε πολύ καλά η ΝΙΚΑΣ γιατί οργάνωσε εσπευσμένα αυτή τη φιέστα στις 29 Απρίλη. Ηξερε ότι είχαν βρεθεί νοθευμένα με αλογίσιο κρέας και άλλα προϊόντα της (συγκεκριμένα, είχαν βρεθεί τουλάχιστον δύο παρτίδες πάριζα «χοιρινό») και ο ΕΦΕΤ έπρεπε να τα ανακοινώσει, διότι η συγκεκριμένη δειγματοληψία είχε γίνει «μετά από καταγγελία». Υποψιαζόμαστε (για να μην πούμε έχουμε τη βεβαιότητα) ότι υπήρξε πλήρης συνεννόηση της ΝΙΚΑΣ με τον ΔΗΜΑΡίτη πρόεδρο του ΕΦΕΤ Ι. Τσιάλτα. Στις 29 Απρίλη έκανε τη φιέστα με «γκεστ σταρ» τον Σταϊκούρα η ΝΙΚΑΣ, στις 30 Απρίλη (παραμονή Πρωτομαγιάς, δηλαδή) ανακοίνωσε το πρώτο νοθευμένο δείγμα «χοιρινής» πάριζας ο ΕΦΕΤ και στις 2 Μάη (επομένη της Πρωτομαγιάς και μες στην μεγαλοβδομαδιάτικη κάψα) ανακοίνωσε το δεύτερο νοθευμένο δείγμα «χοιρινής» πάριζας. Μ' άλλα λόγια, διευκολύνθηκε η ΝΙΚΑΣ να προβάλει μια «καλή» είδηση και να θάψει μ' αυτή δυο «κακές» ειδήσεις που ακολουθούσαν. Παλιά καλή πρακτική, γνώριμη στον κόσμο της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης.
Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα της ΝΙΚΑΣ (στην οποία πλέον δεν υπάρχει λέξη για την εύρεση και φαινυλοβουταζόνης στα νοθευμένα με αλογίσιο κρέας προϊόντα της) εμφανίστηκε και μια ιταμή ανακοίνωση με ημερομηνία 30 Απρίλη, στην οποία η εταιρία υποστηρίζει: Πρώτον, ότι «ανιχνεύθηκε ίχνος DNA αλόγου, στο κατώτατο όριο ανίχνευσης και στο πλαίσιο αβεβαιότητας της μεθόδου». Δεύτερον, ότι «προληπτικά και με δική της πρωτοβουλία αποσύρει όλα τα προϊόντα της κατηγορίας Πάριζα με ημερομηνία παραγωγής μέχρι 27 Μαρτίου 2013 και αντιστοίχως ημερομηνία λήξης μέχρι 27 Ιουλίου 2013, προκειμένου να ελεγχθούν σύμφωνα με τις νέες ακόμα αυστηρότερες προδιαγραφές και διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που εφαρμόζει πλέον η εταιρίας ΝΙΚΑΣ». Tρίτον, ότι «όλες οι εκκρεμότητες ελέγχων από τον ΕΦΕΤ αφορούν προϊόντα παραγωγής πριν τις 27 Μαρτίου 2013».
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ δέχτηκε το φτύσιμο (γιατί περί φτυσίματος πρόκειται), σκουπίστηκε και απεφάνθη ότι… ψιχαλίζει.
Να δεσμευτούν όλα τα προϊόντα των «λαδιάρηδων» και να μπουν λουκέτα
Από πού αντλεί η ΝΙΚΑΣ και η κάθε ΝΙΚΑΣ το θράσος να χρησιμοποιεί υπουργούς σε ρόλους «γκεστ σταρ»-διαφημιστών; Από το ότι οι υπουργοί λειτουργούν σαν υπηρέτες των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Από πού αντλεί η ΝΙΚΑΣ και η κάθε ΝΙΚΑΣ το θράσος να εκδίδει τέτοιες ιταμές ανακοινώσεις, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό και προσπαθώντας να σώσει τη φήμη των προϊόντων της; Από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, συνεπικουρούμενος από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας (ο υπουργός Μεταλλαγμένων Αθ. Τσαυτάρης πρέπει να «δούλεψε» από το παρασκήνιο), συνεπικουρούμενος και από το Γενικό Χημείο του Κράτους (που έκανε τους ελέγχους για κατάλοιπα φαινυλοβουταζόνης), όχι μόνο δεν εφάρμοσε αυτά που προβλέπει ο ίδιος ο αστικός νόμος γι' αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ύψωσε τείχος προστασίας γύρω από τις εταιρίες-«λαδιάρηδες».
Οταν είναι γνωστό πως οι έλεγχοι είναι μόνο δειγματοληπτικοί, η κοινή λογική το λέει πως έπρεπε να μπει λουκέτο στις συγκεκριμένες εταιρίες, να υποχρεωθούν να αποσύρουν όλα τα προϊόντα τους από τα ράφια, από τα ψυγεία, από τις αποθήκες τροφοδοσίας, για να φανεί σε ποια έκταση έγινε η νοθεία και τι άλλο υπάρχει πέρα από τη νοθεία (φαινυλοβουταζόνη κτλ). Τι έκανε ο ΕΦΕΤ; Ανακοίνωνε κάθε φορά ότι οι εταιρίες αποσύρουν τη συγκεκριμένη παρτίδα που βρέθηκε νοθευμένη με αλογίσιο κρέας. Ούτε λουκέτο έβαζε, ούτε δέσμευε τα προϊόντα τους. Εδωσε έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους «λαδιάρηδες» να σπάσουν το αλογίσιο κρέας σε μικρότερες παρτίδες και να το διασπείρουν σε διάφορα προϊόντα τους. Για να κομπάζει τώρα η ΝΙΚΑΣ, ότι στη «χοιρινή» πάριζά του βρέθηκε χαμηλή περιεκτικότητα σε αλογίσιο κρέας και μπορεί να είναι -άκουσον, άκουσον!- και λάθος της μεθόδου ανάλυσης!
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη με τη «χοιρινή» πάριζα της ΝΙΚΑΣ. Στις 30 Απρίλη, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι «απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την προστασία του καταναλωτή». Ελεγχοι, όπως έχουμε αποκαλύψει, δεν γίνονται πλέον, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΕΦΕΤ μας λέει ότι απαίτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας. Δεν μας λέει ότι υπάρχουν και άλλα δείγματα στα εργαστήρια και περιμένει αποτελέσματα. Ερχεται, λοιπόν, δύο μέρες μετά, και μας λέει πως βρέθηκε και άλλη παρτίδα του ίδιου προϊόντος νοθευμένη με αλογίσιο κρέας! Μόλις δυο μέρες αφότου μας είχε διαβεβαιώσει ότι απαίτησε την απόσυρση του συνόλου του προϊόντος! Μιλάμε για ένα μπάχαλο που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ όχι να προστατεύσει την υγεία του ελληνικού λαού, αλλά να προστατεύσει τις εταιρίες-«λαδιάρηδες» και να τις διευκολύνει να «ξεφορτωθούν» το αλογίσιο κρέας που είχαν στα ψυγεία τους. Και βέβαια, η ΝΙΚΑΣ δεν λέει τίποτα και για τη δεύτερη παρτίδα «χοιρινής» πάριζας που βρέθηκε νοθευμένη με αλογίσιο κρέας.
Ο ΕΦΕΤ ως μηχανισμός δεν έχει καμιά δυνατότητα να ελέγξει τι κάνουν στο μεταξύ οι εταιρίες. Υποστηρίζοντας επίσημα ότι υπάρχει μόνο σκάνδαλο νοθείας και όχι σκάνδαλο υγείας, χαρακτηρίζοντας τα προϊόντα «μη κανονικά» (δηλαδή ότι δε γράφουν στην ετικέτα τι ακριβώς περιέχουν) και όχι «μη ασφαλή» (δηλαδή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία) και παράλληλα μη σφραγίζοντας αποθήκες και ψυγεία, επέτρεψε στις εταιρίες να κάνουν μια χαρά τη «δουλίτσα» τους. Τους έδωσε το χρόνο να σκορπίσουν και να πουλήσουν το αλογίσιο κρέας.
Εμείς απαιτούμε:
1. Να χαρακτηριστούν άμεσα ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τα προϊόντα όλων των εταιριών που πιάστηκαν να χρησιμοποιούν αλογίσιο κρέας και ν' ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται γι' αυτά.
2. Να επιβληθούν άμεσα τα πιο βαριά πρόστιμα στις εταιρίες-«λαδιάρηδες» και να μπουν λουκέτα μέχρι να ολοκληρωθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στο σύνολο των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων τους.
3. Να σταλούν άμεσα οι φάκελοι στον εισαγγελέα για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Και βέβαια, περιμένουμε από τον ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους να μας στείλουν όλα τα έγγραφα και τις πραγματογνωμοσύνες που σχετίζονται με τους ελέγχους για φαινυλοβουταζόνη, σύμφωνα με με τις αιτήσεις που τους έχουμε υποβάλει με όλους τους νόμιμους τύπους (λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ).
YΓ. Την Κυριακή, οι ελληνικές οικογένειες, αν και εξοντωμένες από τη φτώχεια, θα σουβλίσουν ή θα φουρνίσουν το πατροπαράδοτο αρνάκι ή κατσικάκι. Πρόβλημα νοθείας με αλογίσιο κρέας δεν υπάρχει. Το αρνάκι ή το κατσικάκι αποκλείεται να… χλιμιντρίσουν. Βέβαια, τεράστια ποσότητα από τ' αρνάκια και τα κατσικάκια του Πάσχα πληρώθηκαν για ελληνικά αλλά είναι απλώς ελληνοποιημένα. Ομως, άλογο σίγουρα δε θα περιέχουν. Μην είστε, όμως, καθόλου σίγουροι ότι τα αλλαντικά που θα βγάλετε για μεζέ στο τραπέζι, μέχρι να βγει το ψητό, δεν… χλιμιντρίζουν. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, αλλά να θυμάστε πως ποτέ δεν άλλαξε ο κόσμος με ευχές (πολλώ δε μάλλον με προσευχές).
ΝΙΚΑΣ: Διαφημίζει ποιότητα παρουσία υπουργού και …μας ταΐζει αλογίσιο παριζάκι!
Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από έλεγχο βάσει καταγγελίας, προέβη σε δειγματοληψία βραστής πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας».Το δείγμα, ήταν από συσκευασία βάρους 3,45 kg (μπαστούνι), έφερε ημερομηνία λήξης 21.6.2013, παρασκευάζεται / συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, 22ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Άγιο Στέφανο. Στο εν λόγω προϊόν, βάσει Εργαστηριακής Ανάλυσης, ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (στο σύνολο του DNA < 1% και > 0.1%).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την προστασία του καταναλωτή.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Την ίδια ώρα και ενώ η διοίκηση του Νίκα είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για το θέμα έδινε… φιέστα παρουσιάζοντας το νέο μηχάνημα ανίχνευσης του DNA.Στην παρουσίαση παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ Σταϊκούρας ο οποίος, προφανώς εν αγνοία του, στήριξε τη διοίκηση της εταιρίας, αγνοώντας τα αποτελέσματα του ΕΦΕΤ.
Στο δελτίο Τύπου της εταιρίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΝΙΚΑΣ επισήμανε ότι «η πολιτεία στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες των εταιρειών που διασφαλίζουν στους πολίτες, καταναλωτές της χώρας, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».
ΤΥΧΑΙΑ Η ΕΜΜΕΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ;
Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε σε ορισμένα ΜΕΓΑΛΑ sites, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τον ΝΙΚΑ, την ποιότητα και τις προοπτικές του. Τα δημοσιεύματα αυτά, για όσους γνωρίζουν, δεν είναι προιόντα δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Είναι ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ και μπαίνουν αντί για banner…
Και για να αποδείξουμε ότι … δεν τρώμε κουτόχορτο, παραθέτουμε ένα δημοσίευμα από αυτά και μάλιστα…τσάμπα!
“H πρωτοπόρος εταιρία αλλαντικών NIKAS, επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων της και την απόλυτη κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ενεργούς δραστηριότητας της εταιρίας NIKAS, αποτελεί η συνεργασία της με την καινοτόμο Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μια ξεχωριστή συνεργασία η οποία επισφραγίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη δημιουργία της πρώτης αλλά και μοναδικής ελληνικής Καπνιστής Γαλοπούλας από γαλοπούλες τηςΑμερικανικής Γεωργικής Σχολής!
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι γνωστή εδώ και εκατόν εννέα χρόνια για την προσφορά της στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα αλλά και για την τεχνογνωσία της στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των επιστημών ζωής. Όλα αυτά αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα της Νέας Καπνιστής Γαλοπούλας ΝΙΚΑS από γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η ποιότητα των προϊόντων που δημιουργούνται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή εξασφαλίζεται από το μοναδικό τρόπο φυσικής εκτροφής των ζώων αλλά και τα μοναδικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή τους. Οι άνθρωποι και οι μαθητές της Σχολής δημιουργούν με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό προς τη φύση εκλεκτά προϊόντα, ακολουθώντας αυστηρά κάθε στάδιο ποιοτικού ελέγχου στην εκτροφή της γαλοπούλας.
Συγκεκριμένα:
Φροντίζουν η διατροφή της γαλοπούλας να γίνεται με τα πιο αγνά και φυσικά υλικά όπως:
• Λιναρόσπορος ο οποίος είναι ευεργετικός λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
• Αραβόσιτος που καλλιεργείται σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής στους αγρούς της Σχολής
• Θυμάρι και ρίγανη που προσδίδουν υψηλή διατροφική αξία στη διατροφή της γαλοπούλας και εμπεριέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Εφαρμόζουν συστήματα ολοκληρωμένης διασφάλισης «φάρμας» για την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, για την ευζωία του ζωικού κεφαλαίου και για την ασφάλεια των παραγόμενων ζωικών προϊόντων.
Ακολουθούν πλήρη ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Εφαρμόζουν πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001:2008) και διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ISO 22000:2005).
Οι γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής επιλέγονται από την εταιρία NIKAS για τη δημιουργία της πρώτης αλλά και μοναδικής ελληνικής Καπνιστής Γαλοπούλας ΝΙΚΑS από γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενός προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας με εύγεστο και μαλακό κρέας που απευθύνεται στους καταναλωτές που θέλουν καθημερινά στο τραπέζι τους ανώτερη ποιότητα και μοναδική γεύση”.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.