Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Σοβαρότατες καταγγελίες από δύο πρώην Αρχηγούς για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στο Πολεμικό Ναυτικό

«Απούσα» η πολιτική ηγεσία που προτίμησε να μην απαντήσει στις καταγγελίες

Σοβαρότατες καταγγελίες που σε οποιαδήποτε άλλη δυτική – σοβαρή – χώρα θα είχαν προκαλέσει τουλάχιστον έρευνα του εισαγγελέα, αν όχι παραίτηση του άμεσου πολιτικού προϊστάμενου των Ενόπλων Δυνάμεων, προκάλεσαν οι χθεσινοβραδινές, ταυτόχρονες καταγγελίες των δύο μέχρι προ μερικών μηνών Αρχηγών ΓΕΝ και Στόλου Ναυάρχων ε.α. Κοσμά Χρηστίδη και Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάν ΠΝ, για την σημερινή κατάσταση του Πολεμικού μας Ναυτικού και πόσο αυτό έχει πληγεί από τις επιταγές του Μνημονίου, στην εκπομπή «Νέοι Φάκελλοι» του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, υπουργός και δύο υφυπουργοί εκ των οποίων ο ένας πρώην Αρχηγός ΓΕΝ, προτίμησαν να «εξαφανιστούν», αφήνοντας τον ατυχή σημερινό Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη ΠΝ, να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», ανεπιτυχώς βεβαίως, καθώς υποχρεώθηκε «εκ καθήκοντος» να λέει πράγματα που πιθανότατα και ο ίδιος δεν πιστεύει, επαναλαμβάνοντας τουλάχιστον τρεις φορές ότι «σε αυτήν την ερώτηση θα έπρεπε κάποιος άλλος να απαντήσει» και διαβεβαιώνοντας τον Ελληνικό λαό ότι «μπορεί να κοιμάται ήσυχος».

Οι δύο πρώην Αρχηγοί υποστήριξαν ευθέως ότι λόγω των περικοπών του Μνημονίου, το Π.Ν., με τα πλοία του και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) του, ουσιαστικά «αποσύρεται» από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή, που η Τουρκία και τα αντίστοιχα δικά της μέσα βρίσκεται παντού.  ...

Ο πρώην Αρχηγός Στόλου υποστήριξε ότι σήμερα πραγματοποιούνται μόνο το 1/4 των ασκήσεων που γίνονταν στο παρελθόν και είναι απαραίτητες για να είναι απολύτως έτοιμος ο στόλος, ενώ έχουν αποσυρθεί όλα τα πλοία μας από διεθνείς αποστολές στο εξωτερικό, εκτός μίας κανονιοφόρου στην επιχείρηση UNIFIL στο Λίβανο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα διοικήσεως κυρίως στους διοικητές και στους επιτελείς τους, ενώ η αποχή από διεθνείς αποστολές θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της επιχειρησιακής εικόνας του Στόλου και της διπλωματικής της χώρας, αν διατηρηθεί ως έχει σήμερα για περισσότερο από ένα χρόνο ακόμα.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιογραφικά ερωτήματα (Σ. Παπαϊωάννου) παραδέχτηκαν το μείζον πρόβλημα με τις μπαταρίες των υποβρυχίων «209», που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι με ληγμένες μπαταρίες, ότι δεν υπάρχουν ΑΦΝΣ και ότι σποραδικά επιχειρεί ένα C-130, που όμως δεν είναι κατάλληλο για τη δουλειά αυτή, με αποτέλεσμα να «πληρώνει το κενό αυτό για το ΝΑΤΟ η Τουρκία».

Αναφορικά με το προσωπικό ο Ναύαρχος Κ. Μαζαράκης μιλώντας για τις περικοπές στις αποδοχές των στελεχών τόνισε ότι έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ ο πρώην Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κ. Χρηστίδης τόνισε, ότι το στρατιωτικό προσωπικό δεν νοιώθει ότι απλά αδικείται, αλλά ότι τιμωρείται από την κυβέρνηση.

Ο νυν Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης απέφυγε να σχολιάσει τα λεγόμενα του προκατόχου του, ο οποίος και όταν ήταν εν ενεργεία είχε δημοσίως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστήριξε ότι όλα τα θέματα που έθεσαν οι δύο Αρχηγοί βρίσκονται σε φάση της επιλύσεώς τους, εκτός βέβαια από το ζήτημα του ηθικού του προσωπικού, που - όπως είπε – «είναι θέμα του Αρχηγού». Ο ίδιος για το ζήτημα των νέων υποβρυχίων «214» επισήμανε ότι ελπίζει θα βρεθεί λύση για την παραλαβή τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις, για τις μπαταρίες των «209» ανακοίνωσε ότι το θέμα είναι στην τελική φάση επιλύσεώς του, ενώ για τα ΑΦΝΣ και για τις φρεγάτες τόνισε ότι εξετάζεται η απόκτηση από τη Γαλλία μέσω της μεθόδου leasing, αν και για τα αεροσκάφη πρόσθεσε ότι «και άλλες λύσεις είναι ανοιχτές», υπονοώντας τις προτάσεις που υπάρχουν για τα P-3C της Αμερικανικής Lockheed Martin.
 
(parapolitika.gr - Λ.Σ.Μ.)

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.