Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ένα σχέδιο που χαλάει σχέδια

Τη ριζοσπαστική κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμβιβάζεται με τη συστημική στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να εκφράσει πολιτικά και αξιακά ο νέος φορέας στην Αριστερά που επισήμως ιδρύθηκε την Κυριακή, με το κάπως εκκεντρικό όνομα «Σχέδιο Β’». Στη μακρόστενη αίθουσα του ΚΥΒΕ στο Περιστέρι, γεμάτη, με υψηλό όμως μέσο όρο ηλικίας, το διάδοχο σχήμα του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με άτυπο επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο έβαλε ρότα για τα ερχόμενα μεγάλα πολιτικά ραντεβού.
Ο Γιάννης Μπαλάφας στο βιβλίο του για την ιστορία του Συνασπισμού (20 χρόνια χρειάστηκαν εκδόσεις Νήσος) υποστηρίζει για τον Αλέκο Αλαβάνο ότι είναι το στιλ του να δημιουργεί τετελεσμένα. Ο Μπαλάφας βέβαια αναφέρεται στην απόφαση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής να κατέλθει στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές πριν αποφασίσει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η αλήθεια είναι ότι η ίδρυση του «Σχεδίου Β΄» είχε κάτι από την παρορμητικότητα αυτή. Σχηματίσαμε αυτή την ιδέα ίσως και γιατί στις δημόσιες τοποθετήσεις αυτής της ιδρυτικής συνδιάσκεψης δεν ακούστηκε κάτι συγκεκριμένο για το φλέγον ερώτημα ων ημερών και όχι μόνο: Την ενότητα της Αριστεράς, τις συμμαχίες. ...
Ασφαλώς, το νεοσύστατο «Σχέδιο Β’» δεν κρύβει τις συγγένειές του: Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων βρισκόταν ο Μήτσος Κωστόπουλος, νέοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ από μικροφώνου χαιρέτησαν ο Χρίστος Μπίστης εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Βασίλης Θεοφανόπουλος που εκπροσωπούσε την «Συμπόρευση σε έναν άλλο δρόμο χωρίς χρέος, μνημόνια και ευρώ» και ένας εκπρόσωπος της ΔΕΑ. Κανείς όμως δεν έγινε κάπως συγκεκριμένα: Προχωράμε μαζί; Παράλληλα; Χώρια; Όλα φαίνεται να είναι ανοιχτά.
Το σίγουρο πάντως είναι το «αντι-ευρώ» και ευρύτερα αντιευρωπαϊκό στην ταυτότητα του νέου φορέα. Στην ομιλία του ο Αλέκος Αλαβάνος (ολόκληρη εδώ) έκανε γλαφυρές τοποθετήσεις: Μιλώντας για την «ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση» είπε ότι «μπροστά στην ολοκληρωτική αποτυχία της είναι ανίκανη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή». Πιο συγκεκριμένα, είπε παρακάτω ότι «η Ευρωζώνη είναι γεννημένη μέσα σε ένα φέρετρο», χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα του ευρώ «απαρχαιωμένο, αποτυχημένο, παραλυτικό».
sxediob(2)Χάριν συντομίας, όπως μας εξήγησε, ο Αλέκος Αλαβάνος παρέλειψε να μιλήσει για την Αριστερά. Στη γραπτή (και ολοκληρωμένη) εκδοχή της ομιλίας του που κυκλοφόρησε αργότερα από το γραφείο Τύπου υπάρχει πάντως ένα χαρακτηριστικό κομμάτι για τις αριστερές δυνάμεις. «Κόμμα αριστερό» εντός όμως εισαγωγικών χαρακτηρίζει τη ΔΗΜΑΡ που «συμμετέχει στην κυβέρνηση τοποτηρητή των ξένων στη χώρα μας». Αναφερόμενος εμμέσως στο ΚΚΕ σημειώνει ότι «συνεργάζεται με τον παλιό δικομματισμό για να ακυρώσει την απόφαση του σώματος των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης να απεργήσουν παρά και ενάντια στην επιστράτευση». Ενώ μιλώντας για το κυπριακό ΑΚΕΛ, υπογραμμίζει ότι «διαχειρίσθηκε ένα φορολογικό παράδεισο για τη ρωσική και σερβική κλεπτοκρατία και συμφώνησε στο πρώτο μνημόνιο περικοπής εργασιακών δικαιωμάτων με την τρόικα». Το δε ΣΥΡΙΖΑ πάλι, εμμέσως αλλά με σαφήνεια, ενέταξε σε αντίπαλο στρατόπεδο: «Δυνάμεις αριστερής προέλευσης που στηρίζουν την εντελώς χρεοκοπημένη, μετά τα γεγονότα στην Κύπρο και την Πορτογαλία, θέση όχι στο μνημόνιο, ναι στο ευρώ, είναι στην αντίπερα όχθη, στο Σχέδιο Α’».
Ρητορικά ή όχι, το «Σχέδιο Β’» παρόλο που κατέθεσε λεπτομερείς προτάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, εστιάζοντας στα κοινοβουλευτικά ήθη (αποζημιώσεις βουλευτών, κρατική επιχορήγηση κομμάτων κ.λπ.) δηλώνει μέσω του επικεφαλής του: «Δεν ενδιαφέρεται για το 3%, για να μπει στη Βουλή». Περαιτέρω, όπως είπε ο Αλ. Αλαβάνος, «θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας, ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών έξω από το σημερινό σύστημα δυνάμεων που θα κυβερνήσει». Και συμπλήρωσε αμέσως, «μια τέτοια πορεία χρειάζεται ένα ισχυρό εργατικό κίνημα».
Την Κυριακή 19 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση του «Σχεδίου Β» ως πολιτικού φορέα. Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου «η πρόταση για τη συγκρότηση και τις πολιτικές του «Σχεδίου Β» εγκρίθηκε ομόφωνα με 2 λευκά».
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.