Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ποιοι μετείχαν στη μυστική σύσκεψη της ΝΔ που τέλειωσε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Κάθε ώρα που περνάει γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί πολύ σοβαρά με αφορμή τη συζήτηση και κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή.
Σήμερα, ο κ. Τάκης Μπαλτάκος, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που όπως φαίνεται έχει αναλάβει να χρεωθεί την ευθύνη της μη κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή σε ανακοίνωσή του αφενός διαψεύδει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης πέρασε από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) στη χθεσινή της συνεδρίαση, όπως διαρρεόταν από το πρωί. Και αφετέρου σημειώνει ότι η ΚΕΝΕ ζητά από το υπουργείο να αποδείξει τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Η πράξη αυτή αποδεικνύει το γεγονός ότι -όπως σημείωσε χθες το iefimerida.gr, το αντιρατσιστικό γίνεται γόρδιος δεσμός για την τρικομματική κυβέρνηση. Με τη Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί με έμμεσους αλλά σαφέστατους τρόπους να αποφύγει την κατάθεση και ψήφισή του, το υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να απειλεί με παραίτηση και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ να επιμένουν στην ψήφισή του.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης έχει ως εξής: «Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα Τύπου ως προς την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  • Η ΚΕΝΕ συνεδρίασε χθες σε αρχική συνεδρίαση και εξέτασε το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  • Εγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του.
  • Η ΚΕΝΕ, όπως πάντα γίνεται, επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου».
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που διαρρέονταν νωρίτερα η ΚΕΝΕ στη χθεσινή της συνεδρίαση φέρεται να έκρινε το νομοσχέδιο ως «νομοπαρασκευαστικά άρτιο» δίχως συνταγματικά κωλύματα.
Η μυστική σύσκεψη τςη Δευτέρας
Στο μεταξύ από τη ΝΔ επιβεβαιώθηκε ότι στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θανάση Μπούρα, την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία μελετήθηκε και εξετάστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Οπως τόνισαν από την ΝΔ, στη σύσκεψη εξετάσθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και έγινε σύγκριση του νόμου 927/79 για να δουν τι κενά υπάρχουν σε σύγκριση με τον νέο νόμο Ρουπακιώτη.
Παράλληλα μελετήθηκε, η ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το πόσο είναι δεσμευτική για τη χώρα μας η δημιουργία ενός νέου νόμου.
Η εκτίμηση και το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ύπαρξη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν, αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη από το 1979.
Σε σχέση με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, από τη ΝΔ σημειώνεται ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, καθώς υπάρχουν σωρεία διατάξεων, που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους, που επισείουν ποινικές κυρώσεις.
Η ΝΔ επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι με τη χθεσινή ανακοίνωσή του αποκαλύπτεται ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες.
«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία», τόνισαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.
Στη σύσκεψη της ΝΔ τη Δευτέρα συμμετείχαν: Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λάζαρος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιος Νεράντζης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος.
Το αίτημα Βενιζέλου
Στη διαμάχη παρεμβαίνει επισήμως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που επιμένει με κατηγορηματικό τρόπο για την αναγκαιότητα κατέθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου και ανακοινώνει αυτό που είχε αποκαλύψει χθες το iefimerida.gr ότι δηλαδή ζητά σύγκλιση του συμβουλίου των τριών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί και να λυθεί το ζήτημα
Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος στην ανακοίνωσή του τονίζει:
Η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.
Η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου αδικεί την Κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς.
Τι υποστηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία

Από τη Νέα Δημοκρατία πάντως, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν στο iefimerida.gr ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο και ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να περάσει ως έχει. Χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή του. Οι μόνοι που επιμένουν, τονίζουν, να περάσει ως έχει είναι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Ρουπακιώτης. Κανείς άλλος.
ΔΗΜΑΡ: Κάποιος κύριος Μπαλτάκος
«Να αφήσει η ΝΔ τα διαδικαστικά τερτίπια και να συμφωνήσει στην προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή» σχολίασαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όταν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκου, περί αναγκαιότητας διευκρινίσεων για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η προώθηση και ψήφιση στη Βουλή έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και προσθέτουν: «Να έρθει στη Βουλή και όποιος θέλει, ας το ψηφίσει».
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο είπε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως, από τη δική του πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ που κατ' αρχήν στηρίζει το νομοσχέδιο σε δική του ανακοίνωση επισήμανε:
«Θεωρούμε απαραίτητη και επιβεβλημένη τη θέσπιση και εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάζει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ωστόσο, η απάντηση στη ρατσιστική βία, πέραν του νομοθετικού πλαισίου, πρέπει να συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών.
Η ΝΔ, με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο επειδή θέλει επί της ουσίας να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να διαχέει τις ευθύνες, καθώς αυτές βρίσκονται ξεκάθαρα εντός της κυβέρνησης».
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.