Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μπορούν Σαμαράς και Βενιζέλος να κλείσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; - Το ζήτημα λοιπόν, δεν είναι αν οι δύο τους θέλουν, αλλά αν μπορούν!

Κλείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σχηματίζοντας έναν «φρέσκο» κομματικό φορέα. Αυτό κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις μεγάλες τρύπες στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ (όχι ότι η ΝΔ είναι σε καλύτερη θέση). Οντως, οι δύο πάλαι ποτέ μονομάχοι του δικομματισμού και παρηκμασμένοι πολιτικά είναι και οικονομικά είναι φορτωμένοι με πολλά βάρη και αμαρτίες.
   Βέβαιο είναι λοιπόν, ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμούν να κλείσουν τα δύο κεφάλαια, εμφανίζοντας ταυτόχρονα έναν, κατ΄ επίφαση έστω, νέο κομματικό φορέα, με θεωρητικά μεγαλύτερες πιθανότητες μακροημέρευσης. Γι’ αυτό άλλωστε διακινούν οι ίδιοι τα περί νέου κομματικού εγχειρήματος. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν μπορούν να κάνουν αυτή «τη νέα αρχή».
   Τα εμπόδια
   Δύο είναι τα κυριότερα εμπόδια της συγχώνευσης των δύο κομμάτων, υπό άλλο τίτλο. Το πρώτο αφορά στο εκλογικό ρίσκο της πρωτοβουλίας. Γιατί ναι μεν πρόκειται για φθαρμένα κόμματα, όμως αυτά, έστω και στη σημερινή κατάσταση, έχουν την παραδοσιακή εκλογική πελατεία τους. Σαφώς μικρότερη από το ένδοξο παρελθόν, αλλά υπαρκτή. ...


.
veni
.
   Όταν κατέβουν οι καθιερωμένες ταμπέλες και το μαγαζί αλλάξει, ποιός εγγυάται στους δυο πολιτικούς αρχηγούς ότι οι εναπομείναντες πελάτες θα συνεχίσουν να έρχονται και δεν θα στραφούν αλλού; Ορισμένοι επικαλούνται τη διάλυση του Συναγερμού και τη δημιουργία της ΕΡΕ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Όμως οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες των δύο περιόδων έχουν τεράστιες διαφορές. Απλά θυμίζουμε ότι στις πρώτες εκλογές, του 1956, οπότε κατέβηκε η ΕΡΕ, ήρθε δεύτερη σε απόλυτο αριθμό ψήφων (ΕΡΕ 47,3%, Δημοκρ. Ένωση 48,15%), αλλά κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χάρη στην εφαρμογή του καλπονοθευτικού, «τριφασικού» εκλογικού συστήματος (προέβλεπε πλειοψηφικό και ενισχυμένη αναλογική στις περιφέρειες που ήταν πρώτο κόμμα η ΕΡΕ και απλή αναλογική στις υπόλοιπες, εξασφαλίζοντας έτσι στην ΕΡΕ τον μέγιστο αριθμό εδρών)!
   Θα δώσουν το «ο.κ.» καραμανλικοί και παπανδρεϊκοί;
   Το δεύτερο, ίσως και μεγαλύτερο εμπόδιο, είναι δύο ονόματα, Καραμανλής, Παπανδρέου. Είναι οι οικογένειες – ιδιοκτήτες των κομμάτων, με τον κόσμο που εξακολουθεί πιστά να τις ακολουθεί. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσαν σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, δύο κραταιά, εκλογικά, κόμματα. Θα δεχθούν να τα δούν σήμερα ως υλικά κατεδάφισης; Δύσκολο. Πόσω μάλλον που ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη ρετσινιά του αποστάτη του 1993 και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι χρόνια στα μαχαίρια με τον Γιώργο Παπανδρέου.


   Το ζήτημα λοιπόν, δεν είναι αν οι δύο τους θέλουν, αλλά αν μπορούν!
 nez
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.