Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Αλλαγή "φρουράς" ή νέα "αντίληψη" από τους Π. Αθανασίου και Γαληνό Μπρη που διορίζονται στη θέση των Πεπόνη και Μουζακίτη;

 
Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου νέοι οικονομικοί εισαγγελείς είναι από σήμερα οι αντεισαγγελείς εφετών Παναγιώτης Αθανασίου (τακτικός) και Γαληνός Μπρης (αναπληρωτής).

Οι κ.κ. Αθανασίου και Μπρης, αντικατέστησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς, Γρήγορη Πεπονη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι είχαν ζητήσει από το ΑΔΣ να μην ανανεωθεί η θητεία τους. Οι ίδιοι μάλιστα επικαλούμενοι την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους από τον νέο θεσμό του εισαγγελέα διαφθοράς (που ανέλαβε η Ελένη Ράικου) έχουν ήδη διαβιβάσει όλες σχεδόν τις δικογραφίες που χειριζόντουσαν στο Εφετείο Αθηνών.

Ο κ. Αθανασίου γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 11 Ιανουαρίου 1985.
Ως εισαγγελέας έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, η προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την Interamerican International επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία μέσω επενδυτικών συμβολαίων, την υπόθεση Ζαχόπουλου με το γνωστό DVD και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.  ...

Ο κ. Μπρης γεννήθηκε το 1953 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 25 Μαΐου 1989.
Ο επίμαχος εισαγγελικός λειτουργός τον Απρίλιο του 2012 πρότεινε την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δίκη για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009).
Επίσης, ο κ. Μπρης ως εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την αθώωση των αθλητών Κεντέρη-Θάνου για το «σκηνοθετημένο ατύχημα, ψευδορκία και παρεμπόδιση ελέγχου ντόπινγκ» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και την ενοχή του Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατ. ευρώ της εταιρείας ΑΣΠΙΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Εμείς θα σταθούμε σε δύο σημεία, χωρίς να τα σχολιάσουμε:

1. Οι Αθανασίου και Μπρης είναι από σήμερα οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς.
Εξελέγησαν ομοφώνως από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο - Αντικαθιστούν Πεπόνη - Μουζακίτη

2. Οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης είχαν ζητήσει από το ΑΔΣ να μην ανανεωθεί η θητεία τους.

Οι ίδιοι μάλιστα επικαλούμενοι την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους από τον νέο θεσμό του εισαγγελέα διαφθοράς (που ανέλαβε η Ελένη Ράικου) έχουν ήδη διαβιβάσει όλες σχεδόν τις δικογραφίες που χειριζόντουσαν στο Εφετείο Αθηνών.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι από copy - paste του ΑΜΠΕ σε όλα τα ΜΜΕ (βλέπε ΒΗΜΑ)
 
Τέλος θα προσθέσουμε ακόμη, ασχολίαστο και το παρακάτω:

Η Δικαιοσύνη άργησε τρία χρόνια
Συνέντευξη Σήφη Βαλυράκη στα "ΝΕΑ", 25-01-2011

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τζάθα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Λάβρος κατά δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση της Siemens είναι ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Σήφης Βαλυράκης. «Δεν μπορώ να γνωρίζω το παρασκήνιο, αλλά είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει», λέει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».
Κατά την άποψη του Σήφη Βαλυράκη, σοβαρότατες ευθύνες φέρει ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Σανιδάς, και ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Αθανασίου, οι οποίοι από τον Απρίλιο του 2005 ξεκίνησαν την προκαταρκτική ανάκριση της υπόθεσης και «την κράτησαν για τρία χρόνια».
Δηλαδή ποιον δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσει ο κ. Αθανασίου;
Να ασχοληθεί μαζί της – αντί για δύο μήνες – το πολύ τέσσερις. Τότε τα αδικήματα δεν είχαν παραγραφεί. Όφειλε να κινητοποιήσει το Σ∆ΟΕ και τις Διευθύνσεις Οικονομικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και να τελειώσει σε μάξιµουμ τέσσερις μήνες.
Για ποιον λόγο, κατά τη γνώμη σας, σημειώθηκε αυτή η καθυστέρηση;
Επειδή ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών «έπεσε» πάνω στο όνομα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος από το 2008 είχε ομολογήσει ότι σημειώθηκε βλάβη για το Δηµόσιο, και ο κ. Αθανασίου αντί να στείλει την υπόθεση αμελλητί στη Βουλή την κράτησε να εξελίσσεται σε ρυθμούς χελώνας…
Εκτός από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπάρχουν ευθύνες και στην κυβέρνηση της Ν.∆.;
Εκείνη την περίοδο σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή και να συσταθεί εξεταστική, αλλά ο τότε πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε. Η προσπάθεια να μείνει «κλειστή» η υπόθεση ήταν επιτυχής μέχρι τη σύσταση της δικής µας εξεταστικής επιτροπής. Εάν ο Καραµανλής ακολουθούσε τα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου «να ματώσουμε για να λάμψει η αλήθεια» και η Δικαιοσύνη έκανε καλά τη δουλειά της, θα είχε τελειώσει η ιστορία.
ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ο Σήφης Βαλυράκης να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για τη διαλεύκανση του σκανδάλου κι’ αυτό γιατί- όπως σημείωναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- τόσο ο ίδιος όσο και ο Χάρης Καστανίδης είναι οι µόνοι υπουργοί, οι οποίοι παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους έχοντας την εποπτεία του ΟΤΕ: ο Βαλυράκης τον Νοέμβριο του 1984 από το πόστο του υφυπουργού Επικοινωνιών µε αρμοδιότητα τον ΟΤΕ και ο Καστανίδης τον Αύγουστο του 1997 από υπουργός.
Πλήγμα για το πολιτικό σύστημα είναι και η διαφυγή στο εξωτερικό των πρώην στελεχών της Siemens…
Δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα σωστό ένταλμα εναντίον τους και σ’ αυτό πάλι ευθύνονται οι ανακριτές και εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση. Ιδιαίτερα οι Π. Αθανασίου και Ν. Ζαγοριανός είχαν παραδεχθεί από τον Δεκέμβριο του 2008 σε συνάντησή τους στη Γενεύη µε στελέχη της Eurojust, το ευρωπαϊκό όργανο για τη συνεργασία των µελών της Ε.Ε. σε θέματα Δικαιοσύνης, πως εκκρεμούσε έκδοση διάταξης απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα του Χριστοφοράκου και του Μαυρίδη.
Δηλαδή ποιοι ευθύνονται για την «απόδραση» των τριών;
Οι ανακριτικές αρχές κατά κύριο λόγο. Όλοι έπρεπε να κληθούν µε βάση τις διατάξεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και να τεθούν αυστηρότεροι όροι. Αυτό δεν έγινε, όπως πρόσφατα και για τον Γιουνγκ, μολονότι ο ίδιος µε έγγραφό του από τις 18/1/2010 ζήτησε να απολογηθεί στον εισαγγελέα Εφετών, παραδεχόμενος ότι υπήρξε από συναδέλφους του ροή μαύρου χρήματος. Τι έγινε; Τίποτα, ουδέποτε κλήθηκε από τον εισαγγελέα.
Είστε ευχαριστημένος από το έργο της Εξεταστικής;
Όλα τα κόμματα συνεισέφεραν. Είμαι ικανοποιημένος που η επιτροπή µε επίπονη προσπάθεια 11 ολόκληρων μηνών κατάφερε να θέσει τις βάσεις για την παραπέρα διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου. Οι περαιτέρω ευθύνες είναι ποινικές και αστικές.
ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η κοινή γνώμη προσάπτει στην Εξεταστική ότι δεν άνοιξε τους λογαριασμούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.∆.
Η Εξεταστική έχει αρμοδιότητα μόνο για υπουργούς. Την περίπτωση του κ. Τσουκάτου διερευνά η Δικαιοσύνη, ενώ την ευθύνη για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, με νόμο του 2002, έχει η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της Βουλής.


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.