Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Σαμαράς - Βενιζέλος: Διαμηνύουν με αποφασιστικότητα τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης - Γιατί ο Βενιζέλος θέλει (τόσο πολύ) το υπουργείο Εξωτερικών; - Ολοταχώς για ριζικό ανασχηματισμό


Τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό επεξεργάζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πιθανή είναι, σήμερα ή αύριο, η πραγματοποίηση συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Την ίδια ώρα στελέχη των δύο κομμάτων συνδιαμορφώνουν το «νέο επικαιροποιημένο πλαίσιο» της αντιλαϊκής επίθεσης.
Το αργότερο μέχρι την Τρίτη τοποθετείται η ανακοίνωση των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Α. Σαμαράς: Συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει με ταχύτητα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, διαμηνύει ο Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα Της Κυριακής».
«Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω...
Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως», δηλώνει ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος επαινεί τη στάση του Ε. Βενιζέλου, λέγοντας ότι «όπως έχουν δείξει τα πράγματα ως τώρα, ο κ. Βενιζέλος είναι εταίρος πλήρους ευθύνης. Όχι κατά περίσταση. Και αυτό του το αναγνωρίζω 100%...» και προσθέτει πως πρέπει να αποκτήσει «σημαντικό ρόλο» στο νέο σχήμα.
Σημειώνει επίσης ότι «και εγώ -όπως και ο κ. Βενιζέλος άλλωστε- θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ μέσα. Όχι στις "παρυφές", όχι "εντός, εκτός και επί τα αυτά"».
Για τη στάση του Φ. Κουβέλη αναφέρει ότι «δεν ξέρω γιατί άλλαξε στάση. Δεν θέλω να διατυπώνω δημόσια υποθέσεις. Ξέρω όμως ότι είχε βρεθεί συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ... Φυσικά με ενόχλησε η στάση του κ. Κουβέλη την Πέμπτη το βράδυ. Αλλά δεν αλλάζω την άποψή μου για το πρόσωπό του. Ούτε θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω απαξιωτικά για τον ίδιο και το κόμμα του».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Α. Σαμαράς δίνει έμφαση στην προώθηση των αντιλαϊκών – φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων και θεωρεί επιζήμιες τις εκλογές.
Υπερασπιζόμενος την απόφασή του για την ΕΡΤ, τη χαρακτηρίζει εκ νέου κραυγαλέα περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης. Προσθέτει πως ήταν συνειδητή επιλογή να καταργηθεί η ΕΡΤ και ισχυρίζεται ότι το μαύρο στις οθόνες δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης.
Ε. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό είναι και οι τοποθετήσεις του Ε. Βενιζέλου στο «Βήμα της Κυριακής» και στο «Έθνος».
Σε αυτές, μεταξύ άλλων, υπερασπίζεται τη συγκυβέρνηση και την αντιλαϊκή – φιλομονοπωλιακή πολιτική, αναφέροντας ότι «κάνουμε κάτι εθνικά αναγκαίο. Η εθνική ανάγκη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ισχυρή, δίκαιη και έντιμη βάση συνεργασίας».
Αποδίδοντας στο ΠΑΣΟΚ το ρόλο του εγγυητή της κυβερνητικής σταθερότητας για την απρόσκοπτη υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων, δηλώνει πως «η δημοκρατική παράταξη είναι και πάλι ο εγγυητής της σταθερότητας».
Στο ίδιο πλαίσιο και ταυτίζοντας το συμφέρον του λαού με αυτό των μονοπωλίων, υποστηρίζει ότι «το εθνικό συμφέρον προτάσσεται κάθε κομματικής επιδίωξης. Η δημοκρατική παράταξη και στο παρελθόν και τώρα υπάρχει χάριν του λαού και του Έθνους».
Για την αποτελεσματικότητα στο αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης απαιτεί «εγγυήσεις σοβαρότητας, ενότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές, προσωπικές».
Με γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου ζητά, επίσης, τη διαμόρφωση ενός «ολοκληρωμένου στις λεπτομέρειές του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ικανού να πείσει και να παρακινήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».
ΚΚΕ: Ο ανασχηματισμός υπηρετεί το στόχο για πιο αποτελεσματική εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων
Σε σχόλιό του, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης υπηρετεί το στόχο της πιο αποτελεσματικής εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο λαός που υποφέρει δεν έχει κανένα λόγο να δώσει πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση. Να μην εμπιστευτεί καμία κυβέρνηση δεξιάς ή αριστερής απόχρωσης που θα διαχειριστεί το σημερινό αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης, στα πλαίσια της ΕΕ και της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Τώρα είναι η ώρα ο λαός να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στα χειρότερα μέτρα που έρχονται, να ενισχύσει τη Λαϊκή Συμμαχία και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, με γραμμή ρήξης και ανατροπής του σάπιου συστήματος».
Γιατί ο Βενιζέλος θέλει (τόσο πολύ) το υπουργείο Εξωτερικών;

Η αλλαγή συσχετισμών στην κυβέρνηση, με την ισχυροποίηση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ, ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά, αναμένεται να αποτυπωθεί μέσω του ανασχηματισμού που θα ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς, με την ανάθεση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η “μεγάλη ανατροπή” ωστόσο δεν σταματάει εκεί. Όλα τα σενάρια των τελευταίων ημερών, που έχουν… ουρά και στους προηγούμενους μήνες, επιμένουν ότι εκτός από την “θεσμική” αντιπροεδρία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναλάβει και τα ηνία της ελληνικής διπλωματίας. Δηλαδή, το υπουργείο Εξωτερικών, εκεί  όπου βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πολιτικά “Νο2″ του κόμματος μετά τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Το σενάριο θέλει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να περνάει την είσοδο του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, αναλαμβάνοντας την ίδια στιγμή και την ευθύνη (από κοινού με το Μέγαρο Μαξίμου) της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου πρωταγωνίστησε παρασκηνιακά στα σενάρια επιλογής άλλου πρωθυπουργού, στην περίπτωση που το χάσμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να γεφυρωθεί, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης, λόγω και της αποδοχής που έχει, λόγω συναινετικού χαρακτήρα, από τα υπόλοιπα κόμματα. Και το προηγούμενο Σάββατο, από το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο, ήταν ο πρώτος που, με δήλωσή του, έδωσε το έναυσμα για τη στήριξη της στρατηγικής του Πρωθυπουργού, για να τον ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.
Γιατί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλουν (τόσο πολύ) το υπουργείο Εξωτερικών; Η απάντηση βρίσκεται στη σημειολογία του, αλλά και σε επίπεδο ουσίας, καθώς και διεθνούς εμπειρίας.
Σε όσες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην εξουσία κυβερνήσεις δικομματικής συνεργασίας, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι πρωθυπουργός και ο αρχηγός του μικρότερου κόμματος αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση της “διαρχίας” στην άσκηση της εξουσίας, με διακριτούς πάντα ρόλους, ενώ διευκολύνεται η κοινή παρουσία των δυο σε διεθνές επίπεδο, να εκπροσωπούν “από κοινού” τη χώρα.
Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορεί να συνοδεύει τον Αντώνη Σαμαρά σε Συνόδους Κορυφής και κρίσιμες διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού, υποκαθιστώντας έτσι ουσιαστικά την “εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”, που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε επί τρικομματικής κυβέρνησης.
Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρει μπροστά του και το “εθνικό στοίχημα” της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1/1/2014. Και στην Ιπποκράτους επισημαίνουν με νόημα τη σημειολογία και το ισχυρό μήνυμα που θα σταλεί εντός και εκτός συνόρων, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέκονται δίπλα-δίπλα, όταν η προσοχή όλης της Ευρώπης θα είναι στραμμένη στην Ελλάδα.
Ολοταχώς για ριζικό ανασχηματισμό

Τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι από τα δύο κόμματα

Σε ριζικό ανασχηματισμό έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σφραγίζοντας και στο επίπεδο των προσώπων την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Η αρχή θα γίνει, όπως αναφέρει το Έθνος, από την επιλογή του κ. Βενιζέλου να αποδεχθεί τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στο οικονομικό επιτελείο αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας ενώ πιθανή θεωρείται η παραμονή του Χρήστου Σταϊκούρα. Νέο μέλος της της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού.

Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας καθώς ο κ. Γ. Βρούτσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο επιθέσεων από τον Ευ. Βενιζέλο και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην παραμονή του. Στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του ίσως στη Φώφη Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται και για το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο θα αποχωρήσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα καταλάβει κάποιος εκ των Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.

Σε ό,το αφορά το υπουργείο Παιδείας και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η ΝΔ προκρίνει τον Χ. Αθανασίου αλλά συναντά αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» είναι πιθανόν να προκριθεί πρόσωπο που δεν έχει έντονη κομματική «σφραγίδα», όπως είναι π.χ. ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από την πλευρά της ΝΔ είναι είτε να το αναλάβει ο Δημ. Σταμάτης είτε να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Μ. Βολουδάκης.

Στο Παιδείας ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παραμένει θα αποκτήσει όμως ως αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τζαβάρας θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χαρακόπουλος.

Αλλαγή είναι πιθανόν να υπάρξει και στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς στη θέση του κ. Κεδίκογλου είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, και όχι κατ’ανάγκη βουλευτής.

Τέλος, σύμφωνα με τα «Νέα» ο κ. Βενιζέλος εξετάζει να προτείνει για τη θέση του νέου υφυπουργού που θα εποπτεύει το νέο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ένα πρόσωπο-έκπληξη, τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Από τα στελέχη της νέας γενιάς προβάδισμα για είσοδο στο νέο σχήμα φέρεται ότι έχουν οι βουλευτές κ.κ. Συμεών Κεδίκογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Κώστας Τριαντάφυλλος.

Επιτελικά κομματικά στελέχη εξάλλου δεν αποκλείουν να γίνει συγκεκριμένη πρόταση και στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση. 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.