Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ : ΥΠΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ» ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

του Δημ. Καραμήτσα
Είχαμε προβλέψει και επισημάνει τα βήματα «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» με τα οποία θα κινηθούν οι Γερμανοί, απέναντι στις ΗΠΑ σε αυτή την φάση του πολέμου, αναφέροντας ότι θα προσπαθήσουν με καίρια βήματα να προλάβουν τις εξελίξεις με την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλ. του ολοκληρωτικού ελέγχου της Γερμανίας στην Ευρώπη. 
Η χθεσινή (20/6/2013) απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα ακόμα βήμα και όλα πια δείχνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι η σύγκρουση θα είναι καθολική.
Τι αποφάσισε το Eurogroup; Το Eurogroup αποφάσισε ότι το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας» (ESM) θα είναι πλέον αυτό που θα χρηματοδοτεί απευθείας και μέχρι ποσού 50 δις Ευρώ την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών που έχουν πρόβλημα. Θα προηγείται έλεγχος και εκτίμηση βιωσιμότητας από όργανα του Ταμείου. Αβέβαιο παρέμεινε το μέλλον όσων τραπεζών δεν κριθούν ικανές να χρηματοδοτηθούν … . Η διαχείριση των τραπεζών που χρηματοδοτούνται θα περνάει ουσιαστικά στα χέρια του ESM (δηλ. των Γερμανών). Η απόφαση του Eurogroup πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και η χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη, από τα δικά τους «εθνικά» κοινοβούλια.

Ποια η σημασία της απόφασης: Η κύρια σημασία της απόφασης είναι ότι οι τράπεζες περνούν πλέον στα χέρια του ευρωπαϊκού μηχανισμού και κατ’ ουσίαν στα χέρια των Γερμανών και των συμμάχων τους. Μετά το νόμισμα, τα κράτη μέλη του Eurogroup, χάνουν και τον τραπεζικό τους τομέα. Τελείωσαν οι «ελληνικές» τράπεζες και οι «Ελληνες» τραπεζίτες. Τώρα πια η διοίκηση και η κυριότητα (κατά το μέρος μεταφράζεται σε μετοχές) περνάει στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο, δηλ. ουσιαστικά στις δυνάμεις επιβολής της γερμανικής κατοχής. ...
Τα κυβερνοπαπαγαλάκια επιχαίρουν με την απόφαση και την εμφανίζουν στους αδαείς ως επιτυχία. Στην πραγματικότητα είναι η επιβεβαίωση της απώλειας του κομβικότερου στοιχείου του καπιταλισμού: του τραπεζικού τομέα.  

Θα περάσει από το ευρωκοινοβούλιο; Εδώ έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα. Οι παλαιοί μέτοχοι, σε πολλές τράπεζες μεγάλα funds των ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν ποικιλότροπα. Ισως στο ευρωκοινοβούλιο η απόφαση να περάσει. Το μεγάλο όμως ζήτημα και εκεί που θα διαδραματιστεί η μεγάλη μάχη είναι στα επιμέρους κρατικά κοινοβούλια, τα οποία θα πρέπει να εγκρίνουν την χρηματοδότηση του ESM με νέα, τεράστια ποσά. Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα για τους Γερμανούς. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν, όπως θα αντιδράσουν και οι νοήμονες ευρωπαϊκοί λαοί, αφού οι Γερμανοί κατά την προσφιλή τακτική τους βάζουν τους άλλους να πληρώσουν την δική τους κυριαρχία.

Λύσεις υπάρχουν; Αυτό που σήμερα λένε οι γερμανόδουλοι, είναι ότι απέφυγαν την χρέωση του ελληνικού κράτους με το κόστος  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ορθό είναι, αλλά έχασαν τις τράπεζες, όχι μόνο ως ιδιοκτησία, αλλά και ως μηχανισμό άσκησης πολιτικής στην οικονομία και την ανάπτυξη. Αλλωστε, θα κληθούμε και εμείς ως κράτος να μετάσχουμε στην χρηματοδότηση του ESM, για να έχουν τον πλήρη έλεγχο της Ευρώπης και των τραπεζών της οι Γερμανοί.
Θα πρέπει πρώτα από όλα και παρότι πολλές φορές το επικαλούνται καλοπροαίρετα κάποιοι να αποκλείσουμε μία σειρά από λύσεις που αφορούν τον καπιταλισμό και την λειτουργία του (π.χ. πτώχευση τραπεζών κλπ.) για τον λόγο ότι οδηγούν στον ίδιο παρονομαστή : στην πλήρη εξάρτηση των ανθρώπων, των κοινωνιών και των κρατών από κερδοσκοπικούς μηχανισμούς,        

Η μόνη ουσιαστική λύση βρίσκεται στην αλλαγή αντίληψης, στον ριζοσπαστισμό της θεωρίας των βιοτικών αναγκών, στην κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο. Η οικονομία χωρίς χρηματικό κέρδος, αλλά με κέρδος την ωφέλεια για τον άνθρωπο, παρέχει τις μόνες ασφαλείς λύσεις και η λύση σε συνθήκες κοινωνικής μετάβασης είναι η δημιουργία μηχανισμών παροχής χρήματος χωρίς κέρδος. Χωρίς κέρδος για τους ίδιους, αλλά με όφελος για την κοινωνία. Μόνο με τέτοιους μηχανισμούς, που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι έμποροι του χρήματος, μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε ένα τόπο, ειδικά σε ένα τόπο ρημαγμένο και καταληστευμένο όπως η Ελλάδα.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.