Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ..."Για να μη μπουν οι υπεύθυνοι στη φυλακή σέρνουν ευθύς την Ελλάδα μας στο ΔΝΤ"


Το πάρτυ τελείωσε… τα κεφάλια μέσα...

Τη δεκαετία του `70 τη θυμάμαι σαν χθες. Κυκλοφορούσαν παντού τα Fiat 127, τα Zastava, και οι μηχανές Floretta. Οι σπορτίφ τύποι είχαν Autobianchi Abarth (με 53 άλογα παρακαλώ), και οι σώφρονες… Austin Morris Allegro! Το σάντουιτς με γύρο κόστιζε 3 δραχμές, με σουτζουκάκι 2, και το λεωφορείο μία δραχμή (με πάσο 50 λεπτά). Αν έδινες εικοσάρικο, ο εισπράκτορας ή ο σουβλατζής σε μάλωνε, διότι δεν είχε… να στο χαλάσει. Τόσο καλά.

Και μετά ήρθε η δεκαετία του 80. Και το ΠΑΣΟΚ. Και γέλασε το χείλι του κάθε πικραμένου. Το δημόσιο άνοιξε τις πόρτες του στον κάθε αναξιοπαθούντα που δήλωνε σοσιαλιστής, η Ελλάδα απέκτησε «ανεξάρτητη» διεθνή φωνή, μια νέα τάξη αναδύθηκε απ` το πουθενά, και οι ρεμούλες έγιναν κανόνας. Η χαρά του αφισοκολλητή. Το βασίλειο της συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας. Όπως και της φτηνής ρητορικής. «Έξω οι βάσεις του θανάτου», «Ζήτω η Λιβύη», μελετήστε το «πράσινο βιβλίο» του Καντάφι, και άλλα πολλά παρόμοια. Ώσπου ήρθε το τέλος. Τα αναπόφευκτα σκάνδαλα οδήγησαν σε ειδικά δικαστήρια, ψευδεπίγραφους κήνσορες, και στο «Τσοβόλα δώστα όλα», και από κει πάνε κι`άλλοι. Και σκάει μύτη ο Μητσοτάκης με τον Μαυρίκη και τον Σωκρατάκια που έλεγε και ο μακαρίτης ο Κίτσος και μπρρρ……


Τη δεκαετία του `90 που ακολούθησε, τα κεφάλια μπήκαν κάπως μέσα, αλλά τότε ήταν που ανδρώθηκαν τα πραγματικά λαμόγια. Τα σκυλάδικα γνώρισαν πιένες. Η Λιάνη ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Πίσω της υπήρχε μια ολόκληρη συνομοταξία πεινασμένων και συνάμα αγριεμένων ασύδοτων. Με το χαμόγελο της Κολυνός. «Σοσιαλιστικά» βαμπίρ. Μαζεύοντας όμως γύρω τους και τη πλέμπα. Και έτσι είδαμε το μοναδικό φαινόμενο, η κάθε γειτονιά να έχει και από μια ΕΛΔΕ, όπως κάποτε είχε από μια ντισκοτέκ. Χαμός στο ίσιωμα. Κόσμος και κοσμάκης καταχρεώθηκε για να μπορεί να γίνει «παίκτης». Χα και πάλι χα. Κάποιοι όμως ανησυχούσαν από τότε. Είχαν υπόψη τους τη λευκή βίβλο της ΕΟΚ, που ελάχιστη της δόθηκε δημοσιότητα…

Και μετά ήρθε το ευρώ. Στην αρχή χαρήκαμε, καθότι αισθανθήκαμε Ευρωπαίοι. Το χρόνιο όνειρο της ψωροκώσταινας. Μέχρι που συνειδητοποιήσαμε πως το ευρώ, που είχε κλειδώσει στις 340 δραχμές, ισοδυναμούσε με το παλιό κατοστάρικο. Κάποτε αγοράζαμε το φραπέ 140 δραχμές και σκοτωνόμασταν με τον σερβιτόρο για τα ρέστα από τις 150. Τώρα έφτασε το φραπέ στα 5 ευρώ και αισθανόμαστε γύφτοι αν δεν αφήσουμε 1 Ε πουρμπουάρ (340 δραχμές παρακαλώ).

Παρόλα αυτά, λίγο τα ευρωπαϊκά πακέτα, λίγο η Ολυμπιάδα, λίγο η τραπεζική απελευθέρωση της δανειοδότησης, λίγο η στρεβλή ανάπτυξη, λίγο η καρακατσουλίστικη τιβί μας, και γίναμε όλοι μπρούκληδες. Πήξαμε να βλέπουμε BMW και Μερτσέντες αγορασμένες με 136 άτοκες(!) δόσεις. Γεμίσαμε από χάϊδες τυπάδες και αισθησιακές μοντέλες (όλες ξανθιές) γκλαμουράτες. Εκεί που κάποτε βλέπαμε μόνο μουσάτους αγωνιστές, και αξύριστες κνίτισες, γεμίσαμε από τεκνά και σεξοβόμβες. 50 τηλεοπτικά κανάλια η Νέα Υόρκη; 150 εμείς. Home Cinemas, Pentium, Playstation, lap tops, flat screen 42 inch HD TV’s, και πάει λέγοντας. Όχι παίζουμε. Και νάσου Ολυμπιάδα σούπερ φαντεζί, και νάσου ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, και πίσω και σας φάγαμε κουφάλες λιγούρηδες Ευρωπαίοι. Ελλάδα ρε….

Ναι, αλλά ήρθε πλέον και η ώρα του λογαριασμού. Με π….ς αυγά δεν βάφονται. Η αιώνια σοφία του απλού λαού επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά. Όλα ήταν σικέ. Τεράστιο το έλλειμμα, τεράστιο το δημόσιο χρέος, και πάπαλα οι ντεμέκ σωτήρες πολιτικοί μας. Ανθρωπάκια και αυτοί, που ψάχνουν να κάνουν τη καλή τους με καμιά γρηγοράδα. Και μετά μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε. Πάντα φταίνε οι προηγούμενοι. Και νάμαστε ξανά μανά, εσείς και εγώ, οι μέσοι Έλληνες δηλαδή, ενώπιοι ενωπίω του ΔΝΤ και του κάθε Τρισέ. Της σκληρής πραγματικότητας. Και ξαφνικά έντρομοι συνειδητοποιούμε, πως τελικά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν μας πολυσυμπαθούν. Ήταν όλα μια αυταπάτη. Τους αρέσουν τα τζατζίκια και οι παραλίες μας, αλλά πέραν τούτων …. τίποτα. Μας απεχθάνονται και μας θεωρούν τσαμπατζήδες και απατεώνες. Και ο κύκλος κλείνει.

Μας βλέπω ξανά με λαχανί Zastava και πειραγμένα Lada (με 6 προβολείς ομίχλης) να κάνουμε κόντρες στις παραλιακές. Αν φυσικά υπάρχουν χρήματα για βενζίνη. Αλλιώς υπάρχουν και τα παπάκια (με φωσφοριζέ ζάντες) για τα τρελά γούστα.

Το ride είναι over, που λένε και οι Αμερικάνοι σύμμαχοί μας. Το ελληνικό λούνα παρκ τελείωσε. Εκτροχιάστηκε, όπως στις ταινίες με το δαιμονισμένο τρενάκι του τρόμου. Ήταν όμως εντυπωσιακό όσο κράτησε. Και όσοι το πρόλαβαν το απόλαυσαν. Οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν. Γεννήθηκαν αργά.
Στη συνέχεια έρχεται η απάντηση από το "Βήμα του Αλιάρτου":

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ...Την διαχείριση του κράτους, 40 χρόνια τώρα, δε την είχα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος απλός πολίτης. Δεν μοιράσαμε εμείς απλόχερα τα δανεικά που έπαιρνε το κράτος .  Δεν δίναμε ένα μικρό μέρος αυτών, στους Έλληνες πολίτες ,για να ζήσουν δήθεν σε μια εύπορη κοινωνία και ούτε καταχραστήκαμε το δημόσιο χρήμα. Εσείς, είστε αυτοί, που μας προσφέρατε μια ζωή δανεική, μια ζωή ψεύτικη, μια ζωή και καλά ουτοπική. Εσείς, είστε αυτοί, που πάλι με την πρώτη ευκαιρία, μας φορτώσατε με ψέματα για να ανεβείτε στην εξουσία.

Τόσα χρόνια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (περίπου 40%), ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.  Τι θα πρέπει να γίνει για να μπει η χώρα σε έναν σωστό δρόμο;  Το 40% να γίνει 70% ;  Να χρωστάνε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών, αυτά που εσείς φάγατε; ...

Όχι ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα σπασμένα. Όταν βάλω ως γονέας τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο, φταίει το παιδί που θα παρακολουθεί ταινίες στο δωμάτιό του;  Φταίει ο λαός που πίστευε ότι ζούσε σε μια χώρα που το χρήμα ρέει άφθονο και για να μην βρεθεί στο περιθώριο, έπρεπε να έχει δύο αυτοκίνητα , τρία κινητά και  42'' Lcd τηλεόραση; Και επειδή δεν μπορούσε να τα έχει, δανειζόταν από τις τράπεζες, μετά έπαιρνε άλλα δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα , μόνο και μόνο για να μην διαφέρει από τους υπόλοιπους. Φταίει λοιπόν αυτός ο λαός που σα μικρό παιδί παγιδεύτηκε στην ανοησία και την ανευθυνότητα του κράτους-γονέα;

Εγώ προτείνω να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό όλων των πολιτικών προσώπων των τελευταίων 20 ετών. Να δούμε τις κινήσεις των λογαριασμών και να πράξουμε αναλόγως. Ίσως τα χρήματα που βρεθούν και τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους, να είναι αρκετά ώστε να αποπληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος του χρέους.

Γιατί δεν λέτε στον λαό ότι μπορεί η χώρα να προβεί σε στάση πληρωμών των απαράδεκτων δανείων;  Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για την μονομερή άρνηση μιας χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όταν συντρέχουν τρεις λόγοι: (α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο. (β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας. (γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό. Αυτή η  ρήτρα του διεθνούς δικαίου, αποκαλείται odious debt .

Η (α) περίπτωση σε εμάς δεν ισχύει από τη στιγμή που τα δάνεια ήταν καθ' όλα νόμιμα. Στη (γ) περίπτωση δεν θα έλεγα ότι οι δανειστές μας δεν ξέρανε σε ποιους δάνειζαν, είναι όμως δύσκολο να αποδειχτεί. Κι ερχόμαστε στην (β) περίπτωση ή οποία και μας αφορά άμεσα και είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Τα χρήματα τα οποία εισέπραττε το κράτος όλα αυτά τα χρόνια δεν επενδύονταν (ένα μεγάλο μέρος αυτών)αλλά πηγαίνανε στις τσέπες κάποιον "προνομιούχων". Το μόνο που μας μένει να κάνουμε , είναι να αποδείξουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας. Και πως θα γίνει αυτό; Στέλνοντας κάποιους πολιτικούς στης φυλακής τα σίδερα.

Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι το Εκουαδόρ, το οποίο τον Δεκέμβρη του 2008 ανακοίνωσε πλήρη παύση πληρωμών, χωρίς να κηρύξει πτώχευση, το οποίο αφού συγκρότησε μια διακομματική επιτροπή υπό τον γενικό εισαγγελέα της χώρας που εξέτασε το σύνολο των συμβάσεων δανεισμού της χώρας, ανακοίνωσε ότι το Εκουαδόρ δεν δεσμεύεται να πληρώσει ένα «ανήθικο και παράνομο» χρέος, που υπήρξε προϊόν ρεμούλας και κερδοσκοπίας σε βάρος του λαού του. Απευθύνθηκε επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία στάθηκε στο πλευρό της χώρας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά της να μην πληρώσει χρέη που δημιούργησαν οι προηγούμενες διεφθαρμένες κυβερνήσεις και έτσι δεν κουνήθηκε φύλλο εναντίον του Εκουαδόρ. Και μιλάμε για μια χώρα με πληθυσμό περί τα 13,6 εκατ. κατοίκους και με ΑΕΠ (2008) λίγο πάνω από το 16% του αντίστοιχου ΑΕΠ της Ελλάδας!

Οπότε καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται όλο αυτό το παιχνίδι.

Και τελειώνω με μια ομοιοκαταληξία:

Για να μη μπουν οι υπεύθυνοι στη φυλακή
σέρνουν ευθύς την Ελλάδα μας στο ΔΝΤ
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.