Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Στο 47,5% το "κούρεμα" των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Κύπρο

Η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές της χώρας ότι το “κούρεμα” των ανασφάλιστων καταθέσεων, άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, στην υπό εκκαθάριση Τράπεζα Κύπρου θα ανέλθει στο 47.5%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των κυπριακών αρχών το “κούρεμα” αυτό θα επιβληθεί σε όλους τους ανασφάλιστους τραπεζικούς λογαριασμούς, ορισμένοι από τους οποίους ανήκουν σε επενδυτές από το εξωτερικό. Μεταξύ των επενδυτών αυτών είναι και αρκετοί πολύ εύποροι ρώσοι επιχειρηματίες. Το τελικό ποσοστό του κουρέματος είναι μικρότερο του 60%, που υποστήριζαν αρκετοί αναλυτές, πριν από μερικούς μήνες, ότι θα είναι το τελικό ποσοστό των χρημάτων που θα έχαναν οι μεγαλοκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

Είναι η πρώτη φορά που η ευρωζώνη επιβάλλει κούρεμα καταθέσεων σε μια από τις χώρες– μέλη της. Στις υπόλοιπες χώρες που χορηγήθηκαν πακέτα οικονομικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τα χρήματα που απαιτούνταν δόθηκαν με μορφή δανείων από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ένωσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου που είναι η ...
μεγαλύτερη της νησιωτικής χώρας, θα αναδιοργανωθεί και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η Λαϊκή Τράπεζα, θα κλείσει. Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα κυρίως λόγω των κακών επενδύσεων που είχαν γίνει στην υπερχρεωμένη Ελλάδα.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.