Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Αναίρεση της μνημονιακής δέσμευσης για ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Κ. Νικολάου της «Κίνησης 136» με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελλάδα και την χρήση του νερού ως  δημόσιο αγαθό. Η «Κίνηση 136» δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2011, με στόχο τη διακοπή των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και την οργάνωση των πολιτών σε συνεταιρισμούς για τον κοινωνικό έλεγχο στις υπηρεσίες νερού.
 
Η συνέντευξη δόθηκε πριν από την έναρξη της ημερίδας στο Ευρωκοινοβούλιο, την Πέμπτη 27.6.2013, με θέμα «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό» από τους πράσινους ευρωβουλευτές Heide Rühle (Γερμανία), Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Karim Zéribi (Γαλλία). Βασικοί ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Κώστας Νικολάου (Κίνηση 136, Ελλάδα), ο Jan Willem Goudriaan (Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών "Right2water"), η Leslie Franke και ο Herdolor Lorenz (δημιουργοί του ντοκυμαντέρ 'Water makes money') καθώς και ο Luís Babiano (από το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ισπανία) (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ).
 
Μετά τη σημαντική επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το νερό (European Citizens’ Initiative (ECI)) που συγκέντρωσε 1.5 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, ο Επίτροπος Μ. Barnier αναγνώρισε ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους πολίτες. Έχει ήδη προτείνει την εξαίρεση των υπηρεσιών νερού από την Πρόταση για Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης. Μάλιστα σχετική συμφωνία επετεύχθη τελικά κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου (κυβερνήσεις).
 
«Στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, είναι απαραίτητη η πλήρης κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης του μνημονίου για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος στη Συνέντευξη Τύπου αλλά και σε πρόσφατη ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποδέσμευση της Ελλάδας από τη μνημονική δέσμευσή της για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών διαχείρισης του νερού.   ...
Ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε επίσης στη μη ύπαρξη λόγου ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης, διότι δεν είναι ελλειμματικές ή αποτυχημένες εταιρείες. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της οικολογικής αποτελεσματικότητάς τους, σε συνεργασία πάντα με τους εργαζομένους τους, καθώς και βελτίωση των  επιδόσεων των εταιρειών μέσω της αξιοποίησης  προγραμμάτων του Ταμείου Συνοχής την περίοδο 2014-2020.
 
Ο Κώστας Νικολάου αναφέρθηκε στη στήριξη από τα 2/3 των Ελλήνων της καταψήφισης του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, στη συμμετοχή της «Κίνησης 136» στο παγκόσμιο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ ευχαρίστησε για την μεγάλη υποστήριξη που έχει από κινήματα πολιτών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, και η Ιταλία. Τόνισε, επίσης, ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις σε χώρες της Ευρώπης, έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις των τιμών και των ελλειμμάτων καθώς και ταυτόχρονη μείωση της ποιότητας του νερού. Πρότεινε, τέλος, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θέμα που έχει την υποστήριξη  όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης.
  • Διαβάστε τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο:
  • Δείτε τα βίντεο από την τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου (εδώ) και του Κώστα Νικολάου (εδώ) στη συνέντευξη Τύπου, όπως επίσης και τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις δημοσιογράφων (εδώ, εδώ κι εδώ).
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την ημερίδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό» .
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.