Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ρυθμός Γκρεμοτσακίσματος!


Γράφει ο Δευκαλίων

Αφήνουμε τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρα να διαμαρτύρεται ότι τον κατηγορούν αδίκως γιατί ότι εισέπραξε κουτσουρεμένη δόση και πάμε σε ένα γεγονός που συνέβη πριν λίγες ώρες. Για να καταλάβουμε όλοι την απανθρωπιά και τον παραλογισμό του καπιταλισμού-καζίνο που διέπει τις ζωές μας.
Ανακοινώθηκαν σήμερα τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ. Περίμεναν πτώση στις 335 χιλιάδες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και τελικά προέκυψε αύξηση κατά 16 χιλιάδες, όποτε το νέο πραγματικό δεδομένο είναι 360 χιλιάδες αιτήσεις ανεργίας. Σχετικά κακό νέο.
Ταυτόχρονα βγήκε ο διοικητής της  FED, ο αξιότιμος Ben Bernanke και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί για ορατό χρόνο η νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Από τους λόγους που επικαλέστηκε ο Ben Bernanke προκειμένου να μην σταματήσει η νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE)  ήταν το γεγονός ότι η ανεργία δεν πέφτει κάτω από το 7,5%, σύμφωνα άλλωστε και με τα προαναφερόμενα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας. Και αυτό σχετικά κακό νέο αφού δείχνει ότι ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας στις ΗΠΑ ακόμα δεν υποχωρεί.
Παρ’ όλα αυτά οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης πέταξαν στα υψηλά. Ξέρετε γιατί; Γιατί αφού θα...
συνεχιστεί για ορατό ακόμα μέλλον η νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE),  υπάρχει ακόμα χρόνος για κερδοσκοπικά παιχνίδια με δανεικό και φθηνό χρήμα. Η ηθική και λογική του Καπιταλισμού: ανεβαίνει η ανεργία κακό νέο, ανεβαίνει όμως και το χρηματιστήριο.
Τώρα τι θα γίνει όταν σκάσει η φούσκα είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Ποιό θα πάρει το κύμα και ποιον όχι θα το δείξει η ιστορία. Συνήθως όμως σε τέτοιες περιπτώσεις ο μεγάλος χαμένος είναι η μεσαία τάξη που χάνει τον πλούτος της. Έτσι διδάσκει η ιστορία.
Το ιστορικό αυτό συμπέρασμα που σχεδόν πάντα επιβεβαιώνεται κι ο τελευταίος που το αντιλαμβάνεται είναι ο πρωταγωνιστής της χασούρας, η μεσαία τάξη. Μέχρι λίγες στιγμές πριν την καταστροφή στέκεται αδιάφορη και παρατηρεί τις λαϊκές τάξεις να καταστρέφονται. Εθελοτυφλεί η μεσαία τάξη γιατί πιστεύει ότι αυτή θα γλυτώσει την ζημιά και τον αφανισμό. Είναι αυτή όμως που τελικά υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες, γιατί αυτή έχει συγκριτικά με τις λαϊκές τάξεις τον μεγαλύτερο πλούτο. Είπαμε και στο παρελθόν «δημιουργική καταστροφή» του πλούτου (Create Destruction)
Φυσικά, όπως είπαμε, η μεσαία τάξη εθελοτυφλεί μέχρι την τελευταία στιγμή και περιμένει να την σώσει το σύστημα. Όμως το σύστημα επιβραβεύει την άνοδο της ανεργίας με άνοδο στο Χρηματιστήριο.
Όχι όμως παντού και σε όλες τις χώρες. Αυτά συμβαίνουν στην κοιτίδα του παγκόσμιου καπιταλισμού, στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα η ανεργία έκανε νέο ρεκόρ 26,9% τον Απρίλιο, έναντι 26,8% τον Μάρτιο και το χρηματιστήριο έπεσε ακόμα μία φορά κοντά στα όρια συναγερμού. Με δύο κουβέντες… Στην Ελλάδα τα παράτησε ακόμα και το σύστημα. Και το έχουμε πει αδέρφια δέξιο-μνημονιακοί: Μην πέσει το Χρηματιστήριο κάτω από τις 800 μονάδες γιατί τότε θα έχουμε καινούργια αρνητική μονάδα μέτρησης. Ρυθμός Γκρεμοτσακίσματος!

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.