Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η «παραγωγή» (βιομηχανία) "επιόρκων" δημοσίων υπαλλήλων και το μέτρο της «αυτοδίκαιης αργίας» έχουμε να το δούμε από την εποχή της προηγούμενης χούντας του Παπαδόπουλου... "είσαι κομουνιστής απολύεσαι και "κινητικότητα" προς Μακρόνησο..."


Γράφει ο Δρ  Αναστάσιος Κουτσούκος

Η κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς», πρέπει να επανέλθει στο «σοβαρή αναξιοπρεπή συμπεριφορά», για το καλό όλων!
Να σταματήσει αυτή η τραγελαφική κατάσταση και ας διατάξει ο Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και ο κ. Σ. Κεδίκογλου, που είναι σοβαροί άνθρωποι την αυτόματη επαναφορά των καθηγητών σε υπηρεσία, έως την εκδίκαση της υπόθεσης.
To σχολείο από χώρος αγάπης, μάθησης και δημιουργικότητας, μετατρέπεται σε πεδίο ψευδο-ποινικών δικαστηρίων, όπου ο κάθε μαθητής, γονέας, καθηγητής αρχίζει «να υποσκάπτει τον άλλον», μέχρι τελικής αλληλοεξόντωσης κάτι που ξεπερνά οποιαδήποτε παιδαγωγική…
Δεν μπορεί ο Περιφερειάρχης ή ο Υπουργός να υπογράφει «αμελλητί» αυτοδίκαιη αργία για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά», που αποφάσισε ένας τυχαίος Γυμνασιάρχης, ενώ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα «επανεξέτασης της υπόθεσης από άλλον διοικητικά ανώτερο Προϊστάμενο.
Τελικά ζημιώνεται το Δημόσιο αφού βγάζει με το παραμικρό σε αργία υπαλλήλους επί εξάμηνο, οι οποίοι τελικά δικαιώνονται και το Δημόσιο έχασε έναν υπάλληλο για έξι μήνες και στο τέλος τον πλήρωσε κιόλας!
Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα των πράξεων με τις οποίες τέθηκαν σε αργία, οδηγήθηκαν σε άρση τους αφού στις περισσότερες αποφάσεις είτε προέβη το συμβούλιο σε αθώωση είτε επέβαλε ποινές που ανέρχονται σε περικοπή αποδοχών λίγων ημερών.
Η κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» είναι έωλη και εν γένει εντάσσονται όλοι σε αυτήν γιατί π.χ. κάποια στιγμή έξυσαν την μύτη τους!
Με βάση τον νέο νόμο 4093/2012 επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο, με οποιαδήποτε κατηγορία, πραγματική ή φανταστική!.
Είναι κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, γιατί η υπόθεση δεν έχει εκδικασθεί οριστικά και ο Λυκειάρχης για παράδειγμα δεν έχει όλα τα νομικά εφόδια για δίκαιη αμερόληπτη κρίση. Η αργία στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Μετατρέπεται στην ουσία προσωπική ή πολιτική δίωξη και απαγόρευση κάθε νόμιμης κρίσης ή διαμαρτυρίας. Σίγουρα, δημιουργείται έτσι ένα κλίμα φόβου, που δεσμεύει κάθε δημόσιο υπάλληλο, καθώς αφορά στην καθημερινότητά του και στην προσωπική του ζωή. ...
Για παράδειγμα αναφορά για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» μπορεί να κάνει, ο πολιτικός σου αντίπαλος, η πρώην σύζυγος, ο γείτονας του εξοχικού σου, ο κύριος που τράκαρες, ο μαθητής που κόπηκε, ο μανάβης σου κλπ..
Για παράδειγμα στους 4 Νομούς της Θεσσαλίας έχουν εκδικαστεί όλες οι πειθαρχικές υποθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 19 συνολικά, εκ των οποίων 10 ήταν με το ερώτημα της αργίας, από τις 19 Φεβρουαρίου που έγινε η πρώτη συνεδρίαση. Σήμερα εκδικάστηκαν και οι δυο (2) τελευταίες πειθαρχικές υποθέσεις.
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα αναφερόμενη στις πειθαρχικές υποθέσεις που εμπλέκονται εκπαιδευτικοί.
Από την επισκόπηση του περιεχομένου των εν λόγω αποφάσεων, τονίζει η κ.Ζιάκα, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πράξεων με τις οποίες τέθηκαν σε αργία, οδηγήθηκαν σε άρση τους αφού στις περισσότερες αποφάσεις είτε προέβη το συμβούλιο σε αθώωση είτε επέβαλε ποινές που ανέρχονται σε περικοπή αποδοχών λίγων ημερών, με την εξαίρεση δυο εξαιρετικά σοβαρών από πλευράς ποινικού δικαίου υποθέσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή μιας προσωρινής και μιας οριστικής παύσης».
Ειδικότερα για τη υπόθεση του δασκάλου Στ. Γκουλιώνη η κ. Ζιάκα δήλωσε:
«Όσο αφορά τη σημερινή υπόθεση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μου και συνεπώς, δεν γνωρίζω τίποτα για την εξέλιξή της, αφού η διαδικασία είναι αυστηρά μυστική. Αντίθετα είναι θέμα του Α΄ τμήματος του Α/θμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας δηλ. των εκπαιδευτικών. Οι αποφάσεις από το Α/θμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο διαβιβάζονται στις αρμόδιες Δ/νσεις και στο Υπουργείο».
Μια σειρά εκπαιδευτικοί, ανά τη χώρα, τέθηκαν σε αργία με την παραπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας» και χωρίς τελική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ή άλλη δικαστική ετυμηγορία, ούτε καν πρωτόδικη, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του νόμου 4093/12.
Αν βρεθεί ένας κακόβουλος ή κάποιος άλλος για «πλάκα» και σου κάνει αναφορά έχεις ήδη τεθεί σε αργία!
Για το λόγο αυτό τα αρμόδια όργανα που διενεργούν ΕΔΕ, για ανάρμοστη συμπεριφορά πρέπει να δείχνουν και την απαιτούμενη σοβαρότητα και να έχουν επαρκείς νομικές γνώσεις.
Ας σταματήσει αυτή η τραγελαφική κατάσταση και ας διατάξει ο Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος και ο κ. Σ. Κεδίκογλου που είναι σοβαροί άνθρωποι την αυτόματη επαναφορά σε υπηρεσία, έως την εκδίκαση της υπόθεσης.
Υπάρχει Ελπίδα. Αντισταθείτε!
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Πρόεδρος Ελληνοδιεθνής ΜΚΟ
www.koutsoukos-anastasios.gr

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.